Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μανώλης Γλέζος: Διατεθειμένοι να κουβεντιάσουμε με δανειστές και Βερολίνο


Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπό τη σκοπιά του τερματισμού της λιτότητας επανέλαβε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είπε πως το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με το Βερολίνο αν όμως την πρωτοβουλία αναλάβει η γερμανική πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να είναι στην ατζέντα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, δήλωσε o Μανώλης Γλέζος.
Μιλώντας στην Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει την κριτική που θέλει τη βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αλλάξει. «Δεν πρόκειται εμείς να αποστούμε από αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Του πήραν ότι και αν είχε. Του έκοψαν τους μισθούς, του έκοψαν τις συντάξεις, του χαμήλωσαν τα μεροκάματα. Αυτά οπωσδήποτε θα τα πάρει πίσω ο λαός. Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, απλά λέμε, ελάτε αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε», σημείωσε ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης αφιερωμένης στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία διοργάνωσε το Die Linke την Τρίτη το βράδυ. Σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο Μανώλης Γλέζος αφήνει να εννοηθεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή στη συνεργασία, την πρωτοβουλία όμως θα πρέπει να την αναλάβει το Βερολίνο. «Αν το θέλει η κυβέρνηση Μέρκελ, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν δεν το θέλει, δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι».

Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι δανειστές αντί μέτρων λιτότητας, ζητήσουν μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ή της δικαιοσύνης, το ιστορικό στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς απαντάει χρησιμοποιώντας μία φράση του Πλουτάρχου. «Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα. Και θα εφαρμόσουμε αυτό που είπε ο Πλούταρχος: 'το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν!'», είπε που σημαίνει: «ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα που θεωρεί και το βασικό «αγκάθι» στη σχέση των δύο χωρών, ο Μανώλης Γλέζος λέει: « «Συνθήκη ειρήνης δεν έχει υπογράψει η Γερμανία. Μας έχει επιβάλει μια συνθήκη μη εμπόλεμης κατάστασης. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί όταν υπογράψει συνθήκη ειρήνης, επειδή είναι νομότυπη, αμέσως θα εξοφλήσει αυτά που οφείλει». Ως προς τις πιθανότητες αλλαγής στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, απάντησε: «Πιστεύω ότι ο γερμανικός λαός θα την πείσει να αλλάξει στάση».