Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στο να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας κομμάτων με στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την έξοδο από το Μνημόνιο» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη συναίνεση μετά τις εκλογές.
Αναφερόμενος στα ενδεχόμενα εκλογικών συνεργασιών μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή μια μόνο συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετή» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε εθνικός εταίρος κι όχι απαραιτήτως κυβερνητικός εταίρος, αλλά αν η χώρα μάς χρειάζεται, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως η όποια συμμαχία του ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με άλλα κόμματα θα βασίζεται στη δέσμευση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, ενός μετα-μνημονίου, χωρίς παρακινδυνευμένες κινήσεις.
Την ίδια στιγμή παίρνοντας αποστάσεις από την μέχρι πρότινος συγκυβερνήτη του ΝΔ, χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ αλλά προειδοποίησε ότι η προεκλογική περίοδος έχει βλάψει την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην επεμβαίνουν στις ελληνικές εκλογές και να σεβαστούν την κυριαρχία του ελληνικού λαού. «Η Ευρώπη και το διεθνές σύστημα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη νόμιμα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να ασκήσει και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, περί παροχολογίας, λέγοντας πως: «Όλοι κατανοούν πως βιαστικές και ερασιτεχνικές προτάσεις είναι επικίνδυνες και αυξάνουν τον κίνδυνο για τη χώρα» ανεφέρε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως «υπάρχει κίνδυνος για σοκ ή απογοήτευση λόγω των προσδοκιών που δημιουργούν οι εύκολες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».