Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: "Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"


Την Κυριακή 14.6.2015 έγινε ένα σημαντικό βήμα για να γυρίσουμε σελίδα. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όλοι μαζί φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.
Έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της προόδου και της ενότητας του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Σημασία για μας, σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, είναι να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο, έτσι ώστε α) να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η σημερινή κυβέρνηση και β) να προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα μας βγάλει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έξω από την δίνη των μνημονίων.

Με το 4,7% του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές, τις 35.000 που ψήφισαν για το Συνέδριό μας και τις 55.000 περίπου που ψήφισαν για τον καινούριο Πρόεδρο, ουσιαστικά εκφράστηκε η μεγάλη αγωνία των ανθρώπων που για πολλά χρόνια πίστεψαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., και των ανθρώπων που ελπίζουν σε μια μεταρρυθμιστική δημιουργική Κεντροαριστερά για το αύριο της χώρας.

Συναντήθηκε η γενιά που συγκινήθηκε με τη δημιουργία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ταυτόχρονα η νεότερη γενιά της δημιουργίας, που ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που έχει ματώσει από τα μνημόνια και όλες τις πολιτικές που υποχρεωτικά ασκήθηκαν.

Κανένας από την Κυβέρνηση δεν έχει καμία εντολή για ρήξη και κανένας δεν έχει πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό να βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη, το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, όλοι έχουν ξεχάσει και το «Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα άρθρο κι έναν Νόμο» και «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κα Μέρκελ να μην δεχτεί τις προτάσεις μας» και τις εξαγγελίες και τα μεγάλα ψέματα των 12 δις ευρώ του δήθεν Προγράμματος Θεσσαλονίκης, και τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση σπατάλησε τους τελευταίους 5 μήνες διαπραγματευόμενη ουσιαστικά με το εσωτερικό της, με την αντιπολίτευσή της, την Αριστερή Πλατφόρμα.

Είμαστε σε μια ιστορική συγκυρία, όπου ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση θα πρέπει πια να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Δεν επιτρέπεται να θεωρήσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν τη χώρα στο γκρεμό.

Εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχουμε ζητήσει άμεση ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Πρέπει επιτέλους τα κόμματα της χώρας να μάθουν από επίσημα χείλη και όχι από διαρροές και non papers πού βρίσκεται η χώρα και η διαπραγμάτευση.

Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί η αλήθεια, να γίνει η αναγκαία αυτοκριτική και να δούμε πώς θα λύσουμε το εθνικό πρόβλημα.

Εμείς λέμε με απόλυτα σταθερό τρόπο εδώ και 3 χρόνια, δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η χώρα έχει βαθιά ανάγκη από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε.

Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε μια εθνική προσπάθεια, ώστε να μην οδηγηθούμε στον γκρεμό. Θέλουμε όμως, μια επίσημη ενημέρωση και πρέπει να δούμε πως μπορούμε χωρίς υφεσιακά μέτρα, χωρίς παραπανήσια λιτότητα που δεν την αντέχει ο τόπος να προχωρήσουμε.

Η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η ανικανότητα και οι διχαστικές τακτικές της Κυβέρνησης, είδαμε που μας οδήγησαν.

Η αύξηση του Φ.Π.Α. στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 23%, είχε προταθεί και σε μένα τον Οκτώβριο του 2014, όταν ήμουν Υπουργός ΠΕΚΑ. Απέρριψα την πρόταση αυτή μετ’ επαίνων. Είπα ότι αρνούμαι να δεχτώ αυτή την πρόταση, χωρίς να το κάνω θέατρο, στέλνοντας non-papers και βγαίνοντας στα κανάλια περηφανευόμενος πόσο δυνατός είμαι.

Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι συγκλονιστικές, ιστορικές. Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί το μέλλον της πατρίδας μας για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Εμείς για άλλη μια φορά λέμε ότι πρέπει να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις του έθνους και ο καθένας με αίσθημα ευθύνης θα σταθεί απέναντι στο μεγάλο διακύβευμα που είναι η σωτηρία της πατρίδας.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια υπεύθυνη πατριωτική δύναμη.

Εμείς υποστήκαμε το κόστος των μνημονίων αποκλειστικά μόνοι μας. Μας λιθοβολούσαν οι πάντες, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, όλη η Αντιπολίτευση και σταθήκαμε όρθιοι. Πολύ περισσότερο θα σταθούμε όρθιοι τώρα.

Δεν υπάρχουν εξωτερικές συνωμοσίες των κακών ξένων. Έλεος πια με το ότι μας μισούν όλοι οι κακοί ξένοι.

Είναι τραγικό να βρίσκεται η χώρα για πρώτη φορά χωρίς ούτε έναν σύμμαχο.

Η Κυβέρνηση χρειάζεται την ενότητα όλων των πατριωτικών δυνάμεων της χώρας. Το να βγαίνουν διάφορα στελέχη της Κυβέρνησης και να αποκαλούν την Αντιπολίτευση Πέμπτη Φάλαγγα, το μόνο που κάνει είναι να μας οδηγούν προς την εθνική διχόνοια, τον εθνικό διχασμό.

Δεν υπάρχουν αντεθνικώς δρώντες όπως λέει η Κυβέρνηση. Η Αριστερά πάντα ήταν προοδευτική και ενωτική για τον λαό. Ας ακολουθήσουν τις αξίες της Αριστεράς έστω την ύστατη στιγμή.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα εφαρμόσουμε με θρησκευτική ευλάβεια την οριζόντια απόφαση που πήραμε στο Συνέδριο μας. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, γιατί οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες και σοσιαλιστές είναι περίπου 25%.

Προσπάθεια όλων μας, θα είναι η ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να περάσουμε σε μια πλειοψηφική, προοδευτική Παράταξη η οποία θα αναλάβει ιστορικές ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου