Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΤο μήνυμα του Συλλόγου Επιστημόνων σε κόμματα και υποψήφιους

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΜΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
                                      Ο Σμιγοπέλαγος Σίμος της Ελαφονήσου

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ... ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ... ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ (Occupy Elafonissos: contro la vendita e la, http://atenecalling.blogspot.gr/2014/06/occupy-elafonissos-contro-la-vendita-e.html

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνηση, χωρίς καμιά διαβούλευση

Το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή όλη η ελληνική κυβέρνηση, μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ) πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (βλ. ΦΕΚ 2883/2013). Ανάμεσα τους, όλη η έκταση του Σίμου – Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Το ΤΑΙΠΕΔ, δημιούργημα των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων κατ' εντολή της τρόικας των δανειστών, εντάσσει άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του το Σίμο – Σαρακήνικου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ προτείνουν στους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, μοναδικού φυσικού πλούτου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), ανεγείροντας ... εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία! Πού; Μα μέσα στο μοναδικό κεδρόδασος και τους αμμόλοφους του Σίμου και του Σαρακήνικου.

Ακολούθησε βομβαρδισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών από το Επιστημονικό μας Σωματείο και οι δημότες, οι φορείς οι σύλλογοι και οι φίλοι της Ελαφονήσου ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα με τα αλιευτικά σκάφη του νησιού να προμαχούν. Σάλος στα ΜΜΕ και τα Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια (πλην των γνωστών Ελληνικών) κάλυψαν τη Διαμαρτυρία.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώθηκε, αναζητώντας προφανώς τον κατάλληλο χρόνο για να εκπληρώσει το θεάρεστο έργο του! Δεν κατανοούν όμως έστω και αδέξια (ποιος διορατικός μάνατζερ θα ξεκίναγε από την Ελαφόνησο και την ωραιότερη παραλία της Μεσογείου;) ότι: Επιχειρούν να ξεπουλήσουν - για πρώτη φορά- κατοικημένο νησί της Ελλάδας

(Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_12.html και https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou 5ος – 12ος μήνας του 2014)
Η Υφαρπαγή του Σίμου, του Δήμου και της Ψήφου της Ελαφονήσου

· Το χρονικό της προσπάθειας για την υφαρπαγή ενός νησιωτικού Καλλικρατικού Δήμου και για το Διαμελισμό του Δήμου της Μονεμβάσιας χωρίς καμία Διαβούλευση

(Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_1444.html και https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou 1ος – 6ος μήνας του 2014)

Στις 28-08-2012 ο βουλευτής της Λακωνίας κος Γρηγοράκος Λεωνίδας με υπ’ αρ. 1082 ερώτηση του στη Βουλή ζητά τη «Συγχώνευση του Καλλικρατικού δήμου Ελαφονήσου με τον τέως Καποδιστριακό δήμο Βοιών» (http://grigorakos.webs.com/erotiseis2012-11-2). Την ίδια πρόταση επαναφέρει στη Βουλή (ουσιαστικά την επικαιροποιεί) με την υπ αρ. 608/13.08.2013, ερώτησή της η βουλευτής της Λακωνίας κα Πατριανάκου Φεβρωνία (http://vatika-news.blogspot.gr/2013/03/blog-post_22.html). Στις 3 Απριλίου 2013 είχε προηγηθεί συνάντηση των τριών Λακώνων βουλευτών του Νομού (και της Συγκυβέρνησης) με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κο Ευριπίδη Στυλιανίδη, για το ίδιο θέμα.

Στις 6 και στις 14 Μαρτίου 2014, Μαρτίου η κα Πατριανάκου, αποπειράθηκε μέσω της κατάθεσης τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, να διαλύσει το μοναδικό Νησιώτικο Δήμο της Πελοποννήσου, το Δήμο της Ελαφονήσου.

Η δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, του Δήμου, του Φιλόπατρι και των λοιπών συλλογικών φορέων του νησιού (ψαράδων, πολιτιστικού, γονέων και κηδεμόνων κ.α.) απέτρεψε αυτό τον πρωτοφανή και καινοφανή για τα πολιτικά χρονικά της χώρας μας κίνδυνο εκ των έσω.

Σε ερώτηση του Αχαιού βουλευτή κου Νικόλαου Νικολόπουλου στη Βουλή, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κος Μιχελάκης, με το υπ’ αρ. 610/05-05-2014 έγγραφό του προς τη Βουλή, (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_17.html), «άδειασε» τους πρωτεργάτες βουλευτές και απαντώντας προς το Σύλλογο Επιστημόνων Ελαφονήσου διεμήνυσε μεταξύ άλλων τα εξής: «οιεσδήποτε αλλαγές αποφασιστούν να ενσωματωθούν σε ένα Σχέδιο Νόμου» … «σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πρωτοβουλία ήθελε αναληφθεί για τέτοιου είδους θέματα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, … καθώς και τις τοπικές κοινωνίες».. κάτι που ασφαλώς δεν έπραξαν οι εν λόγω βουλευτές.

· Η προσπάθεια Υφαρπαγής του Δήμου και του Σίμου, σχετίζονται μεταξύ τους;

Εκδηλώθηκαν εντός του ίδιου χρονοπλαισίου και με κάποια λογική αλληλουχία, απέφυγαν και οι δυο τις διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πολιτικά, για να μην πλανάται ως ένα μεγάλο ερωτηματικό στην πολιτική ζωή του ιστορικού Νομού της Λακωνίας.

· Μείζον δημοκρατικό θέμα η αναντιστοιχία μεταξύ πολιτικού λόγου και εφαρμοστικής πολιτικής

Οι πολιτικοί διατείνονται ότι εκφράζουν τη λαϊκή εντολή. Αλήθεια πότε οι Λάκωνες πολιτικοί είπαν στους Ελαφονησιώτες, ότι θα τους Υφαρπάξουν το Σίμο, το Σαρακήνικο και το Δήμο και ότι δεν θα λύσουν κανένα από τα ζέοντα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί και έλαβαν την ψήφο τους και την υποστήριξη τους; Και πως ψήφισαν τις μνημονιακές πολιτικές (ναι σε όλα), που ξεπουλούν ακόμη και το μαγευτικό και διάσημο νησί της Λακωνικής εκφράζοντας κατά δημοκρατικό τρόπο τη βούληση των Ελαφονησιωτών και των Λακώνων; Δυστυχώς η πρακτική αυτή διέπει εν πολλοίς ολόκληρο το Κυρίαρχο Πολιτικό Σύστημα και οι Έλληνες πολίτες είναι συνηθισμένοι στις προεκλογικές υποσχέσεις ν’ ακούν: «τα πάντα στους πλείστους.. και τίποτα στους ελαχίστους... αλλά ισχυρούς». Και πράγματι μετεκλογικά να διαπιστώνουν ότι εφαρμόζονται επακριβώς όλες αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά … αντιστρόφως ανάλογα !


Η ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς υπηρεσίες και υποδομές ακόμη και σε περιοχες –όπως η Ελαφονησος- που αποτελούν ζωντανή διαφήμιση για τη χωρα μας και πρότυπο για την εφαρμογή ηπίων αναπτυξιακών πολίτικων

· Ξαρμάτωτη η μαγευτική Ελαφόνησος

Ακόμη και η 3η χιλιετία βρίσκει το μοναδικό κατοικημένο νησί της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, τη βιτρίνα της Ν. Ελλάδος, τη μαγευτική και φημισμένη Ελαφόνησο χωρίς καμιά στοιχειώδη υποδομή.

Χωρίς νέους οικισμούς και επέκταση του παλιού και κορεσμένου οικισμού, χωρίς Μουσείο (παρότι διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι), χωρίς λιμάνι, χωρίς αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς βιολογικό καθαρισμό και δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς σύγχρονη ύδρευση, χωρίς ουσιαστική ακτοπλοΐα, χωρίς επαρκή συγκοινωνία από το νησί, χωρίς καμιά συγκοινωνία μέσα στο νησί, χωρίς σύγχρονο λιμάνι στο Αντινόγναθο (Υπόστεγο Πούντας), χωρίς καμιά Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς προστασία των Αρχαιολογικών της χώρων και του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς περιφερειακό δρόμο και χώρους στάθμευσης, χωρίς κανένα σύγχρονο Αθλητικό χώρο και παιδότοπο, χωρίς μια πλατεία, χωρίς πνευματικό κέντρο, χωρίς σύγχρονο ιατρείο, χωρίς την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ, χωρίς επαρκείς Διοικητικές και Επιστημονικές θέσεις εργασίας, και τόσα άλλα!

Δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την άθλια υποδομή.
Η Ελαφόνησος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΦΕΚ 3465/28-12-2012) έχει 1041 κατοίκους και σύμφωνα με την ίδια απογραφή και τα στοιχεία του Ε.Ε.Τ.Α.Α. έχει νόμιμο πληθυσμό 1169 κατοίκους και η υψηλή επισκεψιμότητά της ξεπερνά σε ετήσια βάση ολόκληρο τον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας ή των Ιονίων Νήσων.

Πολλά νησιά (σχεδόν όλα) με μικρότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό, διαθέτουν πολύ καλύτερες υποδομές (και αξίζουν ακόμη καλύτερες και περισσότερες).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών που διαθέτουν Καλλικρατικούς Δήμους (χωρίς καμιά προσπάθεια υφαρπαγής) και υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες δεν διαθέτει η Ελαφόνησος.

· Οι Οινούσες με πληθ. 826 κατ. Διαθέτουν λιμάνι, ακτοπλοΐα, Αστυνομία, λιμεναρχείο, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, Μουσεία, Μνημεία, Πνευματικό Κέντρο, Ναυτικό Λύκειο, Ακαδημία εμπορικού Ναυτικού κ.α.

· Οι Λειψοί με πληθ. 790 κατ. Διαθέτουν Μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Δημοτικό πάρκο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Λύκειο κ.α.

· Η Τήλος με πληθ. 780 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Θέατρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Λύκειο κ.α.

· Το Καστελόριζο (Δ. Μεγίστης) με πληθ. 492 κατ. Διαθέτει λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, κ.α.

· Η Χάλκη (πλησίον της Ρόδου) με πληθ. 478 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Διεθνείς εκδηλώσεις για τους νέους, θερινό πανεπιστήμιο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, κ.α.

· Η Σίκινος με πληθ. 273 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, συγκοινωνία, Μουσείο κ.α

· Ο Άη Στράτης με πληθ. 270 κατ. Διαθέτει λιμάνι, ακτοπλοΐα, πλατεία, ελικοδρόμιο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Λύκειο και ένα περίστυλο Μέγαρο Δημοσίων Υπηρεσιών με πάνω από 6 υπηρεσίες (τράπεζες, ΚΕΠ κ.α.), Μνημεία, Πολιτιστικό Κέντρο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, λύκειο κ.α.

· Το Αγαθονήσι με πληθ. 185 κατ. Διαθέτει 3 οικισμούς, λιμάνι, Αστυνομία, πιλοτικά ηλεκτρονικά προγράμματα εκπαίδευσης κ.α.
· Η Γαύδος με πληθ. 152 κατ. Διαθέτει 5 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Κέντρο υγείας κ.α.
· Ακόμη και οι σχεδόν ακατοίκητοι Αντίπαξοι διαθέτουν λιμάνι που δεν διαθέτουν οι πολυσύχναστες παραλίες του Σίμου και της Νησοστέφανης Παναγιάς στο Κάτω Νησί.
· Ακυρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος Παναγίτσα-Σίμος;
Ποιο κράτος του κόσμου- ακόμη και τριτοκοσμικό- θα διέθετε νησί με υψηλή επισκεψιμότητα και με δυο από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου που απέχουν μεταξύ τους 2-3χλμ βατής διαδρομής και δεν θα τις είχε συνδέσει οδικά, όταν μάλιστα αυτή η σύνδεση ολοκλήρωνε και τον περιφερειακό δρόμο του εν λόγω πολυσύχναστου νησιού; Κι’ όμως, παρότι είχε προγραμματιστεί, η Περιφέρεια της Πελοποννήσου τον έχει ακυρώσει;

· Χωρίς Πνευματικό Κέντρο και Λειτουργική Δημοτική Βιβλιοθήκη η Ελαφόνησος

Τραυματίζει την τουριστική και πολιτιστική εικόνα της Ελαφονήσου η έλλειψη ενός Πνευματικού Κέντρου και θα πρέπει ο Δήμος, οι Συλλογικοί φορείς οι κάτοικοι και ο Απόδημος πληθυσμός του νησιού, να το εντάξουν στους κυρίαρχους στόχους τους.

· Ψηφιακή βιβλιοθήκη στην Ελαφόνησο

Το νεοσύστατο Επιστημονικό μας Σωματείο, παρότι αριθμεί μόνο κάποιους μήνες ζωής και παρά τις διατοπικές και ετεροτοπικές δράσεις και ενασχολήσεις του, προετοιμάζει πληροφοριακό και ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τη λειτουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης με κυρίαρχο στόχο την στήριξη μαθητών, που φοιτούν σε απόμακρα σχολεία, όπως η Ελαφόνησος.

· Αποχρωματίζουν ακόμη και την Ναυτική Πολιτισμική ταυτότητα της Ελαφονήσου

Οι αρμόδιοι φορείς για πάνω από μισό αιώνα δεν έχουν επιλέξει την Ελαφόνησο για τις εκδηλώσεις της Ναυτικής εβδομάδας, δεν την προτιμούν για την Εορτή των Θεοφανείων και προπαντός δεν έχουν επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα που θα αναδεικνύει την Νησοστέφανη και Σμιγοπέλαγη ταυτότητά της.
Πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση και απαξίωση της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου

Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι, Προϊστορικά Αρχαιολογικά Ευρήματα… αλλά δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε ποια άλλη χώρα –ακόμη και τριτοκοσμική- θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο;

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος».

Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html).

Το 1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.

Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα ... που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα» (βλ. BSA 1969, σ. , Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 1, 15, 20, 22, 26, 27 και 28). Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής, για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού. Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!

Ακόμη και πρόσφατα η Ελαφόνησος με τις υποβρύχιες έρευνες (με τα πλέον σύγχρονα μέσα) από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html) απασχολεί την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, γίνεται η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον κόσμο από το ΒΒC (http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c) και προβάλλεται διεθνώς για το Σπάνιο Πολιτιστικό και Φυσικό της Περιβάλλον (πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστασίας Natura 2000, Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας - Σύμβαση Ραμσάρ, Πανεπιστήμια Cambridge, Nottingham κ.α., BBC, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, BSA, BCH, Guardian, TripAdvisor, Geo Saison κ.α.).

Οι νέες έρευνες εμπλούτισαν και τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα της Ελαφονήσου.

Είναι απορίας άξιον γιατί ο ΕΟΤ δεν επέλεξε ποτέ να διαφημίσει την Ελλάδα με ένα νησί που αποτελεί ζωντανή (φυσική και πολιτιστική) διαφήμιση για τη χώρα μας.

· Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων). Καταστροφή και της θαλάσσιας χλωρίδας (Ποσειδωνίας)

Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που ταλανίζει ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα. Επιτέλους τί απαντούν οι αρμόδιοι φορείς γι' αυτή την συστηματική υποβάθμιση, όταν υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα ακόμη και για επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς των πλοίων σε μια περιοχή σπάνιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που αποτελεί πρότυπο για ήπια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη;

(Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_15.html και https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou 6ος – 12ος μήνας του 2014)

· Να κλείσει οριστικά το θέμα για το Εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια (απέναντι από την Ελαφόνησο) και σε περιοχή NATURA.

Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη είναι πολιτισμός. Επιτέλους με τη δέσμευση όλων των κομμάτων, να μπει οριστικά ταφόπετρα σ’ αυτό το θέμα που ταλάνισε επί μακρόν την κοινωνία των Βατίκων και της Ελαφονήσου και αποτέλεσε ορατό κίνδυνο για την οικολογική, πολιτιστική και οικονομική καταστροφή του τόπου μας.

Ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεσαι μόνο με το ευρώ (όταν οι πιο αναπτυγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά δεν το έχουν επιλέξει ως νόμισμα), αλλά και με το σεβασμό προς Ευρωπαϊκά προγράμματα υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας.
http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_54.html
· Όχι ανεμογεννήτριες στο Κάβο-Μαλιά και στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της χώρας μας

Όχι στη μεθοδευμένη επέλαση για τη βιομηχανοποίηση του Σμιγοπέλαγου Νότου, σε μια χώρα που δείχνει όχι μόνον να μην αναγνωρίζει τα απόλυτα πλεονεκτήματα της και τα δομικά υλικά της για τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της… αλλά και να μην τα γνωρίζει! Οι αντιδράσεις των κατοίκων, των συλλογικών φορέων και διακεκριμένων Βατικιωτών αποτέλεσαν τον κυματοθραύστη των επιβουλευτών και έφεραν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. (Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_16.html και http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_40.html )
Για ένα βιώσιμο Πελαγοστάσι του Νότου

Η Νότια Πελοπόννησος διαθέτει πανέμορφα νησιά αλλά δεν διαθέτει καμιά νησιώτικη πολιτική γι’ αυτά και κανέναν προγραμματισμό ακόμη και για την επιβίωσή τους.

Αλλά και για το νομό Λακωνίας σύγχρονα ισχυρά όπλα για τη διάσωση της οικονομίας αποτελούν η Πολιτισμική ανάπτυξη, ο άρτιος σχεδιασμός της Πολιτιστικής Διαχείρισης και η ανάδειξη του ξεχασμένου μέχρι σήμερα Θαλασσοκεντρικού, Σμιγοπέλαγου και Νησοστέφανου πολιτισμού της (Σμιγοπέλαγα νησιά, Ναυτικά Βάτικα και Καστρονησούπολη Μονεμβασιά).

Κυρίες/οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Εξουσίας τολμήστε επιτέλους σε μια κοινωνία και σε μια οικονομία που καταρρέει να δημιουργήσετε «πρότυπα και ρεαλιστικά μοντέλα ανάπτυξης».

Για την προβληματική Ν. Πελοπόννησο η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τα διαχρονικά εργαλεία της Ιστορικής σκέψης και από τα αποκρυσταλλωμένα πολιτισμικά στάδια εξέλιξης της περιοχής.

Η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός τόπου αποτελεί πηγή της συλλογικής του μνήμης και συνείδησης, σηματοδότη της ιστορικής του διαδρομής και φυσιογνωμίας και κυρίαρχο συστατικό του πλαισίου διαμόρφωσης της Τοπικής του ταυτότητας.

Κρίσιμα ερωτήματα και δομικοί προβληματισμοί ανακύπτουν πλέον για τις Σμιγοπέλαγες περιοχές.

Πώς χαρτογραφούνται πολιτισμικά η Ελαφόνησος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τα Βάτικα;

Διατηρούν και ενισχύουν τα χαρακτηριστικά ενός ενιαίου πολιτισμικού τουρισμού και μιας ενιαίας πολιτισμικής ελκυστικής τουριστικής περιοχής και πώς συνδέονται με τα σημαντικά πολιτισμικά δίκτυα της Πελοποννήσου (Ολυμπία, Επίδαυρο, Ναύπλιο κ.α.) της Κρήτης και της Ελλάδας (τι γίνεται και με το πολυθρύλητο αεροδρόμιο της Λακωνίας);

Ποια η χωρική περιφερειακή ανάλυση των περιοχών και πως μελετάται η μορφοποίηση ταξινόμησης και διασύνδεσής τους με το Οικονομικό και Πολιτισμικό Διαπεριφερειακό περιβάλλον;

Ποια η προσπάθεια συγκρότησης ενός θεσμικού πλαισίου στον προγραμματισμό της τουριστικής ανάπτυξης και πώς αυτό εντάσσεται στον Κοινωνικοοικονομικό και Περιβαλλοντικό χώρο;

Ποια η εννοιολογική οριοθέτηση του τουρισμού των εν λόγω περιοχών;

Πώς αναπτύσσεται ο Θαλάσσιος Πολιτισμικός Τουρισμός του Νότου και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την αρτιότερη διασύνδεση της περιοχής με τις κρουαζιέρες της Μεσογείου;

Τι προγράμματα καταρτίζονται και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την συγκοινωνιακή ένωση του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού με την Κρήτη (Βάτικα - Κρήτη με μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό, τα Κύθηρα) όταν σύνδεση, επικοινωνία και επιρροή των ως άνω περιοχών προϋπήρχαν και από την περίοδο ακόμη του Μινωικού Πολιτισμού;
Για τη Ν.Α. Πελοπόννησο και για τη Λακωνία αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα:

Η διαμόρφωση ενός πρότυπου (όχι μόνον για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας – επιτέλους τολμήστε) Οικονομικό-πολιτιστικού μοντέλου Διαχείρισης με θεσμικά και νομικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπει τη σύσταση της «Σμιγοπέλαγης Συμπολιτείας του Νότου» και θα διαμορφώνει το Δυναμικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των εξής Δήμων:

α. του Δήμου Μονεμβασίας β. του Δήμου της Ελαφονήσου, γ. του Δήμου των Κυθήρων

Το ως άνω Πολιτισμικο-οικονομικό Μοντέλο Διαχείρισης δεν αίρει μόνο τις ανιστόρητες και χρόνιες στρεβλώσεις του Νότου (πρόσφατες και παλαιότερες όπως η ένταξη των Κυθήρων στην περιφέρεια της Αττικής!), δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό και πολιτισμικό μας χρέος, αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα διάσωσης της προβληματικής οικονομίας της εγκαταλελειμμένης περιφέρειας των γλαυκών οριζόντων της Λακωνίας και της Ν. Ελλάδας, απαρέγκλιτο όρο για ένα Βιώσιμο Πελαγοστάσι του Νότου και δυναμικό πρόπλασμα για την αξιοποίηση των προκλητικών δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Πολιτισμός της Λακωνικής, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων- Αντικυθήρων.

Η προστασία του σπάνιου φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των νησιών, η προστασία και ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους του Καβο-Μαλιά, η προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, η προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, η άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, η πολιτισμική χαρτογράφηση των σμιγοπέλαγων περιοχών, η θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα η ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για το Νομό Λακωνίας και τα νησιά της περιοχής.

Η σκιαγράφηση των πολιτισμικών και ιστορικών γνωρισμάτων του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντός του, αποτελούν το δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο της Αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης και του Βιώσιμου πολιτισμικού τουρισμού για ολόκληρη τη Νότια Χερσαία Ελλάδα και τα Σμιγοπέλαγα νησιά της.
Η Πλούσια Ελλάδα περιφέρεται και διασύρεται διεθνώς μέσα στο Δούρειο Ίππο της «ψωροκώσταινας»
Η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται κυρίως από το «φυσικό, πολιτισμικό και ορυκτό» της Πλούτο.

Η Ελλάδα διαθέτει και τα τρία στον υπέρτατο βαθμό, δίνοντας στη χώρα μας μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης.

Το 2010, πριν μπει στα μνημόνια, κατατάχθηκε στις 32 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, και σύμφωνα με το UNDI στις 22 πιο αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως (βλέπε σχετική αναφορά και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ).

Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες, καταστρέφεται ο σπάνιος φυσικός πλούτος της χώρας μας, απαξιώνεται ο λαμπρός πολιτισμός της (χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελαφονήσου και των Βατίκων που αναφέραμε) και κατά τρόπο περίεργο αγνοείται ο σπάνιος ορυκτός της πλούτος, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι με μια Εθνική Πολιτική, με μια Σύγχρονη Στρατηγική, μ’ έναν άρτιο Πολιτικο-οικονομικό σχεδιασμό και με το κατάλληλο Πολιτικό προσωπικό, η Πατρίδα μας θα μπορούσε να καταταχτεί σύντομα στις 15 τουλάχιστον πλουσιότερες χώρες του κόσμου!!

Και μ’ ένα δίκαιο κοινωνικό σύστημα (διότι ως γνωστόν το ισχύον εμφανίζει τεράστιες και αναχρονιστικές εισοδηματικές ανισότητες) θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει πρότυπο Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.
Παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα, ο πολιτικός και δημοκρατικός μας διάλογος ευτελίζεται και εξαντλείται σε στείρες και άκομψες «πολιτικές» οξύνσεις, σε στημένες και αντιαισθητικές κοκορομαχίες και σε μιντιοεκτρεφόμενους και παρατεταμένους διαγωνισμούς της «πολιτικής ατάκας».
Απουσιάζει έντονα η συστηματική και διεπιστημονική θεώρηση των προβλημάτων, οι Δομικές πολιτικές αναλύσεις, ο σχεδιασμός, ο αναστοχασμός, τα χρονοπλαίσια δράσης, ο αξιόπιστος πολιτικός λόγος, οι συνθετικές και αναλυτικές διαδικασίες προσέγγισης των προβλημάτων … ακόμη και η ίδια η γνώση της ύπαρξης των προβλημάτων … καθώς και η γνώση των απολύτων πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας για την επίλυσή των προβλημάτων αυτών.

Χαρακτηριστικά και συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής ζωτικά θέματα, που δεν κυριαρχούν ... ή και απουσιάζουν ακόμη και σήμερα από τον «πολιτικό» μας διάλογο και από τον πολιτικό πολιτισμό μας.

- ΑΟΖ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις του πλανήτη.

Οι πολιτικοί της Τουρκίας την έβγαλαν από το ΔΝΤ, την οδήγησαν στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και παρά ταύτα διεκδικούν (εδώ και δεκαετίες- βλέπε υφαλοκρηπίδα Αιγαίου) … ακόμη και τα ελληνικά πετρέλαια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πότε θα τα διεκδικήσουν και γιατί δεν τα διεκδίκησαν δυναμικά μέχρι τώρα; Ποιο το περιβαλλοντικό κόστος της πιθανής εξόρυξης, ποιο το αναμενόμενο κέρδος και για ποιον; Τί ρόλο θα έχει το κράτος και το δημόσιο στη διαχείριση; Θα ξεπουληθούν και αυτά έναντι πινακίου φακής ;
- «Οφ-σορ» (Offshore) εταιρείες στην Ελλάδα.

Ξεπουλούν ακόμη και τους τελευταίους Επίγειους παράδεισους της ελληνικής γης (όπως την Ελαφόνησο)… για να διατηρήσουν τους ελληνικούς φορολογικούς παραδείσους. Πόσες είναι, ποιες είναι, τι τζίρο πραγματοποιούν, είναι όλες εξωχώριες και υπεράκτιες (ή υπάρχουν και εσοχώριες και ενδοάκτιες;) και ποια δραστικά μέτρα λήφθησαν για τον έλεγχο του υπερφυσικού αυτού φορολογικού παράδεισου; Σε μια Δημοκρατία, ο θυσιαζόμενος και θυματοποιημένος λαός δεν πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει;

- Οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, οι αεριτζήδες, οι φοροφυγάδες, οι φοροαποφυγάδες, οι φοροαπαλλαγέντες, οι εισφοροφυγάδες, οι εξαγωγείς αφορολόγητων κεφαλαίων, οι εξαγωγείς κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες κ.α. πως αντιμετωπίστηκαν και ποια αποδοτικά μέτρα πάρθηκαν για την ανακούφιση του θυσιαζόμενου και θυματοποιημένου ελληνικού λαού;

- Η Νέα Κοινωνία, η Νέα Ελλάδα: «Των Κροίσων.. και των Κρισόπληκτων»

Το Σύνταγμα της Ελάδος για τα «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» προβλέπει στο Άρθρο 4, παρ. 5 τα εξής: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Εισάγει τοιουτοτρόπως τον αναλογικό και τον προοδευτικό τρόπο επιβάρυνσης και φορολόγησης (με βάση τη φοροδοτική ικανότητα έκαστου), επιβαρύνοντας περισσότερο τους «έχοντες και κατέχοντες» πολύ υψηλά εισοδήματα και πολυτελέστατα τεκμήρια διαβίωσης.
- Ποια όμως αποτελεσματικά μέτρα πάρθηκαν: για τα πολύ πλούσια εισοδήματα, για κατόχους σύγχρονων παλατιών, θαλαμηγών, ελικοπτέρων, ιδιωτικών αεροπλάνων, λοιπών τεκμηρίων προκλητικού πλούτου κ.α. Ούτε ένα μέτρο ακόμη και για τα Νησιά τα οποία κατέχουν Έλληνες Κροίσοι διεθνούς φήμης!
Απεναντίας. Καταιγισμός μέτρων για τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά κοινωνικές τάξεις! Κατάργησαν φοροαπαλλαγές πλέον και σε τέκνα, σε μικροδανειστές, ανέργους, αδύνατους, αρρώστους, καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, κ.α. και διατηρούν 58 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές με το Νόμο 27/1975.

- Ποια όμως αποτελεσματικά μέτρα πάρθηκαν (ή θα παρθούν) για: την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των κρατικών ακινήτων, για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και των θέσεων εργασίας, για το υπέρογκο κόστος που αφορά τη δυσλειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης (και όχι των θέσεων εργασίας), για την ορθολογικοποίηση της άκριτης και άκρατης στήριξης των τραπεζών, για την πάταξη της παραοικονομίας και της λαθρεμπορίας των καυσίμων, για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, για τα κλαπέντα Ελληνικά πολιτισμικά αγαθά, για της πάσης φύσεως ασυλίες (υπουργικές, βουλευτικές κ.α.) και φοροασυλίες για … για… τόσα και… τόσα άλλα !



- Ποιο είναι το τεράστιο ύψος του Δημόσιου Δανεισμού (και όχι Χρέους που αποτελεί το υπόλοιπο του Δανείου), πού πήγε και γιατί δεν κατευθύνθηκε πρώτιστα στις Παραγωγικές Δομές και Υποδομές της Χώρας; Ή όταν είναι να επιστρέψουμε τα χρέη… και αδυνατούμε, ψάχνουμε για τις Παραγωγικές Δομές και Υποδομές … και για την ανάπτυξη;



- Ίσως περιμένουμε τους Επενδυτές (ελπίζουμε … όχι με την Καβαφική παρήχηση). Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που της στέρησαν την αγοραστική της δύναμη; Εσείς θα το κάνατε αυτό… αν είσαστε επενδυτές;



- Πώς είναι Βιώσιμο το Χρέος… όταν διογκώνεται … και η Οικονομία εξαϋλώνεται;

Στο διοικητικό μάνατζμεντ η υλοποίηση των στόχων κατά 50 με 60% θεωρείται αποτυχία.

Και όμως η Ελλάδα αναζητά (ευτυχώς ή δυστυχώς άραγε;) ένα επαρκές πολιτικό προσωπικό, που αν αξιοποιήσει μόλις το 5 με 6% των ως άνω εισοδηματικών μεταβλητών και παραμέτρων που αναφέραμε (τα συνολικά μεγέθη είναι μετρήσιμα σε τρισεκατομμύρια ευρώ) μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας από την τραγωδία στην ευημερία.



- Η αναζήτηση των διαχρονικών πολιτισμικών, κοινωνικών, ηθικών και δημοκρατικών αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού, το πλάτεμα των κρουνών της ιστορικής μνήμης και συνείδησης και το βάθεμα των κοινωνικών και δημοκρατικών θεσμών, θα αποτελέσουν την πολύτιμη πυξίδα διαφυγής από τον «ιέρειο» χώρο των σπονδών προς τους Κέρβερους της σύγχρονης Νομισματικής Πολιτικής και από το ασφυκτικό πλαίσιο των οργανωμένων Οικονομικών Αγορών.


Οι εκλογές και το μήνυμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

Η ανατολή του 2015 βρήκε την Ελλάδα, τη μικρή με οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με τεράστια συμβολική αξία για το δυτικό πολιτισμό χώρα, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι χειμαζόμενοι από τις ακραίες μνημονιακές συμφωνίες πολίτες, παρακολουθώντας καθημερινά τη χώρα τους να ταλαιπωρείται ως άβουλο πειραματόζωο, παραδομένη στα νύχια τοκογλυφικών εργαστηρίων, καλούνται να εκφραστούν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της, τις προσωπικές, πολιτικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, αναμφισβήτητα εμπεριέχει έναν έντονο συμβολισμό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η βραχεία προεκλογική περίοδος που διανύουμε έχει επιφέρει μία αναμενόμενη πολιτική όξυνση και κομματική πόλωση. Ωστόσο ο πολιτικός διάλογος δεν έχει ως τώρα αναδείξει τα εγγενή προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, δεν έχει αποτυπώσει τις ιστορικές παθογένειες της πολιτικής και πολιτειακής εκπροσώπησης, δεν έχει κρούσει αισθητά τον κώδωνα του κινδύνου για την ασθμαίνουσα δημοκρατία μας και βέβαια δεν έχει τεκμηριώσει ολοκληρωμένες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις.

Η Ελαφόνησος, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, διαθέτει το σύνολο των χαρακτηριστικών που μας επιτρέπει, δίχως υπερβολές, να τη θεωρήσουμε ως μικρογραφία της ταλαιπωρημένης Ελλάδας. Η καταγραφή των χρόνιων προβλημάτων της Ελαφονήσου, η αποκρυστάλλωση των ιδιαιτεροτήτων της και η τεκμηρίωση πολυδιάστατων ρεαλιστικών προτάσεων, δεν επιδιώκει την όξυνση του κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού με γειτονικές περιοχές ή με άλλα ελληνικά νησιά. Άλλωστε τέτοιες κοντόθωρες πρακτικές αποτελούσαν πάντοτε προϊόντα μικροπολιτικών συμφερόντων, είναι παντελώς αντι-επιστημονικές και αντικοινωνικές και έχουν καταγραφεί ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Προτάσεις που εδράζουν στη λογική «Ο θάνατός σου - η ζωή μου» είναι εν τη γενέσει τους απορριπτέες και στηλιτεύονται. Αντιθέτως, η παραπάνω ανάλυση θα μπορούσε να αποτελέσει «μελέτη περίπτωσης», εφαλτήριο παρόμοιων «αποκεντρωμένων» συλλογιστικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και αθροιζόμενες να συνθέσουν μια συνολική πρόταση που απουσιάζει από τον σύγχρονο πολιτικό διάλογο.


Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου προς όλα τα κόμματα καθώς και στους εκπροσώπους και τους υποψηφίους των κομμάτων

Ο Σύλλογός μας καλεί όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουν στην σπίλωση και στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και να δεσμευτούν για την άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και για την μη εκποίηση όλων των ελληνικών παραλιών.

Επίσης τους καλεί να ενημερωθούν πρώτιστα για όλα τα προβλήματα της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου, να επιδιώξουν δομικό και γόνιμο διάλογο και να στηρίξουν το αγώνα μας για: Οικολογία, Ιστορία, Πολιτισμό, Ποιότητα Ζωής, Αξιοπρέπεια, Αισθητική, Δικαιώματα, Δημοσιά Αγαθά και Ελευθερία.

Και η Ελαφόνησος πλέον να αποτελέσει για όλους έναν προορισμό προς τους σπάνιους και θαλασσοπλάνητους ιριδισμούς των κυματιστών ονείρων τους, προς το λιοπερίβλητο άρμα του Φαέθοντα και προς το άπλετο και Απολλώνιο Ελληνικό Φως που δαμάζει το έρεβος του Πλούτωνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

Ι. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ : http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr

ΙΙ. FACEBOOK : https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou,

ΙΙΙ. EMAIL: sepistimonwnelafonisou@gmail.com