Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014


Λίγα λόγια από καρδιάς στην παρουσίαση του βιβλίου της Φάνης – Πάλλη Πετραλιά, «Σαράντα χρόνια τώρα: Γεγονότα, παρασκήνια και πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης».
Με το βιβλίο της η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δίνει «νόημα σε όλα όσα έζησε, με καθαρή συνείδηση προς κάθε κατεύθυνση, τόσο προς εαυτόν, όσο και προς τα έξω», όπως σημειώνει στον πρόλογό της. Όποιος ανατρέξει τις σελίδες του βιβλίου της θα αντιληφθεί πολλά γύρω από την ελληνική πολιτική σκηνή τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. 

Είναι πολλά τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται η Φάνη Πετραλιά. Γεγονότα που δεν τα έχω ζήσει, τα έχω ακούσει από αφηγήσεις, τα έχω διαβάσει, αλλά φυσικά είναι τελείως διαφορετικό να τα διαβάζεις στις γραμμές του βιβλίου μιας γυναίκας που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην ελληνική πολιτική ζωή. Οι εμπειρίες της Φάνης είναι ζηλευτές. Σε κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής της χώρας των τελευταίων σαράντα χρόνων έχει και κάτι να διηγηθεί. Αναφέρει πολλά που δείχνουν ότι στην ελληνική ιστορία η εσωστρέφεια έχει δημιουργήσει μόνον προβλήματα. Πραγματικά είχα καιρό να διαβάσω ένα πολιτικό αυτοβιογραφικό βιβλίο που να κυλάει με τόσο μεγάλη άνεση.

Θα κλείσω λοιπόν με κάτι που αντιπροσωπεύει και τις δύο μας. Το έργο της για την ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού. Και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ότι είναι πολλά τα θέματα που βρίσκω μπροστά μου και στα οποία η Φάνη έχει αφήσει τη σφραγίδα της. Γιατί κι εκείνη είχε μεράκι. Ήταν το μεράκι της να αναλάβει τον τομέα αυτό και να προσφέρει στην πατρίδα της. Διότι αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία της Φάνης. Εξωστρεφής και κοινωνική, κοσμοπολίτισσα, άνετη με τους ξένους φίλους της, μοναδική στον τρόπο που προωθούσε το τουριστικό προϊόν, τελειομανής. Πίστευε και πιστεύει ότι η χώρα έχει αστείρευτες δυνατότητες.

Κλείνοντας το βιβλίο της η συγγραφέας καταλήγει σε μία παρότρυνση: «Ας μην κάνουμε τη χάρη σε κανένα να διχαστούμε ξανά. Ας φτιάξουμε την Ελλάδα, ας διώξουμε από την πατρίδα μας τον διεθνή έλεγχο και μετά έχουμε όλο τον καιρό να ξανασυγκρουστούμε μεταξύ μας. Τέτοιες φωνές, τέτοια μηνύματα σωφροσύνης και σοφίας, απαλλαγμένα από μικροπολιτικά συμφέροντα, τα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου