Άρθρο Γ. Βερνίκου
υποψήφιου ευρωβουλευτή με την Ελιά
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη ανήλθε στο 11,9%. Στη χώρα μας μάλιστα, παρουσιάζεται η υψηλότερη ανεργία με το ποσοστό να φθάνει στο επίπεδο του 27%. Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει και η ανεργία των νέων. Το Φεβρουάριο του 2014 οι άνεργοι νέοι στην ευρωζώνη ανήλθαν σε 3,415 εκατ. Και βέβαια μπορεί να μειώθηκαν κατά 194 χιλ. άτομα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι τρομακτικός. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 60%.
Ο υψηλός αυτός αριθμός ανέργων στην Ευρώπη, συνιστά σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή της, με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις αναπτυξιακές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα της. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ενισχυμένη εποπτεία των εξελίξεων στον τομέα της απασχόλησης και μεγαλύτερος συντονισμός των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας και κυρίως θέσεων εργασίας για τους νέους, θα πρέπει να αποτελέσει οριζόντια προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την νεολαία χρειάζεται όχι μόνο να αυξηθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν περισσότερο και καλύτερα. Σημαντικό είναι επίσης να επιταχυνθούν οι δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, ή κατάρτισης.
Προσωπικά υποστηρίζω την ειδική πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, το καθεστώς εγγυήσεων για τη νεολαία καθώς και την βελτίωση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων. Θεωρώ αναγκαίο, όλοι οι νέοι μέχρι 25 ετών να λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση, μαθητεία και πρακτική άσκηση σε σύντομο διάστημα μετά το τέλος της σχολικής τους ζωής, ή τουλάχιστον από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.
Για όλα αυτά βέβαια, απαιτείται η άμεση συνεργασία των ευρωπαϊκών και εθνικών οργάνων, ώστε να ενισχυθούν και να διευρυνθούν οι δράσεις μαθητείας και κινητικότητας των νέων, καθώς και η βελτίωση των δικτύων μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης και των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη διάγνωση των αναγκών σε δεξιότητες της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Οι ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν έτσι, ώστε να συνδεθεί αποτελεσματικότερα η προσφορά και η ζήτηση και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η διαρθρωτική ανεργία.
Πρέπει να αγωνιστούμε, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον συντονισμό των πολιτικών απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μπουν σε προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα ζητήματα όπως:
* Η δημιουργία σε ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση σε εθνικό επίπεδο δικτύου προστασίας των νέων επιχειρηματιών (starts-ups) και παροχής πλήρους στήριξης (χρηματοδοτική, συμβουλευτική, τεχνική), σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
* Η αύξηση των πόρων που διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του νομικού και διοικητικού περιβάλλοντος, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ( επιχειρήσεις ή οργανισμοί με κοινωνικό προσανατολισμό). Η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση της ανεργίας.
* Η επανεξέταση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την κατάρτιση και την δια βίου μάθηση. Παρά την σημαντική αύξηση των ποσοστών ανεργίας, υπάρχουν ακόμα αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας κενές στην Ευρώπη, ενδεικτικό του ότι η Ευρώπη δεν επενδύει σωστά στον τομέα της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων. Με την αύξηση συμμετοχής των εργαζομένων, των ανέργων και των ευάλωτων ομάδων στη δια βίου μάθηση, θα βελτιωθεί το επίπεδο των επαγγελματικών προσόντων και θα προωθηθεί η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, συνεπώς η κάλυψη περισσοτέρων θέσεων εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου