Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Αρνί Γεμιστό

Το γεμιστό αρνί είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό, που φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα.
Υλικά (για 20 άτομα)

1 αρνάκι περίπου 7 κιλά μαζί με τη συκωταριά του
Χυμός 2 λεμονιών
Ξύδι
3 φλιτζάνια ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 ματσάκια ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα (άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός)
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Πλένουμε το αρνί μέσα και έξω, το περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Πλένουμε τη συκωταριά, τη ζεματάμε σε ζεστό νερό και ξύδι και την κόβουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια τη βράζουμε σε αλατισμένο νερό με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τη στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό χωριστά.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τα κρεμμύδια. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 5 φλιτζάνια από το ζωμό της συκωταριάς. Ρίχνουμε τα εντόσθια, το ρύζι και τα αρωματικά χόρτα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά του.
Πασπαλίζουμε την κοιλιά του αρνιού με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια τη γεμίζουμε με το μίγμα του ρυζιού και τη ράβουμε για να μη φύγει η γέμιση.
Τοποθετούμε το αρνί σε μεγάλο ταψί και το ψήνουμε σκεπασμένο σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 4 ώρες. Την τελευταία ώρα το ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου