Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Παπούλιας: Τα λεφτά μας πίσω – Γκάουκ: Τι να σας πω, δεν ξέρω



Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «….η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».

Μάλιστα ο κ Παπούλιας έθεσε ευθέως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έθεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στο Γερμανό πρόεδρο κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών», δυστυχώς όμως χωρίς κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού η απάντηση που ήρθε από τον συνομιλητή του ήταν: «…δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Τέλος ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη Γερμανία σημαντικό εταίρο της Ελλάδας, ενώ για την συνάντηση που είχε με τον κ. Γκάουκ πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα προχώρησε βίαια και είχε βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η οικονομία βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους, να έχει φτάσει σε απαράδεκτα ποσοστά.

Όταν βούρκωσε ο Παπούλιας

Κλείνοντας, ο Κάρολος Παπούλιας επιβεβαίωσε πως την Παρασκευή θα συνοδεύσει τον Γερμανό πρόεδρο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές από τους οποίους υπέστη τόσα δεινά η χώρα του. Ο κ. Παπούλιας φανερά συγκινημένος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις με την καθιερωμένη χειραψία με τον ομόλογό του.

Επίσης, ο κ. Γκάουκ, δήλωσε χαρούμενος που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. «Εμείς είμαστε στο πλευρό σας» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο αυριανό ταξίδι του με τον Κάρολο Παπούλια στα Γιάννενα, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστών στο χωριό Λιγκιάδες. Συγκίνησε τον κ. Παπούλια όταν τον προσφώνησε αγωνιστή που «αγωνίστηκε ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους». «Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω μια εντελώς άλλη Γερμανία από αυτή που ζήσατε εσείς τότε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Οι Γερμανοί τουρίστες «ψηφίζουν» ελληνικά

«Ως παράδειγμα της εγκάρδιας συνεννόησης των δύο λαών», χαρακτήρισε ο Κάρολος Παπούλιας το «δύομισι εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10-12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Στη συνέχεια ο κ. Γκάουκ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα του παραχωρήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στις 14:30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ για τις 16:00 είναι προγραμματισμέν η συνάντηση του Γερμανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα. Στις 19:00 ο Γιοάχιμ Γκάουκ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου