Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Σε αναβρασμό εκατοντάδες επενδυτές οικιακών φωτοβολταϊκών

















Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές
Σε αναβρασμό και εγρήγορση βρίσκονται εκατοντάδες επενδυτές οικιακών φωτοβολταικών στην Αρκαδία λόγω της πρόσφατης κατάθεσης νομοσχεδίου από το ΥΠΕΚΑ στο οποίο προτείνονται αναπροσαρμογές των κατοχυρωμένων τιμών αποζημίωσης της παραγόμενης κιλοβατώρας από τις ΑΠΕ. συνολικά 35χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας έχουν ήδη γίνει αρκετές κινήσεις ενημέρωσης για το πρόβλημα που προκαλείται στους οικιακούς χρήστες φωτοβολταϊκών προς τους βουλευτές ενώ έχουν κινητοποιηθεί 26 βουλευτές της ΝΔ καταθέτοντας επερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επενδυτές οικιακών φωτοβολταϊκών η μείωση των τιμών για τα οικιακά φωτοβολταϊκά κρίνεται άστοχη και άδικη, δεδομένου ότι επιβαρύνονται υπέρμετρα νοικοκυριά τα οποία είχαν προβεί στην εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος είτε για λόγους συμψηφισμού της κατανάλωσης είτε για (μικρή) ενίσχυση του εισοδήματός τους. Η κίνηση αυτή στοχοποιεί την ιδέα της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής και της ενεργούς συμμετοχής της κοινωνίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα τονίζουν πως το κράτος αθετεί μονομερώς τις συμβάσεις που αυτό συνέταξε και πρότεινε να υπογράψουν πριν λίγο διάστημα. Επιπρόσθετα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ, στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στη συμμετοχή των τραπεζών στο εγχείρημα, απειλώντας έτσι τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Με αυτές τις πρακτικές δεν διασφαλίζεται το επενδυτικό κλίμα εμπιστοσύνης, τον οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τις αποφάσεις και τα αποσπασματικά μέτρα του ΥΠΕΚΑ τα τελευταία δύο έτη.
Σημειώνουν πως υπάρχει εσκεμμένα μη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης σχετικά με το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και παραπέμπουν στην πρόσφατη επιστολή του Κ. Μίχαλου πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ στον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου σχετικά με την αδικία στοχοποίησης των ΑΠΕ και τους πραγματικούς λόγους του ελλείμματος.
Καταλήγουν τέλος στις βασικές θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο, όπως αυτές αποτυπώνονται απο τον Σύλλογο Φωτοβολταικών Στέγης :
1. Δεν δεχόμαστε καμία τροποποίηση στην Σύμβασή μας. Εάν μας είχαν ενημερώσει από πριν ότι θα έκαναν την σύμβαση κουρελόχαρτο, δεν θα προχωρούσαμε στην εγκατάσταση. Εάν ξεκινήσει αυτό, μεθαύριο θα έχουμε νέες μειώσεις.
2. Θα κινηθούμε νομικά με ομάδες δικηγόρων και διακεκριμένων νομικών, κατά του νέου νομοσχεδίου και κατά παντός υπευθύνου για την δημιουργία του ελλείμματος.
3. Θα οργανώσουμε ειδική επιτροπή που θα γνωρίζει τα πάντα σχετικά με την διαχείριση του συστήματος της ΔΕΗ και των υπολοίπων εταιριών που εμπλέκονται, από τεχνικής και οικονομικής φύσεως.

4. Θα οργανώσουμε ομάδα πληροφόρησης και διαχείρισης της επικοινωνίας του συλλόγου μας με την υπόλοιπη κοινωνία, και τους υπόλοιπους συλλόγους ή συνδέσμους, για την διόρθωση της διαστρέβλωσης της κοινής γνώμης σχετικά με τα οικιακά κυρίως φωτοβολταϊκά.
Ολόκληρη η επιστολή του κ Μίχαλου εδώ:
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/92511/k-mihalos-stohopoioyntai-adikos-oi-ape-gia-to.html
Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε (http://www.energia.gr/article.asp?art_id=79950)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου