Το αστείο των Ισπανών με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Γιατί τα ονόμασαν Bin Ladens και ποια η θετική συνδρομή τους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης
Τα ονομάζουν Bin Ladens οι Ισπανοί και στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 ήταν αυτά που έσωσαν τη μέρα σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Bin Ladens, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, είναι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Οι Ισπανοί εμπνεύστηκαν το αστείο τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2002.
Ενώ όλοι άκουγαν για το μωβ χαρτονόμισμα, υποτίθεται πως κανείς δεν το είχε δει παρά το γεγονός πως το ένα τέταρτο του συνόλου των χαρτονομισμάτων στη ζώνη του ευρώ κυκλοφορούσε στην Ισπανία.
Το αστείο θεωρείται ξεπερασμένο μετά τον εντοπισμό και τον θάνατο του Osama bin Laden. Ωστόσο το ερώτημα για το κατά πόσο πρέπει να περιοριστούν παραμένει, καθώς υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι όφελος για τους εμπόρους ναρκωτικών, τους φοροφυγάδες και εκείνους που ξεπλένουν χρήματα.
Η συζήτηση είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το χαρτονόμισμα θυμάται ο Antti Heinonen που ήταν παρών κατά τη δημιουργία του.
Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του για την ιστορία των πρώτων χαρτονομισμάτων του ευρώ ανέφερε πως τα πλεονεκτήματα των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας συζητήθηκαν σε διάφορες συνεδρίες.
Υπήρχαν έξι χώρες με χαρτονομίσματα των οποίων η αξία ξεπερνούσε τα 200 ευρώ. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία. Θυμάται ότι εκπρόσωποι αυτών των χωρών θύμωσαν όταν αναφέρθηκε ότι τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας βοηθούν την παραοικονομία.
Οι υπερασπιστές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ανέφεραν ότι σε μερικές χώρες οι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τις οικονομίες τους σε μετρητά επειδή δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες.
Αυτό το διευθέτησε. Σε ό,τι αφορά τις θεμιτές χρήσεις του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, ο Antti Heinonen ανέφερε ένα. Ότι αποτέλεσε σταθεροποιητή κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες αμφιταλαντευόταν σε πολλές χώρες, ωθώντας πολλούς να εκταμιεύσουν τις καταθέσεις τους.
"Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ" σημείωσε όταν αυξήθηκε η απαίτηση για χαρτονομίσματα εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ.
Για αυτόν τον λόγο οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να αυξήσουν τα αποθεματικά τους σε περίπτωση που προκύψουν παρόμοιες καταστάσεις.
Ορισμένες τράπεζες, εξαιτίας της επιθυμίας των πολιτών για μετρητά, εκτίμησαν πως θα εξαντλούνταν κάποια χαρτονομίσματα ακόμα και αν το συνολικό απόθεμα ήταν επαρκές.
"Ρώτησα τον Jean Claude Trichet τι θα κάναμε αν ξεμέναμε από χρήματα. Μου είπε "τίποτα. απλά λέμε στους πολίτες ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα", θυμήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου