Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ελλάδα: Στον αέρα η συμφωνία με τρόικα


Μετέωρη είναι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα.
Χθες στις αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με κυβερνητικά στελέχη να εξαπολύουν βολές για τον ρόλο του ΔΝΤ στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «κλειδί» για να κλείσει αυτή η αξιολόγηση είναι η εξεύρεση λύσης για τις τράπεζες. Μάλιστα με σαφείς αιχμές κατά του Ταμείου τόνισε πως «δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους στην τρόικα ενώ τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ θέλουν να κλείσει η συμφωνία για τις τράπεζες». «Πρέπει να τα βρούνε μεταξύ τους. Το θέμα αυτό μας ξεπερνά. Το ΔΝΤ θέλει να έχει ρόλο αλλά εμείς ακολουθούμε τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι ότι αρμόδια αρχή για να προσδιορίσει τα εποπτικά κεφάλαια είναι η Τράπεζα της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Τα χρονικά περιθώρια έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου στενεύουν και πλέον όπως τόνισε πηγή του οικονομικού επιτελείου η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ΄ ελάχιστον μια δήλωση επαρκούς προόδου». Όπως πρόσθεσε, το καλό... σενάριο είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που θα επιτρέπει στο Eurogroup να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση των δόσεων από την Ευρωζώνη (συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ), οι οποίες στη συνέχεια θα αποδεσμευτούν τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που θα οριστούν. Εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει η απόφαση για τις δόσεις να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup ή στο άτυπο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.

Ειδικότερα από τις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις προέκυψε διαφωνία σε σειρά θεμάτων όπως το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες το καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση αγορών που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. Πάντως τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν μπορούμε να μιλάμε για «αδιέξοδο» και ότι υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου