Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

" Οι κάτοικοι του Δήμου Ναυπλιέων σ’ όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες βιώνουν την πλήρη αποξένωση..."


Άρθρο του Γιάννη Γκιόλα
υποψήφιος δημοτ. σύμβουλος της ΑΥ.Ρ.Α.

Οι κάτοικοι του Δήμου Ναυπλιέων σ’ όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες βιώνουν την πλήρη αποξένωση από τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο τους. Αυτό γίνεται γιατί όλα τα σχετικά θέματα (μελέτες, έργα, προϋπολογισμός της Κοινότητας) επιλύονταν πάντα συγκεντρωτικά από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αφού η ίδια εισηγείτο και η πλειοψηφία της αποφάσιζε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ερήμην των πολιτών και «πριν απ’ αυτούς γι’ αυτούς».
Στην τακτική αυτή ουδέποτε υπήρξε διαφωνία και από την παράταξη ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ του κ. Γραμματικόπουλου, που δεν την αμφισβήτησε κατ’ ελάχιστο, ούτε εισηγήθηκε κάποιο διαφορετικό τρόπο συμμετοχής των πολιτών.

Εμείς συνεπείς με τη θέση μας για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, λαϊκή συμμετοχή, υιοθέτηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού και εκμεταλλευόμενοι και κάποια ψήγματα ανάμειξης του δημότη στα κοινά που περιέχει ο Νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (ν.3852/2010), προτείνουμε και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε τις εξής προτάσεις:

α.Θα ενεργοποιήσουμε τη θέση που προβλέπεται από το Νόμο (α.86 παρ. 1 & 2) ότι τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων θα καταρτίζουν τα ίδια τον προϋπολογισμό εξόδων της κάθε κοινότητας για το προσεχές οικονομικό έτος, από το ποσό που έχει καθορισθεί με απόφαση του Δ.Σ. που δεν θα είναι συμβολικό, αλλά επαρκές για να καλύψει σοβαρές ανάγκες του τόπου. Στη συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου που θα είναι ανοιχτή, για όλους τους δημότες, θα μετέχουν και όλοι οι τοπικοί επαγγελματικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί κλπ σύλλογοι.

β.Τόσο για το θέμα του προϋπολογισμού, όσο και για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την κοινότητα, η απόφαση θα λαμβάνεται από την πλειοψηφία των παρόντων κατοίκων (α. 85 παρ. γ του ιδίου νόμου).

γ.Ενεργοποιείται ο ετήσιος απολογισμός του Δημάρχου και των Δ.Σ. των κοινοτήτων, σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση.

δ.Καθιέρωση συμμετοχικού προϋπολογισμού. Όλες οι Κοινότητες διαχειρίζονται και αποφασίζουν με τον τρόπο που εκθέσαμε πιο πάνω ένα μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου, ώστε να το διαθέτουν εκεί που οι ίδιοι επιθυμούν και όχι αναμένοντας την «δίκην ελεημοσύνης» υιοθέτηση των προτάσεών τους από το Δημ. Συμβούλιο και τέλος

ε.Καθιερώνοντας τοπικά Δημοψηφίσματα για επίλυση σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την κοινότητα και μετά τη συγκέντρωση υπογραφών ενός ποσοστού (ενδεικτικά 20%) των κατοίκων.

Πιστεύουμε πως με την υιοθέτηση και εφαρμογή των προτάσεών μας αυτών οι δημότες θα πάρουν οι ίδιοι την τύχη του χωριού ή της κωμόπολής των στα χέρια τους, θα γίνουν συμμέτοχοι και ενεργοί, ώστε να παύσουν οι επιτήδειοι και οι ... ειδικοί της εξουσίας να τους κατηγορούν κι από πάνω για απάθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος και αποξένωσή τους από τα κοινά.

Γιάννης Γκιόλας, υποψήφιος δημοτ. σύμβουλος της ΑΥ.Ρ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου