Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση για τη μεταναστευτική πολιτική οργανώνει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ


Ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση οργανώνει το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τις επόμενες ημέρες στο Ναύπλιο. Η ημερομηνία και ο τόπος της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού το Αντιφασιστικό Μέτωπο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύει το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, το θέμα της κατάργησης των συνθηκών Σέγκεν και Δουβλίνο 3, και το ζήτημα της επανεξέτασης των νομικών πλαισίων και της διαμόρφωσης νέου πλαισίου μεταναστευτικής πολιτικής«ενάντια στις πολιτικές που χτίζουν τοίχους σε στεριά και θάλασσα και γεννούν Φαρμακονήσια, για την διάλυση της Frontex, για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο, είναι ένα βασικό πέρασμα, η πύλη της ταραγμένης και λεηλατημένης από τους πολέμους Ασίας και Αφρικής. Καθημερινά ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες ψυχές περνάν την Μεσόγειο σαν καρυδότσουφλα σε τρικυμία, πέφτοντας θύματα εγχώριων και ξένων εκμεταλλευτών.
Τον προηγούμενο μήνα πνίγηκαν 12 άνθρωποι στο Φαρμακονήσι, στο βόρειο Αιγαίο. Πριν λίγους μήνες στα μέσα Νοεμβρίου, είχαν πνιγεί άλλοι 12 στο Ιόνιο. Λίγο καιρό νωρίτερα άλλοι 15 πάλι στο Αιγαίο. Πέρυσι τα Χριστούγεννα, 18 στη Μυτιλήνη.. Συνολικά 17.500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1998, επιχειρώντας να μπουν στην Ευρώπη. Καταχωρημένοι μαζικά στη μνήμη χωρίς ονόματα, προσωπικές ιστορίες, ως απόλυτοι αριθμοί μόνο. Το χειρότερο στάδιο της φρίκης είναι να τη συνηθίζεις να μη σε σοκάρει πλέον..

Μεταναστευτική πολιτική; αναχρονιστική, αποτυχημένη, απούσα. Προηγήθηκε η κατάργηση των συνόρων στο εσωτερικό της ΕΕ και η προώθηση της συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα με τη συνθήκη Σέγκεν η οποία ανακίνησε μια εκτεταμένη νομιμοπαραγωγική διαδικασία και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με στόχο την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης».

Αργότερα, το μακρινό 2003 , η Ελλάδα , ως μέλος της ΕΕ, υπέγραψε τον Κανονισμό Δουβλίνο 2 , ο οποίος συνοπτικά λέει ότι κάθε κράτος της Ευρώπης που δέχεται ένα πρόσφυγα είναι υπεύθυνο αυτό και μόνο αυτό για την εξέταση ασύλου του ατόμου το οποίο , εφόσον δεν συντρέχει λόγος χορήγησης ασύλου , παραμένει στην πρώτη χώρα υποδοχής μέχρι την απέλασή του. Το κράτος είναι υπεύθυνο νομικά, οικονομικά και δεν έχει το δικαίωμα να προωθήσει τον πρόσφυγα στη χώρα στην οποία κατευθύνεται.

Μεταναστευτική πολιτική; Απροκάλυπτη τσαλαπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, διεφθαρμένη Frontex, φράχτες χιλιάδων μέτρων, στρατόπεδα συγκέντρωσης . Η συνοπτική περιγραφή του έως τώρα πλαισίου που αναπαράγει την ξενοφοβία και το ρατσισμό και αποτελεί λίπασμα στην ακροδεξιά και στο νέο-ναζισμό .Το κράτος προτιμά να αναθέτει σε μαφίες τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» και στους φασίστες την «επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος» και στη συνέχεια να εμφανίζει την κατασταλτική πολιτική ως αναγκαία και επιθυμητή.

Απέναντι σαυτά παλεύουμε για την κεντρική ανάδειξη του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων με όλες τις πτυχές του, για την κατάργηση των συνθηκών Σέγκεν και Δουβλίνο 3 πλέον, και την επανεξέταση των νομικών πλαισίων , τη διαμόρφωση νέου πλαισίου μεταναστευτικής πολιτικής ενάντια στις πολιτικές που χτίζουν τοίχους σε στεριά και θάλασσα και γεννούν Φαρμακονήσια, για την διάλυση της Frontex, για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης των μεταναστών.

Το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας οργανώνει εκδήλωση-ενημέρωση-συζήτηση για την μεταναστευτική πολιτική σύντομα στο Ναύπλιο.

Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου