Ποια ακίνητα θα εξαιρούνται του φόρου – Τι θα πληρώνουν πωλητές και αγοραστές των ακινήτων
Δραστικές εκπτώσεις στο ύψος των προστίμων, διορθώσεις στον φόρο υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλαγές στις αποδείξεις αλλά και στις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών, των φοροτεχνικών- λογιστών αλλά και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Στο Φόρο Υπεραξίας, μετά από τη διαπίστωση ότι ο υπολογισμός του φόρου είναι μάλλον αδύνατος για τα παλαιότερα ακίνητα χωρίς να προκύψουν σημεία και τέρατα, οι πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι εξετάζεται η εξαίρεση των ακινήτων που αποκτήθηκαν προ 25ετίας. Όπως αναφέρει με διορθωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι. Ο αγοραστής θα πληρώνει 3% επί της αντικειμενικής τιμής όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.
Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφου.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει δραστική μείωση στα πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και στο μέτρο συλλογής αποδείξεων.
Όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα χθες, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κοντά σε αυτά που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τι σημαίνει, όμως αυτό πρακτικά; ότι κάποια πρόστιμα μπορεί να ελαχιστοποιηθούν σε σχέση με αυτά που ισχύουν από 1/1 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν!
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ το νέο φορο - σοκ σε μισθωτούς με έσοδα από ενοίκια
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η είδηση πως επίκειται νέο φορολογικό πλήγμα για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα και από ακίνητα ή ελευθέρια επαγγέλματα. Το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου για τους μισθούς τους αν έχουν έσοδα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα. Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει πως «oι αναφορές στα δημοσιεύματα αφορούν σε φορολογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τη χρήση 2013.
Δεν αφορούν τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τη χρήση 2014 και εξής. Το αντίθετο ισχύει. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, διορθώθηκαν στο πλαίσιο του νέου Κώδικα.
Έτσι διευκρινίζεται πως προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις, είτε άμεσες είτε έμμεσες, σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως παραπλανητικά αναφέρεται στα δημοσιεύματα αυτά».
Η διάψευση κρίθηκε αναγκαία καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν στις σχετικές ερωτήσεις πως ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες εισοδήματα από ακίνητα, ή ελευθέριο επάγγελμα) η προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου.
Σημειώνεται πάντως ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:
*εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες
*εισοδήματα από ενοίκια, και
*εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Πάντως όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προυποθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου