Ο κ. Στουρνάρας, στην πρώτη του ευρωπαική ομιλία, μιλώντας για την οικονομική κρίση είπε ότι «δημιούργησε σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Οι συνέπειες ήταν πολύ πιο έντονες στα περιφερειακά κράτη - μέλη με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ανισορροπίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη του πυρήνα και αυτών της περιφέρειας».
Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέφεραν σημαντική διόρθωση στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες.
»Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε, ενώ οι προσαρμογές των μισθών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας, ειδικά στα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα».
Παρόλα αυτά, απομένουν πολλά να γίνουν:
»- Η ανεργία και η φτώχεια παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η πολιτική μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που επηρεάζουν μεγάλο αριθμό ευρωπαίων πολιτών.
»Τόσο το ιδιωτικό όσο και το δημόσιο χρέος έχουν σταθεροποιηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.
»- Οι πλεονασματικές χώρες θα χρειαστεί να προσπαθήσουν περισσότερο για την στήριξη της εγχώριας ζήτησης.
Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
»Θα πρέπει όμως να δώσουμε προσοχή σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για πλεονασματικές ή ελλειμματικές χώρες.
»Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το Νοέμβριο του 2013 την Έκθεση Μηχανισμού Επαγρύπνησης (Alert Mechanism Report), η οποία επισημαίνει τα κύρια πεδία ανισορροπιών για κάθε χώρα.
»Πιστεύουμε ότι η άσκηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη - μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις της Έκθεσης. Η Ελληνική Προεδρία αναγνωρίζει τη σημασία της Έκθεσης και θα βασιστεί σε αυτή για την προετοιμασία των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) του Φεβρουαρίου. Η Ελληνική Προεδρία στηρίζει την όλη διαδικασία και θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης».
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όσον αφορά τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
«Η Ελλάδα», είπε, «υπέφερε από μεγάλες και διαρκείς ανισορροπίες: το 2008, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 14.9% του ΑΕΠ.
»Το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1.3% του ΑΕΠ. Μεταξύ του 2009 και του 2013, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 13.4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από -15.6% σε -2.2%), το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 10.8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από έλλειμμα της τάξης του 10.4% σε πλεόνασμα της τάξης του 0.4%) - πρόκειται για την μεγαλύτερη και τη γρηγορότερη προσαρμογή που έχει καταγραφεί ποτέ σε οικονομία του ΟΟΣΑ - ενώ το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου