Ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, κάτοικοι του χωριού Τριποτάμου Μεγαλόπολης, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για την κατολίσθηση του ορυχείου δίπλα στο χωριό τους και για το γεγονός ότι, ενώ έχει περάσει 1,5 μήνας από τη μέρα που έγινε η κατολίσθηση, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς της ΔΕΗ για να βρεθεί μία λύση για το χωριό. Μάλιστα, οι κάτοικοι είχαν και πανό, ενώ η διαμαρτυρία τους ξεκίνησε από τον πύργο της ΔΕΗ και στη συνέχεια προχώρησαν για λίγη ώρα σε συμβολική κατάληψη του χώρου.
Όπως ειπώθηκε, τόσο από τον ιερέα του χωριού και από το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα όσο και από άλλους κατοίκους καθώς και τον πρόεδρο του ΕΚΑ και εργαζόμενους της ΔΕΗ που ήταν στο χώρο, μέχρι τώρα διαπιστώνουν πλήρη αδιαφορία από πλευράς ΔΕΗ. Οι κάτοικοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς ειδικών και έχουν μείνει στην αγωνία τους.
Ο ιερέας του χωριού, παπά-Βασίλης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι να αγωνιστούμε, γιατί έχουμε κάνει τόσα υπομνήματα και δεν μας δίνουν σημασία. Το Τριπόταμο δεν το πουλάμε κι αυτό θέλουμε να γίνει γνωστό. Εκπέμπουμε SOS γιατί η κατολίσθηση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας. Μας έχουν εγκλωβίσει σ' έναν χώρο που δεν μπορούμε να ζήσουμε. Μας έχουν κλείσει γύρω γύρω. Από τη μία πλευρά κάνανε την εκτροπή του Αλφειού, όπου πέφτουν και τα λύματα και από την άλλη πλευρά είναι το ορυχείο. Μας λέγανε πως το χωριό μας δεν κινδυνεύει. Είμαστε σήμερα εδώ, για να δείξουμε πως μπορεί να είμαστε μια χούφτα, αλλά είμαστε ενωμένοι. Έρχονται σύντομα ακόμα δυναμικότερες κινητοποιήσεις».
Οι κάτοικοι θεωρούν πως πρέπει - επιτέλους - να γίνει μία συζήτηση και να δουν πώς και πότε το χωριό θα απαλλοτριωθεί, αφού διαφορετικά θα κινδυνέψουν ζωές.
Ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η ΔΕΗ οφείλει να προχωρήσει σε γρήγορες διαδικασίες είτε απαλλοτρίωσης είτε εξαγοράς του χωριού με παράλληλη εξασφάλιση νέας «στέγης» για τους κατοίκους.
Τη θέση του στο θέμα εξέφρασε και ο κ. Βαγγέλης Τσουμπλέκας, πρόεδρος του σωματείου χειριστών (δείτε βίντεο), ενώ συγκίνηση προκαλούν τα λόγια μίας ηλικιωμένης κατοίκου του χωριού: «Από την μέρα που γεννήθηκα μένω σε αυτό το χωριό. Το αγαπάω και το πονάω. Εγώ ήθελα να μείνω μέχρι το τέλος στο χωριό στο οποίο γεννήθηκα κι αυτό σας το λέω ούσα βαθιά πληγωμένη», είπε χαρακτηριστικά.
Ε.Τ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου