Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ 2014


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας ανακοινώνεται για μια ακόμα φορά η απαγόρευση διακίνησης των εσπεριδοειδών
 με φύλλο και ποδίσκο
(πράσινα μέρη), η οποία είναι αναγκαία και αμετάκλητη και απορρέει από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Η αυστηρή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας από παραγωγούς, διακινητές, εξαγωγείς και υπευθύνους στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης εσπεριδοειδών θα έχει ως αποτέλεσμα, τόσο την προστασία της Περιφερειακής μας Ενότητας και κατ’ επέκταση της Χώρας από τον ιό της τριστέτσας, όσο και την αποφυγή δυσάρεστων φαινόμενων επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους παραβάτες.
Επισημαίνουμε ότι στους παραβάτες διακίνησης καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500€ έως 6.000€. Στην περίπτωση υποτροπής το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000€ έως 60.000€. Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για καρπούς δεν εκδίδεται από την Υπηρεσία μας, καθώς στην περιοχή μας έχουν διαπιστωθεί τόσο η τριστέτσα όσο και η κορυφοξήρα. Αυτό σημαίνει ότι οι διακινούμενοι καρποί απαγορεύεται να φέρουν πράσινα μέρη (φύλλα και κοτσάνι).

Τα παραπάνω πρόστιμα ισχύουν και για όσους εισάγουν, εξάγουν ή θέτουν σε εμπορία ή διακινούν φυτά, φυτικά προϊόντα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο.

Η εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό Μητρώο της Υπηρεσίας μας είναι υποχρεωτική βάσει τις κείμενης νομοθεσίας για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής-τυποποίησης-συσκευασίας-μεταφοράς-εμπορίας εσπεριδοειδών και είναι ατελής, δηλαδή χωρίς κόστος.

Είναι σκόπιμο οι παραγωγοί & οι διακινητές εσπεριδοειδών να ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι η διακίνηση των συγκεκριμένων καρπών χωρίς ποδίσκο και φύλλα προκύπτει από την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία, έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι οι καρποί αυτοί δεν είναι φρέσκοι ή ξενικής προέλευσης.

Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

. Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚ.&

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Β.ΘΕΟΧΑΡΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου