Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Νέο ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλου



Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτο θέμα στη συνάντηση ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν το κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Την Πέμπτη θα γίνει νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, τόνισε αναφορικά με τον φόρο ακινήτων ότι «βελτιώσεις μπορούν να γίνουν μέσα σε λογικά πλαίσια, αρκεί να διευρυνθεί η φορολογική βάση».

«Συζητήσαμε για όλο το φάσμα των θεμάτων, κυρίως για τα προαπαιτούμενα και την τρόικα. Για την αμυντική βιομηχανία ξέρετε την γνώμη μου» είπε ο κ. Βενιζέλος

Αναφερόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι άνετοι και ωραίοι και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε: «Η θέση μας δεν αλλάζει κι αυτό το έχουμε αποτυπώσει στην προγραμματική συμφωνία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ερωτήθηκε και για τις απολύσεις στο Δημόσιο καθώς και για την κινητικότητα που αποτελούν προαπαιτούμενο της τρόικας: «Πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να δούμε όλη την ατζέντα. Πρέπει η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει όμως να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα πριν από την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα αλλά και λίγα 24ωρα μετά το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που πρώτος εξέφρασε τη θεωρία περί «εγκληματικής οργάνωσης» για το ΠΑΣΟΚ.

Στο θέμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων αρχίζει τη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα βρέθηκε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, για το οποίο οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί σημείο προσέγγισης εντός του Νοεμβρίου.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν ξανασυναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συμφώνησαν στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Εκτοτε ωστόσο έχουν προκύψει μια σειρά από ζητήματα, τόσο με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία, όσο και μετά τις δηλώσεις του Απ. Τζιτζικώστα που προκάλεσαν νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου