Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τον χτύπησε αυτοκίνητο.!! Παραλίγο θανατηφόρο στη Σπάρτη με ποδηλάτη..


Έχουμε ξανά επισημάνει την αναγκαιότητα να βρεθούν δίοδοι και πόροι για να μπορέσει ο Δήμος Σπάρτης να αξιοποιήσει και να κατασκευάσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση στο κέντρο της πόλης ποδηλατοδρόμους. Άλλο ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους μας πως κάποια μέρα θα θρηνήσουμε και θύμα.
Πριν από λίγες ημέρες επί της κεντρικής Λεωφόρου Κων. Παλαιολόγου μέρα μεσημέρι ένα αυτοκίνητο με ηλικιωμένο οδηγό χτύπησε ποδήλατο με τον αναβάτη να τον πετάει στο δρόμο. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν ερχόταν άλλο αυτοκίνητο από πίσω γιατί θα είχαμε σίγουρα τραγωδία. Οι πόνοι του ποδηλάτη από την πτώση, το σοκ και η αγωνία ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του που κατάφερε με την βοήθεια περαστικών να σηκωθεί.
Ο δε οδηγός όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη, όχι μόνο δεν πήγε να δει αν χτύπησε αλλά ζήτησε και τα ρέστα με την δικαιολογία ότι ο ποδηλάτης πήγαινε στην δεξιά πλευρά του δρόμου και τον εμπόδιζε.
Ακόμα μια νοοτροπία παλαιολιθικής εποχής του χθες που έρχεται να συγκρουστεί με το νέο και το αύριο. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει κάποιοι πως το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα μέσο ψυχαγωγίας ή γυμναστικής αλλά για πολλούς έχει γίνει μέσο μεταφοράς ειδικά μέσα στην πόλη γλυτώνοντας και χρόνο και χρήμα αλλά παράλληλα κάνοντας καλό και στην υγεία και στο περιβάλλον.
Την ημέρα που θα θρηνήσουμε θύμα (ευχόμαστε να μην γίνει ποτέ) στην πόλη μας σε παρόμοιο περιστατικό τότε οι ηθικές πρώτα από όλα ευθύνες και μετά οι ποινικές σε ποιόν θα εκπέσουν; Ερώτημα καθόλου ρητορικό..!!
Και μην ακούσουμε την καραμέλα πως η Σπάρτη δεν χρειάζεται τέτοιο έργο γιατί είναι μικρή πόλη και έχει έξω από το κέντρο σημεία για ποδήλατο (πάρκο Γουδε κλπ) γιατί αυτή η δικαιολογία είναι μόνο για αφελείς. Το ποδήλατο πλέον εν έτη 2013 είναι μέσο μεταφοράς και με αυτό πολλοί συμπολίτες μας κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια ή πηγαίνουν στην δουλειά τους.
Μια πόλη σαν την Σπάρτη με άρτιο πολεοδομικό σχέδιο, με μεγάλους δρόμους και πεζοδρόμια είναι αδιανόητο να μην έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου την ίδια στιγμή που στην Καλαμάτα με πιο δύσχρηστο σχέδιο και με πολύ μεγαλύτερη κίνηση έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί στους πολίτες ποδηλατοδρόμος που σε συνδέει από την βόρεια πλευρά της πόλης (ΚΤΕΛ) μέχρι και την παραλία.!!
Συναινούμε στο ότι υπάρχουν ελάχιστα κονδύλια για έργα υποδομής αλλά θα αντιπαρατεθούμε με την λογική… Μια προσπάθεια αρκεί ίσως για να ενταχθεί ένα τέτοιο έργο στον επόμενο προϋπολογισμό ή στο ΕΣΠΑ.! Λύσεις υπάρχουν..! Διάθεση;
Θα επανέλθουμε.!!
Γιάννης Παυλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου