Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τατούλης: Το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων ανήκει στους πολίτες

«Αυτό το έργο δεν είναι του περιφερειάρχη, είναι το έργο που ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κυρίως στους πολίτες της Πελοποννήσου», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του ΠΕΣΥ σχετικά με το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».


«Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αυστηρά περιβαλλοντικό έργο και ως τέτοιο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους», σημείωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «με την αξιοπιστία μας εξασφαλίσαμε 68,5 εκατομμύρια ευρώ καθιστώντας το έργο βιώσιμο, ενώ με τον καινοτόμο σχεδιασμό του και την υλοποίησή του εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του και στην επόμενη προγραμματική περίοδο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι, μέχρι τώρα το κυριότερο πρόβλημα ήταν η δημόσια χωροθέτηση και για το λόγο αυτό δεν είχε γίνει τίποτα. «Καινοτομήσαμε με την ιδιωτική χωροθέτηση, όπου ο ανάδοχος αν δεν λάβει υπόψιν του τους αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους και δεν εγκριθεί η ΜΠΕ τότε η ζημία βαραίνει τον ανάδοχο και όχι την Περιφέρεια. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει ξοδέψει τίποτα για μελέτες χωροθέτησης. Όλα αυτά τα χρόνια η κυρίαρχη συνθήκη ήταν η διεξαγωγή μελετών όχι προς εξυπηρέτηση του έργου, αλλά μελέτες για τις μελέτες».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα του έργου, στην ωριμότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στην επιφυλακτικότητα των πολιτών, τονίζοντας ότι «όπου οι πολιτικοί είναι φερέγγυοι, οι πολίτες τους εμπιστεύονται, διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε το έργο, έργο του Περιφερειακού Συμβουλίου και των πολιτών και όχι του Περιφερειάρχη. Εξαρχής ήταν ξεκάθαρη η στάση μου με τους πολίτες, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι, πρώτα να δούμε τη ΜΠΕ, μετά να συζητήσουμε με τους πολίτες και μετά να παρέμβουμε στη διαβούλευση.

Αναφορικά με το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ανέφερε ότι μέσω του Πράσινου Ταμείου θα εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Ανταποδοτικότητα θα υπάρχει και στο ζήτημα των θέσεων εργασίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο την παρούσα χρονική περίοδο, αλλά και στη δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων επαγγελμάτων. «Πρωτίστως θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες όπου θα υπάρχει η εγκατάσταση των μονάδων».

Ο κ. Τατούλης στο ζήτημα της τιμής σημείωσε ότι η λειτουργία της δομής θα παράσχει μεγάλη ευκαιρία στους Δήμους να μειώσουν το κόστος της μεταφοράς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες καλύτερης ανακύκλωσης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος των δημοτικών τελών και το τελικό κόστος στον πολίτη.

Με το μοντέλο αυτό επιτυγχάνουμε το καλύτερο οικολογικό και οικονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «σε μας ανήκει η ευθύνη να υπερασπιστούμε την ποιότητα του έργου, γιατί δεν είναι ένα απρόσωπο κρατικό έργο, είναι ένα έργο των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου