Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μανιάτης: Ναι στη Μείωση Εκπομπών Κατά 40% - Θέλουμε Στόχο 30% για τις ΑΠΕ


Τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή ως το 2030, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η χώρα μας αποδέχεται την πρόταση της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, ενώ, παράλληλα, προτείνει ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ να αυξηθεί στο 30%, αντί 27% που προβλέπει η πρόταση Μπαρόζο.

Μιλώντας σε ημερίδα για τους στόχους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030 που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι:

- Η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030.

- Πρόταση της χώρας είναι ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ να αυξηθεί στο 30%, αντί 27% που είναι η πρόταση της Κομισιόν.

- Πρέπει να τεθεί τώρα και όχι το επόμενο εξάμηνο, στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας και να οριστεί σε 30%.

- Επιπλέον για την Ελλάδα οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής ως το 2030 περιλαμβάνουν 100% εισαγωγή των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής κατανάλωσης, σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές και 100% ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών.

Οι στόχοι αυτοί θα περιλαμβάνονται και στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας αποτελούν η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και η παροχή φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, ζήτημα στο οποίο η ελληνική βιομηχανία είναι σε πολύ πιο δυσμενέστερη θέση σε σχέση με την ΕΕ καθώς το κόστος στη χώρα είναι 20- 30% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα τιμολόγια δεν αντικατοπτρίζουν μόνο το ενεργειακό κόστος αλλά και τις λοιπές επιβαρύνσεις από τέλη και φόρους που αποτελούν το 30- 40% του τιμολογίου. Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι οι ΑΠΕ βοηθούν την Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται κατά 80% από εισαγωγές πετρελαίου και 60% στο φυσικό αέριο, ποσοστά που προβλέπεται να ανέβουν το 2035 στο 90% και 80% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι δαπάνες για τις εισαγωγές αυτές διαμορφώνονται στα 400 δισ. ευρώ τον χρόνο, μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1000 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου