Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η selfie της μαϊμους και η μήνυση στην οργάνωση ΡΕΤΑ


Σάλος έχει ξεσπάσει για τη selfie που έβγαλε μια σπάνια μαϊμου στο προστατευμένο πάρκο Τανγκκόκο στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας.

Θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ο μόνος νόμιμος ιδιοκτήτης της φωτογραφία και να πάρει αποζημίωση για παραβίαση κόπιραϊτ από ένα βιβλίο για την άγρια φύση που τύπωσε τη φωτογραφία της, ισχυρίζονται ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων σε μήνυση που έγινε σε επίπεδο ομοσπονδιακού δικαστηρίου χθες.

Ο Ναρούτο, ένας εξάχρονος μακάκι που ζει ελεύθερα στο προστατευμένο πάρκο Τανγκκόκο στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας, πήρε μια σειρά φωτογραφιών πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με μια μηχανή που είχε αφήσει χωρίς επιτήρηση ο Βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ, είπε η οργάνωση PETA ('Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείρηση των Ζώων) στη μήνυση.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, και σ' αυτήν η PETA ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες προέκυψαν από "μια σειρά σκόπιμων και εθελοντικών πράξεων του Ναρούτο, χωρίς τη βοήθεια του Σλέιτερ," άρα, συμπέρανε ότι ο Ναρούτο έχει δικαιώματα ιδιοκτήτη και "δικαίωμα να ωφεληθεί από το κόπιραιτ [...] με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό όπως κάθε άλλος δημιουργός."

Ο Σλέιτερ είπε στο Ρόιτερς ότι ένιωθε "απορία" για τη μήνυση και κατηγόρησε την οργάνωση για αυτοδιαφήμιση. ΄Ηταν πολύ απογοητευμένος από την απόφαση της οργάνωσης να μην έρθει σε επαφή μαζί του νωρίτερα, είπε, και περιέγραψε τον εαυτό του ως χαμηλά αμειβόμενο φωτογράφο άγριας φύσης ο οποίος παλεύει να βγάλει τα προς το ζην.

"Οι προσπάθειές τους φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στο να αποδείξουν ότι είμαι κακοποιός παρά κάποιος που αγαπάει και σέβεται και πολεμά για τα ζώα. [...] Μου δημιουργεί απορία ποιές είναι οι αληθινές σκοπιμότητες πίσω απ' αυτή την επίθεση εναντίον μου," είπε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο Ναρούτο ανήκει σε ένα είδος μαϊμούδων που έχουν καταταχθεί στα κρίσιμα απειλούμενα είδη, με 4.000-6.000 ζώα να ζουν μόνο στο νησί, και η PETA αναφέρει ότι ο αριθμός των έχει μειωθεί κατά περίπου 90% τα τελευταία 25 χρόνια, κυρίως λόγω των καταστροφών από ανθρώπους των δασών στα οποία ζουν.

Η εκδοτική εταιρεία όπου η φωτογραφία του Ναρούτο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο αρνήθηκε να μιλήσει όσο διεξάγονται νομικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου