Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Ρήξη σημαίνει Grexit


Ρήξη σημαίνει Grexit

Την ανησυχία τους για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης εξέφραζαν χθες επίσημοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως «όταν λέμε ''ρήξη'' εννοούμε το grexit», αναφερόμενοι στις προχθεσινές δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στη Βουλή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό και έτσι αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας γιατί αποδυναμώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν ταυτόχρονα ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ανεβαίνουν τα επιτόκια και άρα απομακρύνεται η δυνατότητα επανόδου στις αγορές, φεύγουν καταθέσεις και έτσι αυξάνεται η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, καταγράφεται μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και αποθαρρύνονται οι επενδυτές και διερωτώντο «πώς να διαπραγματευθείς σκληρότερα με μια οικονομικά ασθενέστερη χώρα;».

Η κυβέρνηση, πρόσθεταν, «πρέπει να σεβαστεί τις κόκκινες γραμμές (όχι μείωση μισθών και συντάξεων, όχι άνοιγμα ασφαλιστικού κ.λπ.) που είχαμε θέσει στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του μνημονίου και τη μετάβαση στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα έντοκα ομόλογα, έλεγαν πως «είναι τραγικό λάθος η χώρα να εξαρτάται από την ΕΚΤ για τον δανεισμό του Δημοσίου» και υπενθύμιζαν τι έγινε στην Κύπρο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε τη διακοπή πρόσβασης της Κύπρου στον ELA.