Την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων τόνισε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την καλύτερη διαχείριση του χώρουSchengen με την εφαρμογή μίας νέας - υπό δοκιμή σήμερα - δέσμης μέτρων, τα λεγόμενα "Έξυπνα Σύνορα''. Στη συνεδρίαση μετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών καθώς και ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων κ. Δημήτρη&sigma f; Αβραμόπουλος.
Ειδικότερα, ο μηχανισμός των έξυπνων συνόρων είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στην επιτάχυνση, τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων των υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύου&n u; προς την ΕΕ και θα περιλαμβάνει αφενός έναπρόγραμμα καταχώρισης των ταξιδιωτών (ΠΚΤ) και αφετέρου ένασύστημα καταχώρισης εισόδου/εξόδου (ΣΚΕΕ). Το πρώτο θα επιτρέψει στους τακτικούς ταξιδιώτες να εισέρχονται στην ΕΕ με απλοποιημένους συνοριακούς ελέγχους, ενώ το δεύτερο θα καταγράφει το χρόνο και τον τόπο εισόδου και εξόδου πολιτών τρίτων χωρών που ταξιδεύουν προς την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έδωσε έμφαση στη στόχευση που πρέπει να έχει το εν λόγω πρόγραμμα, αναφορικά κυρίως με το θέμα της ασφάλειας στην ΕΕ, και με δεδομένους πλέον τρεις παράγοντες που τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει το σκηνικό στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα: την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστών προς την Ευρώπη, την είσοδο στην ΕΕ με αυξανόμενους ρυθμούς πολλών στρατολογημένων μαχητών της θρησκευτικής τρομοκρατίας και βεβαίως την εξάπλωση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος με κύριο στόχο την Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ο διάλογος για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην κοστολόγησή του και αφετέρου στη συνεργασία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά εφαρμόζουν ήδη παρόμοια πιλοτικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο και μπορούν να βοηθήσουν με την εμπειρία τους, ώστε να υπάρχει σύγκλιση των εθνικών νομοθεσιών για την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κλείνοντας, η Ε.Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αποφασίσουμε, ποιά στοιχεία θα συλλέγονται, από ποιούς, ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και για πόσο χρόνο, ούτως ώστε να προστατεύονται παράλληλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Θέλουμε μία Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα μεν αλλά ελεγχόμενα κατά τρόπο ασφαλή, όχι μία Ευρώπη φρούριο, στην οποία κανείς δεν θα έχει πρόσβαση».