Το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες διαφώνησαν με την απόφαση, αναδεικνύει πόσο αμφιλεγόμενη ήταν αυτή, ενώ πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ ότι παρεμβαίνει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης Η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα δεν ελήφθη ομόφωνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ρεπορτάζ των Financial Times και αναμεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διχάστηκε, καθώς πολλά μέλη της πρότειναν να αναβληθεί η απόφαση έως τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι λόγω του εκ περιτροπής δικαιώματος ψηφοφορίας, την Τετάρτη δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.
Το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες διαφώνησαν με την απόφαση, αναδεικνύει πόσο αμφιλεγόμενη ήταν αυτή, ενώ πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ ότι παρεμβαίνει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν σχεδόν μοιρασμένο για το αν θα έπρεπε να πάρει την απόφαση την Τετάρτη ή να περιμένει μέχρι την τυπική λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι χθες, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ για την καραντίνα των ελληνικών ομολόγων, συναντήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Συζήτησαν για την απόφαση της ΕΚΤ αλλά και την κατάσταση της ρευστότητας.
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι οι ξένοι αναλυτές αντιμετώπισαν με ψυχραιμία την απόφαση της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται η πρόσβαση σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.