Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μέρκελ: Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αποπειράθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, να υποβαθμίσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατέστησε όμως σαφές πως αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους των δανειακών της συμβάσεων με την τρόικα μετά τις εκλογές αυτόν τον μήνα.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στο θέμα για πρώτη φορά αφότου το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνησή της έχει αλλάξει στάση και είναι πλέον έτοιμη να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οη Grexit, εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης συνολικού ύψους €240 δισεκατομμυρίων.

«Εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε εφαρμόσαμε μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρήθηκαν κι έτυχαν σεβασμού».Η Άγγελα Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο», σημείωσε η ίδια.

«Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη—καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν σήμερα μιλώντας υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας τους ότι διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξετάζονται σε επίπεδο τεχνοκρατών της κυβέρνησης. Εξετάζεται και το σενάριο νίκης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με γερμανικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Γερμανοί κι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως θεωρούν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πολύ μικρές και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα αν κερδίσει τις εκλογές, κάτι που όπως λένε απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή.

Συμβιβασμός

«Πρέπει να κερδίσει πρώτα και κατόπιν να σχηματίσει μια (κυβερνητική) συμμαχία. Αυτό θα πάρει κάποιο καιρό», επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν πρόκειται για την επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά για την εξεύρεση ενός αποδεκτού πολιτικά συμβιβασμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χειρίστηκε πολλά θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, γνωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και έχει διατηρήσει επαφή μαζί του, επισήμαναν οι πηγές του Ρόιτερς.

Αν και θα ήταν πρόωρο να γίνει επισήμως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα πριν ξεκαθαρίσει η έκβαση των εκλογών, στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.

Η διαγραφή χρέους αποκλείεται από μέρους τους, αλλά η επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει κράτη μέλη της ΕΕ στην Ελλάδα πέραν της 30ετίας θα ήταν μια επιλογή που θα μπορούσαν να συζητήσουν οι εταίροι, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Δεν νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κόμμα καμικάζι εάν ερχόταν στην εξουσία», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες του κόμματος αυτού «αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να είναι εντελώς τρελοί, ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα», υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ορισμένοι στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών στελεχών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση, όπως ο Μίχαελ Φουξ. Άλλοι ωστόσο στη γερμανική πρωτεύουσα τονίζουν πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: όπως έκρινε, η σεναριολογία αυτή δημιούργησε την εντύπωση πως δεν επιτρέπεται στους Έλληνες να αποφασίσουν για την τύχη τους στις εκλογές και αυτό μπορεί εντέλει να τους ωθήσει προς «ακραίες» πολιτικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου