Με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα οριστικά και στις τρεις ψηφοφορίες και «δυναμική προεδρικής πλειοψηφίας», όπως το έθετε χθες μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση πορεύεται προς την 29η Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέου ΠτΔ. Πάντως, ρόλο θα παίξει και πάλι ο παράγοντας «φόβος», με τον Αντώνη Σαμαρά από τη μία να επενδύει στα γνωστά από το 2012 διλήμματα και τον Γιώργο Παπανδρέου, με μια δημόσια δήλωση, να προκαλεί πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και… ΣΥΡΙΖΑ.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του στη συνέχεια ήταν απολύτως ξεκάθαροι: δεν τίθεται θέμα αλλαγής του Σταύρου Δήμα με επιλογή της κυβέρνησης σε καμία ψηφοφορία. Όπως το έθετε πρωθυπουργικός συνεργάτης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ χθες στη Βουλή, αυτή την ώρα δεν υπάρχει η προεδρική πλειοψηφία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι τελειωμένη υπόθεση. Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού διέβλεπε δυναμική διαμόρφωσής της ως τις κρίσιμες ψηφοφορίες, με δεδομένη και την ασφυκτική πίεση των αγορών.
Την Πέπμτη το χρηματιστήριο έκανε νέα βουτιά -για τρίτη συνεχόμενη ημέρα- κλείνοντας στο -7,35%, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν δώσει μαζικές εντολές για πώληση των τίτλων που κατέχουν και οδηγούνται ο ένας μετά τον άλλον στην έξοδο της λεωφόρου Αθηνών. Παρόμοια εικόνα και στις αγορές ομολόγων, με το ελληνικό δεκαετές να προσεγγίσει το 9%, ενώ το ελληνικό ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) ξεπέρασε τις 1000 μονάδες βάσης. Όπως σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, η εικόνα πολύ δύσκολα θα ανατραπεί τις επόμενες μέρες, με την εικόνα του πολιτικού αδιεξόδου να διώχνει τους επενδυτές, οι οποίοι επανασχεδιάζουν τις ελληνικές τοποθετήσεις τους.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με πολύ ενδιαφέρον την αριθμητική της πρώτης ψηφοφορίας, με δεδομένο και το γεγονός πως ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα σε κάποιον βουλευτή να δηλώσει «παρών».
Με στρατηγική αλά 2012 ο Αντώνης Σαμαράς
Η εικόνα του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ήταν σαφής. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο που βρίσκεται μπροστά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον αποτρέψει, αυτό όμως δεν σημαίνει πως εφησυχάζει όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω μη συναίνεσης στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς όμως πέρασε και θα συνεχίσει να περνά στην επίθεση. Έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια γραμμή έχουν εντολή να τηρήσουν και όλα τα στελέχη της ΝΔ που εμφανίζονται στα ΜΜΕ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με μια στρατηγική στα μέτρα του 2012, ο πρωθυπουργός έχει επαναφέρει ακόμα και το ζήτημα του Grexit σημειώνοντας πως «οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ρήξης με την Ευρώπη που θα οδηγήσει σε κρίση την Ελλάδα που μπορεί να μεταδοθεί και στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει στο στόμα των ξένων τη λέξη Grexit».
Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη γνωστή συνταγή και να αναδείξει τις «παλινωδίες και τις ανακολουθίες του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας του», όπως λέει επιτελικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Με το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει τους ξένους παράγοντες, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και πάλι να αναδείξει την αξιωματική αντιπολίτευση ως «πηγή κακών», ενώ πρωθυπουργικός συνεργάτης σημείωνε χθες πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχει καταγραφεί η απροθυμία των πολιτών να οδηγηθούμε εκ νέου σε κάλπες και αυτό το μήνυμα αναμένεται να στείλουν πολλοί πολίτες και σε βουλευτές, οι οποίοι είναι αμφιταλαντευόμενοι, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός κάλεσε -και θα το ξανακάνει αρκετές φορές- το σύνολο των βουλευτών να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Ο Γιώργος είναι εδώ και προκαλεί πονοκέφαλο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Με τη δήλωσή του το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη βαθιά ρήξη σε επίπεδο πολιτικής και ιδεών που υπάρχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ έπαιξε και πάλι τη ζαριά της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.
Πλέον, με δεδομένη και μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του (Γιώργος Ελενόπουλος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Πεταλωτής, Φίλιππος Σαχινίδης), ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είναι αποφασισμένος να κινηθεί και ανεξάρτητα, ειδικά σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.
Οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι αλήθεια πως προκαλούν φόβο, με δεδομένη και την επόμενη μέρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως το ήδη περιορισμένο ποσοστό του κόμματος θα συρρικνωθεί έτι περισσότερο, έστω και λίγο και αυτό θα απορρέει από την προσχώρηση κυρίως ψηφοφόρων και όχι στελεχών σε μια ενδεχόμενη κίνηση Παπανδρέου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε να αντιδράσει σε ημιεπίσημο επίπεδο. Με άτυπη ενημέρωση, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν αναφορικά με τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ότι με αυτήν ο κ. Παπανδρέου «είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης». «Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές» προσθέτουν.
Στην πραγματικότητα, η κινητικότητα από την πλευρά Παπανδρέου προκαλεί πονοκέφαλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορούσε να του αποσπάσει ένα, έστω μικρό ποσοστό, το οποίο όμως θα προέρχεται από την κρίσιμη μάζα των «μετριοπαθών» που έχουν προσχωρήσει πρόσφατα στο κόμμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού προκαλεί νευρικότητα στην κεντροαριστερά: έχει το εκτόπισμα να αποσπάσει ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμο ποσοστό τόσο από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμώντας να έχει ρόλο ρυθμιστή την επόμενη μέρα. Στόχος; Όπως σχολιάζει συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Η ανατροπή ισορροπιών όμως δεν πρόκειται να περάσει αβρόχοις ποσί και αυτό φροντίζουν να το καταστήσουν σαφές στον πρώην πρωθυπουργό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου