Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ν. Μηταράκης: «Δίπλα τους Ο.Τ.Α. για έργα Σ.Δ.Ι.Τ.»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στην εκδήλωση, «ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ι.Τ., στη Θεσσαλονίκη, αρχικά, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, λέγοντας: 
«Υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα έργων ΣΔΙΤ.
Πρώτο παράδειγμα, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το καινοτόμο μείγμα χρηματοδότησης, είναι η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή 24 σχολικών μονάδων σε 7 δήμους της Αττικής.

Δεύτερο παράδειγμα, είναι η κατασκευή των 7 σταθμών της Πυροσβεστικής, ένα έργο συνολικής αξίας 25,9 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκε, καθώς εντός των ημερών θα παραλάβουμε και τον τελευταίο πυροσβεστικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Τρίτο παράδειγμα πετυχημένου έργου ΣΔΙΤ, είναι η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την υλοποίηση ως έργων ΣΔΙΤ των xray – scanners στα τελωνεία.

Τέταρτο παράδειγμα, αλλά ίσως το πρώτο σε σημασία, είναι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ.

Για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων ξεκινήσαμε 13 έργα ΣΔΙΤ, σε όλη την επικράτεια, ύψους 1,5 δις ευρώ που αφορούν το 70% του Ελληνικού πληθυσμού. Οι πρώτες περιοχές που έχουμε ανάδοχο είναι η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, οι Σέρρες και η Ηλεία και σύντομα θα έχουμε και στην Αλεξανδρούπολη.

Και πιο συγκεκριμένα, γιατί τα θετικά νέα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο:

Στο έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας και των Σερρών έχουμε ανάδοχο του έργου, αναμένεται η έκδοση περιβαλλοντικών όρων και άμεσα θα έχουμε την υπογραφή των συμβάσεων. Το δε έργο της Δυτικής Μακεδονίας είναι σε τελική φάση για τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.

Στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου το οποίο είναι το έργο με τον ταχύτερο χρόνο δημοπράτησης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου, έχουμε πρόσφατα ανάδοχο και το πρώτο εξάμηνο 2015 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση.

Στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουμε και εκεί θετικά βήματα προόδου. Είμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού, το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα έχουμε και τις τελικές δεσμευτικές προσφορές και μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση. Και εδώ πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης που κινείται υπεύθυνα και με πολύ επαγγελματισμό».

Αναφερόμενος ο κ. Μηταράκης στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ. στην αναπτυξιακή προοπτική Δήμων και Περιφερειών, αλλά και την αρωγή προς αυτούς από το ΥΠ.Α.ΑΝ., είπε:

«Αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση και γι’ αυτό το λόγο σας καλέσαμε σήμερα εδώ, πως τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στο νέο και ουσιαστικό ρόλο που μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κεντρική Κυβέρνηση πρέπει να αποκεντρώσει πόρους και αρμοδιότητες, οι οποίες πρέπει να ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν, για τον γνωστό σε όλους μας ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να πάψει να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Αντίθετα θα πρέπει να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό θα πρέπει να εισπράττεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έτσι θα μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ορίζει το ύψος του φόρου ανάλογα με τις ανάγκες που έχει και ανταποκρίνεται στο σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει. Πλέον ο πολίτης θα επιλέγει τι δήμο θα θέλει, ανάλογα με τους φόρους που θα πληρώνει και ποιον επικεφαλής της αυτοδιοίκησης θέλει. Μόνο έτσι ο φόρος των ακινήτων θα αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Για εμάς η Αυτοδιοίκηση, ήταν και είναι, ένας φορέας δημιουργίας και ανάπτυξης. Είναι το μέρος όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Πιστεύω ότι τα έργα ΣΔΙΤ, μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, ειδικότερα σε μια περίοδο όπου οι δημόσιοι πόροι είναι περιορισμένοι.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα σταθεί δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης, προκειμένου να μεταφέρει την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές που διαθέτει για τα έργα ΣΔΙΤ, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, θα συνδράμουμε τους Ο.Τ.Α. μέσω ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που θα γίνουν για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν επιφορτιστεί με τα έργα ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, η Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ι.Τ. μέσω των έμπειρων στελεχών της, θα συνδράμει τους Ο.Τ.Α. σε όλη τη διαδικασία της δημοπράτησης των έργων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου