Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς: Εκδήλωση για τον πολιτισμό και το περιβάλλον


Μπορεί να υπάρξει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τον πολιτισμό και το περιβάλλον; Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα κλήθηκαν να δώσουν απάντηση προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που συναντήθηκαν σήμερα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Πειραιώς.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου έδωσε το στίγμα της διεθνούς συνάντησης για τα «Πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura 2000». Χρησιμοποιώντας τη διάσημη ρήση του Γάλλου πολιτικού Αντρέ Μαλρώ, η κυρία Στάικου είπε: «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτάται και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς».Η κυρία Στάικου στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε ότι «ο πολιτισμός, ως δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές, δεν είναι απλώς μέρος της εξέλιξης, αλλά κινεί τον τροχό της εξέλιξης. Και αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ανεπηρέαστη από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αντανακλά και συμπληρώνει την εξέλιξη». Σημείωσε δε ότι «σε μια εποχή πολύ ασταθή οικονομικά και πολύ αβέβαιη πολιτικά, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, η προάσπιση και η διαχείριση της πολιτιστικής και της φυσικής μας κληρονομιάς αποτελεί μια πολύ ισχυρή αξία για την κοινωνία μας και τις κοινωνίες της Ευρώπης».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό πολιτείας και ιδιωτικών παραγόντων με στόχο «την βιώσιμη ανάπτυξη των πολιτιστικών τοπίων και των περιοχών που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, ανεξαρτήτως κρίσης. Είναι ένας στόχος που θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτιστικού μας σχεδιασμού». Παράλληλα παρουσίασε το πολύ σημαντικό έργο του ιδρύματος Πειραιώς, που έχει αναλάβει να δημιουργήσει μουσεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία διατηρούν την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε ότι το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας: «Και αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και υπάρχουν έσοδα 60 εκατομυρίων ευρώ. Έχουμε ήδη την έγκριση για την πρώτη στην Ελλάδα χαρτογράφηση οικοσυστημάτων και την αποτίμησή του. Υπάρχει μια θεσμοθετημένη στρατηγική για την βιοποικιλότητα και είναι εθνική μας υποχρέωση να βρούμε στρατηγικές για να δημιουργήσουμε αναπτυξιακούς πόρους». Ανακοίνωσε επίσης νέο σχεδιασμό για τρεις περιοχές της Ελλάδας –κοντά στη λίμη Στυμφαλία, στην Επίδαυρο και την Κω, οι οποίες θα αναδειχθούν ως «σημαντικά πολιτιστικά τοπία από όπου ξεκίνησε η Δυτική Ιατρική Επιστήμη».

Στις κεντρικές ομιλίες του Προγράμματος η Mechtild Rossler, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή του έργου της Unesco πάνω στο πολιτιστικό τοπίο, υπογράμμισε πως το πολιτιστικό τοπίο είναι διαφορετικό από έναν αρχαιολογικό χώρο διότι «το διαφοροποιεί η μοναδική διαδραστικότητα μεταξύ ανθρώπου και φύσης» δίνοντας για παράδειγμα τα δικά μας Μετέωρα. «Πρέπει να προστατέψουμε την πολιτιστική βιοποικιλότητα για τις γενιές που έρχονται» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της.

Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε πως «οι περιοχες Natura, είναι μια προσπαθεια να προστατέψουμε αυτό που υπάρχει. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον άνθρωπο και την κοινωνία φαίνεται από τον τρόπο που προστατεύουμε την κληρονομιά μας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου