Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Λίγα λόγια για τους ψύλλους


Ο ψύλλος είναι ένα από τα σημαντικότερα αιμομυζητικά παράσιτα ανθρώπων και ζώων καθώς δεν αποτελεί ενόχληση μόνο με τα τσιμπήματά του αλλά αποτελούν και φορείς πολλών μολυσματικών ασθενειών.

Ο βιολογικός κύκλος του ψύλλου αποτελείται από τέσσερα στάδια (ωό-προνύμφη-χρυσσαλίς-τέλειο). Από τον πληθυσμό που βρίσκεται σε ένα μολυσμένο χώρο το 20% περίπου του πληθυσμού αυτού αποτελείται από τέλεια άτομα και το 80% από τα τρία υπόλοιπα στάδια.

Τα τέλεια άτομα είναι μικρά, 2.5 mm, καστανόμαυρα έως και μαύρα, άπτερα με τα πίσω πόδια μεγαλύτερα (αλτήρες). Τα θηλυκά ωοτοκούν 4-8 ωά μετά από κάθε γεύμα και αυτό επαναλαμβάνεται για 400-500 φορές στη διάρκεια της ζωής τους.
Οι άριστες συνθήκες ανάπτυξης τους είναι θερμοκρασία 18-27ο C και υγρασία 70%. Πολλοί υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες αναστέλλουν την ανάπτυξή του εντόμου. Η διάρκεια της ζωής τους κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως και ένα χρόνο καθώς τα ενήλικα μπορούν να ζήσουν για μεγάλο διάστημα χωρίς τροφή.
Τα τέλεια τρέφονται με αίμα και συνήθως δεν κινούνται προς τον ξενιστή αλλά περιμένουν αυτός να τους πλησιάσει. Αποτελούν φορείς σπουδαίων ασθενειών όπως πανώλη, τύφος, μελιταίος πυρετός κ.α.
Πως θα τους αντιμετωπίσετε

Σε κάθε περίπτωση ένα πρόγραμμα υπολειμματικών ψεκασμών με το κατάλληλο εντομοκτόνο σε συνδυασμό με ένα σκεύασμα παρεμπόδισης ανάπτυξης των, θα μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό και σε συνδυασμό με τις προληπτικές μεθόδους που ήδη αναφέραμε θα λύσει το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου