Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ


Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ερμιονίδας βιώσαμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Σε όλη την έκταση του Δήμου δημιουργήθηκαν δεκάδες μικρές χωματερές γύρω από τους κάδους συλλογής απορριμμάτων και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Ανυπολόγιστη η ζημιά που έγινε στην εικόνα της κοσμοπολίτικης, τουριστικής Ερμιονίδας. Τις τελευταίες μέρες βέβαια τα σκουπίδια μαζεύτηκαν από τις μικρές χωματερές, μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ για την μεταφορά 2.000 τόνων στην Φυλή, αλλά το πρόβλημα θα επανακάμψει τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναλύσουμε το ιστορικό της υπόθεσης αυτής και να επισημάνουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση αυτή, αλλά πιστεύω, ότι το θέμα αυτό αναλύθηκε πλήρως από τον κ. Τάσο Λάμπρου σε άρθρο του με τίτλο «Συγνώμη για το αίσχος των σκουπιδιών» στην εφημερίδα «Ενημέρωση Πελοποννήσου» στις 25 Ιουλίου 2014, αν και πιστεύω ότι ο συγγραφέας “ξέχασε” να αναφερθεί και στις σοβαρές ευθύνες κάποιων “συνταξιούχων” αιρετών, που έχουν πλέον εγκαταλείψει την πολιτική αρένα, οι οποίοι με τις πράξεις τους συνέβαλαν στην δημιουργία της απαράδεκτης κατάστασης, που όλοι βιώνουμε..

Έτσι εδώ δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν αλλά με το μέλλον. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα: και τώρα τι κάνουμε; Πως θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας από δω και μπρος; Τι θα γίνουν τα συσσωρευμένα σκουπίδια στον δεματοποιητή και στις άλλες χωματερές;

Άκουσα, με έκπληξη ομολογώ, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ερμιονίδας, σε εκδήλωση στο γενικό Λύκειο Κρανιδίου για την νέα χωματερή στον Κάμπο, να μας μιλάει για ένα μυστικό σχέδιο, που επεξεργάζεται ο ίδιος αλλά δεν το ανακοινώνει. Φοβάται λέει ο νέος Δήμαρχος, ότι αν το μυστικό σχέδιο γίνει γνωστό, θα βρεί «τοίχο», όταν θα το διαπραγματευθεί με τους αρμόδιους. Μας είπε λοιπόν με άλλα λόγια ο νέος Δήμαρχος, ότι φοβάται σαμποτάζ από κάποιους, που πάνε και πιάνουν από τον λαιμό τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς πριν πάει ο ίδιος και τους ζητούν να μην εγκρίνουν τα σχέδια του Δημάρχου Ερμιονίδας. Εγώ να με συγχωρέσετε αγαπητοί αναγνώστες, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Ξεπερνάει την δική μου λογική, ότι εκλεγμένοι πολιτικοί (Υπουργοί, Περιφερειάρχες κλπ) ή ανώτεροι υπάλληλοι σε Υπουργεία και Περιφέρειες, άγονται και φέρονται από τον οποιονδήποτε θέλει να κάνει κακό στον νέο Δήμαρχο Ερμιονίδας, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς του. Πιστεύω αντίθετα, ότι ο νέος Δήμαρχος κανένα σχέδιο δεν έχει. Απλά προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο. Πιστεύω ότι χρειάζεται τον χρόνο αυτό για να προετοιμάσει μια κωλοτούμπα. Από την θέση του που είχε εκφράσει προεκλογικά ο νέος Δήμαρχος, ότι είναι υπέρ της διαχείρισης των σκουπιδιών αυτόνομα από τον Δήμο με κατασκευή ΚΔΑΥ στην περιοχή, θα πρέπει, εκτελώντας την μεγαλειώδη κωλοτούμπα, να οδηγηθεί στην αντιδιαμετρική λύση της κεντρικής διαχείριση, που προβλέπεται και από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου. Ας αφήσουμε όμως το θέατρο και ας ασχοληθούμε με την σκληρή πραγματικότητα. Προφανώς βέβαια η μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος του προβλήματος δεν είναι η κήρυξη νέου αντάρτικου αλλά η αποδοχή του περιφερειακού σχεδιασμού για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρχίσουμε συζητήσεις, για το αν συμφέρει η αυτόνομη διαχείριση, ή για το αν η προτεινόμενη από την περιφέρεια λύση, είναι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας κλπ. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος σε λιγότερο από ένα χρόνο να παραλάβει σκουπίδια για περαιτέρω επεξεργασία. Αν αρχίσουμε να συζητάμε πάλι από μηδενική βάση για την αυτόνομη διαχείριση, μετά από πόσα χρόνια θα μπορούμε να επεξεργαστούμε τα απορρίμματά μας; Καλώς λοιπόν να γίνει η κωλοτούμπα του νέου Δήμαρχου και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει όμως ακόμα να απαντηθούν, είναι πρώτα τι κάνουμε μέχρι ο εργολάβος να αρχίζει να παραλαμβάνει τα απορρίμματα και μετά τι κάνουμε με τα συσσωρευμένα απορρίμματα στις νέες χωματερές και στον δεματοποιητή. Οι λύσεις που θα προταθούν για την λύση των παραπάνω θεμάτων, θα πρέπει να ικανοποιούν καταρχάς την συνθήκη της νομιμότητας. Προτάσεις δηλαδή για την λύση των προβλημάτων αυτών, που δεν ικανοποιούν την συνθήκη της νομιμότητας, δεν θα πρέπει να συζητούνται περαιτέρω, Έτσι η πρόταση, που έπεσε στο τραπέζι, να ορισθεί σε κάθε οικισμό του Δήμου κάποια περιοχή στην οποία θα οδηγούνται τα απορρίμματα, δεν θα πρέπει να συζητείται, διότι δεν ικανοποιεί το τεκμήριο της νομιμότητας. Επιπλέον οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμες και τεχνικά επαρκείς. Έτσι προτάσεις, που για την υλοποίηση τους, απαιτείται πολύς χρόνος, θα πρέπει να απορριφθούν, όπως μια πρόταση που έγινε για την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή. Τέλος οι λύσεις, που θα προταθούν, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους. Έτσι λοιπόν, συνοψίζοντας τα παραπάνω, φαίνεται ότι η μόνη εφικτή πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος, είναι η μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αποδέκτη. Εκεί θα πρέπει να μεταφερθούν τα απορρίμματα, που θα συλλέγονται καθημερινά, αλλά και αυτά που βρίσκονται στους “προσωρινούς” χώρους αποθήκευσης ή μεταφόρτωσης. Βέβαια η λύση της μεταφοράς στον ΧΥΤΑ Φυλής, που έδωσε προσωρινή λύση στο πρόβλημα, φαίνεται να έχει ουσιαστικά τελειώσει για το Δήμο μας, μετά και την αλλαγή Περιφερειάρχη Αττικής. Η περίπτωση λοιπόν, στην οποία θα πρέπει να επικεντρώσουμε, είναι η μεταφορά των απορριμμάτων, σε άλλο νομίμως υφιστάμενο ΧΥΤΑ. Έτσι ο νέος Δήμαρχος Κρανιδίου θα πρέπει να αφήσει την κατάστρωση μυστικών σχεδίων και να κάνει γρήγορα την κωλοτούμπα, για να μην χάνεται και πολύτιμος χρόνος. Μετά θα πρέπει να εξετάσει με τους αρμόδιους (ΦΟΔΣΑ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΥΠΕΚΑ), την δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων σε νομίμως υφιστάμενο ΧΥΤΑ. Τέλος θα πρέπει να ασχοληθεί ενεργά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων, που θα απαιτήσει η μεταφορά των απορριμμάτων.

Σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί βέβαια η ανακύκλωση. Παράλληλα λοιπόν θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ξεκίνημα που έγινε μέσα στο 2013 για τα υλικά συσκευασίας, με την παραχώρηση στο Δήμο μας ενός οχήματος και πάνω από 200 μπλε κάδων, από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Η επέκτασή της παντού, η αναβάθμιση και βελτίωσή της είναι προϋποθέσεις της μείωσης της ποσότητας απορριμμάτων που μεταφέρονται είτε θάβονται.

Γίνεται τελευταία συζήτηση για ανεύρεση χώρου κομποστοποίησης και συλλογής των ανακυκλώσιμων, σαν μερική λύση στο πρόβλημα. Αυτό βέβαια είναι μια άλλη μακριά συζήτηση, την οποία θα κάνουμε μια άλλη φορά, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα, στην λύση που αναζητούμε.





Κρανίδι 2.08.2014

Δρ.-Μηχ. Αντώνης Αντωνόπουλος

Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου