Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Απάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα Στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» (VIDEO)

                               
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υπουργός ΠΕΚΑ): Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που θίξατε. Δεν θα αναφερθώ στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, διότι ήδη η Κυβέρνηση κεντρικά έχει τοποθετηθεί.

Επιτρέψτε μου, όμως, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι κάθε άλλο παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους Βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Αντί για φόβο, αυτό που επικρατεί είναι μια βαθιά πεποίθηση ότι αυτό που κάνουμε είναι ένα πατριωτικό καθήκον. Έχουμε κληθεί να ανταποκριθούμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχει ζήσει η χώρα μας και η κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και σε αυτό το καθήκον είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε, προκειμένου, να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από το αδιέξοδο.

Αναφερθήκατε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής σας στην ανάγκη –και είναι λογικό, εγώ το αντιλαμβάνομαι απολύτως– να υπάρχει μια συναίνεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και έτσι πρέπει να γίνεται σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες, σε μια πολιτισμένη χώρα.

Όμως, κύριε Πρόεδρε, αν κανείς ζητά ενόψει μιας επερχόμενης πιθανολογούμενης πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές Εκλογές, να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή Κυβέρνηση, η σημερινή Κυβέρνηση πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να ζητά από εσάς, που είστε ακόμα στη Αξιωματική Αντιπολίτευση, τη συναίνεση σε επιλογές που κάνει η ίδια; Δεν μπορεί προφανώς η συναίνεση να είναι ετεροβαρής.

Εάν εσείς, λοιπόν, απαιτείτε τη γνώμη τη δική σας να την ακούει η Κυβέρνηση, είναι προφανές ότι τίθεται το ερώτημα σε ποιες από τις επιλογές της Κυβέρνησης εσείς συμφωνήσατε. Διότι αντιλαμβάνομαι να μην θέλετε το ένα πρόσωπο ή το άλλο πρόσωπο για Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πού όμως, υπάρχει αυτή η εικόνα, η απόδειξη συναίνεσης εκ μέρους της Αντιπολίτευσης, σε βασικές επιλογές της Κυβέρνησης;

Κάνατε και μια δεύτερη αναφορά, στον πολύ σπουδαίο ρόλο που πράγματι έχει παίξει η ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες. Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία σαράντα χρόνια από ’74 μέχρι σήμερα τη χώρα τη κυβερνούν τα δύο μεγάλα κόμματα ή αν το θέλετε τα τέως μεγάλα κόμματα, το κόμμα στο οποίο ανήκω, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Εάν ομολογείτε ότι η ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες έπαιξε ένα πολύ σπουδαίο ρόλο, μπορώ να ερμηνεύσω ότι ομολογείτε πως οι πολιτικές μας στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην ΔΕΗ τα τελευταία σαράντα χρονιά ήταν απολύτως επιτυχείς και κατά συνέπεια, αυτή η πολιτική οδήγησε τη χώρα σε θετικούς δρόμους ανάπτυξης. Φαντάζομαι ότι λογικά μπορεί κανείς να βγάλει αυτό το συμπέρασμα.

Κάνατε μια εκτίμηση και χρησιμοποιήσατε τον όρο αντί για κράτος μπορεί να έχουμε «αποικία», επειδή θα υπάρξει εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Και τίθεται το ερώτημα - και έχει τεθεί και από αρκετούς συναδέλφους εδώ στη Βουλή: Πόσο κάνει αυτή η «μικρή ΔΕΗ»;

Κύριε Πρόεδρε, όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια σύγχρονη κοινωνία το πόσο κάνει ένα μέρος μιας επιχείρησης δεν το αποφασίζετε ούτε εσείς, ούτε η Κυβέρνηση. Το αποφασίζουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και θεσμοθετημένα όργανα, έτσι όπως συνηθίζεται σε όλες τις χώρες.

Εμείς, λοιπόν, δηλώσαμε ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα επιλέξει ανεξάρτητο, παγκοσμίου κύρους εκτιμητή, ο οποίος και θα δώσει την εύλογη τιμή, όταν θα γίνει ο διαγωνισμός. Και προφανώς, αυτή η εύλογη τιμή θα γνωστοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Κατά συνέπεια, το πόσο κάνει αυτό το τμήμα της ΔΕΗ, όταν θα βγει στο διαγωνισμό, θα το αποφασίσουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλύτερα από μας να αξιολογούν εταιρείες.

Κάνατε επίσης το ερώτημα και σχολιάσατε: άραγε σε ποια χώρα που απελευθερώθηκε η ενέργεια μειώθηκαν τα τιμολόγια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;

Ήσασταν απών από την Αίθουσα, όταν έκανα την τοποθέτησή μου. Κατέθεσα συγκεκριμένα διαγράμματα, όπου με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2012 φαίνεται ότι ο μέσος όρος μειώσεων στα οικιακά τιμολόγια για την ενέργεια τα τελευταία πέντε χρόνια είναι 4% και ο μέσος όρος μειώσεων στα βιομηχανικά τιμολόγια και στα 28 κράτη μέλη είναι 10%. Κατά συνέπεια η απάντηση είναι ναι, εκεί που είναι απελευθερωμένη η αγορά ενέργειας, τα τιμολόγια πέφτουν.

Αντίθετα, ορθά είπατε ότι στη χώρα μας αυξήθηκαν τα τιμολόγια 103% για τα νοικοκυριά και 80% για τις επιχειρήσεις. Ορθά το είπατε, έχετε δίκιο σε αυτό. Αλλά, μήπως, εάν απελευθερώσουμε την ενέργεια, ιδιαίτερα στο πιο φθηνό της κομμάτι, που είναι η λιγνιτική και η υδροηλεκτρική παραγωγική, θα έχουμε φθηνότερα τιμολόγια;

Και θα τελειώσω με το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας. Γιατί πράγματι, το μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι η ενεργειακή φτώχια.

Κύριε Πρόεδρε, κατέθεσα τι έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια για να χτυπήσουμε την ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας. Είμαστε η πρώτη χώρα, η κορυφαία χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που προστατεύουμε με φθηνότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο πάνω από 20% του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό είναι μια κατάκτηση του λαού. Και σε αυτή την κατάκτηση είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε πως πρέπει προχωρήσουμε.

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου