Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ακολουθεί πιστά τα χνάρια της προηγούμενης ενώ είναι εντυπωσιακό το ότι ακόμα και η κατανομή των θέσεων των πωλητών λαϊκών αγορών αποτελεί προαπαιτούμενο της Τρόικα!
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση για ΚΥΑ το Υπουργείο επιμένει στο διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών με τη διαμόρφωση δύο χωριστών τομέων στις Λαϊκές και την ευθύνη υλοποίησης να μεταφέρεται στις Περιφέρειες.
Όπως είχαμε επισημάνει και στη Βουλή, ο διαχωρισμός των επαγγελματιών από τους παραγωγούς δεν είναι προϊόν διαβούλευσης ή κάποιας τεκμηριωμένης μελέτης ή ενός σχεδίου αναβάθμισης των λαϊκών αγορών αλλά επιταγή τρόικας και ΟΟΣΑ, και δρα διαλυτικά για τις μεγάλες λαϊκές αγορές απομονώνοντας τους παραγωγούς που έχουν μόνο εποχιακά προϊόντα από τους επαγγελματίες που μπορούν να προσφέρουν ποικιλία προϊόντων στον καταναλωτή. Επιπλεόν, οι μεγάλες λαϊκές καθίστανται μη λειτουργικές για μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών αφού οι τελευταίοι δεν θα μπορούν να βρουν στα επιμέρους σημεία-γειτονιές τους την ποικιλία προϊόντων που επιζητούν.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις έρχονται να προστεθούν στις πρόχειρες και καταστροφικές διατάξεις του Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε και ήδη έχει οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα. Για παράδειγμα:
α) Έχει αποκλειστεί η ένταξη νέων παραγωγών στο υπαίθριο εμπόριο στέλνοντάς τους στους μεσάζοντες, ενώ για τις ήδη αδειοδοτημένους προκλήθηκε τεράστια σύγχυση στις υπηρεσίες και καθυστερήσεις στην ανανέωση των αδειών τους.
β) Όσον αφορά στις Λαϊκές Αγορές, δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για τη σύσταση των τριμελών επιτροπών που πιστοποιούν την παραγωγική δυνατότητα των παραγωγών ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές με αποτέλεσμα, και ελλείψει σχετικών μεταβατικών διατάξεων, να μην μπορούν να ανανεωθούν ή να εκδοθούν νέες άδειες για τους παραγωγούς πωλητές.
Παραμένει ζωτική τόσο για τους παραγωγούς και τους μικρούς επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές η κατάργηση του Ν. 4264 και η αναβάθμιση αντί της αποδιοργάνωσης/διάλυσης των λαϊκών αγορών με στόχο την εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών για τους παραγωγούς, φθηνών και ποιοτικών τροφίμων για τους καταναλωτές.
Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιθεί εντασσόμενος σε ένα Εθνικό Σχέδιo Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Χώρας το οποίο, πέραν των άλλων, θα ενισχύει την θέση των παραγωγών έναντι των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.
Η περιβόητη μάχη των τιμών που “δίνει” ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος δεν είναι μάχη στα τηλεπαράθυρα αλλά μάχη με τα καρτέλ του κλάδου και μάχη με τα τεράστια κόστη παραγωγής που έχει φορτώσει η κυβέρνηση και τα μνημόνια στον αγροτικό κόσμο. Το παράδειγμα του γάλακτος είναι ενδεικτικό των συμφερόντων που υπηρετεί η κυβέρνηση, αφού από μάχη για τις τιμές στο ράφι μετατράπηκε σε μάχη για τις τιμές στη στάνη με εξοντωτικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους και μηδενικό όφελος για τους καταναλωτές!
Ο αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια παραγωγών και καταναλωτών είναι ένας κοινός και συλλογικός αγώνας που περνά μέσα από την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και την παραγωγική ανασυγκρότηση και αναγέννηση της πατρίδας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου