Σύμφωνα με την μελέτη προτείνεται η διατήρηση του μνημείου στη μορφή που πήρε μετά από τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο το 1936-37. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση των νότιων πυροβολείων με στέγαση από πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος, τη διατήρηση των ανοιγμάτων στις όψεις των πυροβολείων και των προμαχώνων ως έχουν, με εξαίρεση ενός μικρού τμήματος και τη διατήρηση των βορείων κτηρίων και του κτηρίου στα ανατολικά της νότιας πύλης. Στην πρόταση αυτή οδήγησαν οι παρακάτω λόγοι:
α. Η μετατροπή του φρουρίου σε ξενοδοχείο παρουσιάζει ενδιαφέρον ως η πρώτη ίσως εφαρμογή ένταξης νέας χρήσης σε μνημείο στην Ελλάδα. Η επέμβαση είναι ενδεικτική του δυναμισμού της κοινωνίας της εποχής αυτής και χαρακτηριστική των πρώτων βημάτων του ελληνικού τουρισμού και του τρόπου αντιμετωπίσης της σχέσης του με τα μνημεία από το ελληνικό κράτος. Οι επεμβάσεις δεν έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στο φρούριο και πάντως όχι σε έκταση που να υποβαθμίζεται η αρχαιολογική του αξία. Αντίθετα, έχουν με τον καιρό ταυτιστεί με αυτό, αποτελώντας μέρος της ιστορίας του.β. Η ενδεχόμενη απάλειψη της τελευταίας αυτής οικοδομικής φάσης θα συνεπαγόταν επεμβάσεις που θα προσέκρουαν σε ασάφειες, όπως η ανακατασκευή των ανοιγμάτων των κανονιοθυρίδων στα νότια πολυβολεία, που παρουσιάζει δυσκολίες και λειτουργικά προβλήματα, όπως η απόφραξη των ανοιγμάτων των προμαχώνων, που είναι απαραίτητα για το φωτισμό και τον αερισμό των εσωτερικών χώρων.
γ. Οι χώροι που προέκυψαν από τις επεμβάσεις του μεσοπολέμου (νότια πολυβολεία, βόρεια κτήρια) είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση και των σύγχρονων λειτουργικών αναγκών.
Προτείνεται επίσης συντήρηση του μνημείου, με κατά τόπους επεμβάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της υγρασίας (μονώσεις, τοπικά αρμολογήματα με ασβεστοκονίαμα) και τον εκσυγχρονισμό των χώρων (αντικατάσταση κουφωμάτων, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, δαπέδων κλπ).
Η πρόταση ολοκληρώνεται με την απόδοση του μνημείου στο κοινό, με αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων χώρων. Στους προμαχώνες δημιουργείται μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο. Επιπλέον διατηρείται η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου, στους χώρους που λειτουργούσε και παλαιότερα, με εκτόνωση στα δώματα που βρίσκονται στη νότια πλευρά. Ο κεντρικός πύργος, παραμένει κλειστός στο κοινό, ενώ στο εσωτερικό του κατασκευάζεται σταθερή μεταλλική κλίμακα, με βοηθητική χρήση μόνο. Στα βόρεια κτήρια εγκαθίστανται βοηθητικές χρήσεις. Εξασφαλίζονται συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ με κατασκευή ανελκυστήρα στα βόρεια κτήρια που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου. Από το επίπεδο αυτό η κίνηση των ΑΜΕΑ στους υπόλοιπους χώρους γίνεται με μικρές ράμπες.
Σχετικά επίσης με την προβλήτα πρόσδεσης και αγκυροβόλησης σκαφών που βρίσκεται στα ανατολικά του φρουρίου, η οποία παρουσιάζει προβλήματα αποδιοργάνωσης του κρηπιδώματος, θα συνταχθεί μελέτη για την αποκατάστασή της σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και Λιμεναρχείο).
Το έργο υλοποιεί η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με προϋπολογισμό 2.790.000,00€.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου