Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Εφυγε σήμερα από τη ζωή. η Eυλαβεστάτη μοναχή Ζωή του Ι.Ν. Αγ. Αδριανού και Ναταλίας Σημερα 14-6-2014

Η μοναχή Ζωή ήταν ένας άνθρωπος που κάθε λεπτό της ώρας βρισκόταν δίπλα στο πόνο και στα προβλήματα κάθε ανθρώπου και για αυτό τον λόγο, εκατοντάδες άνθρωποι από την Αργολίδα και όχι μόνο έχουν βυθιστεί στην θλίψη με την αναγγελία του θανάτου της.Στο κέντρο του Ησυχαστηρίου αυτού, το οποίο διακονούσε .. μόνιμα και μεγάλη αφοσίωση η ευλαβεστάτη μοναχή Ζωή, βρίσκεται παλαιός σταυρεπίστεγος ναός, όπου τιμώνται οι Άγιοι μάρτυρες Αδριανός και Ναταλία.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι πολλοί εκείνοι οι ευσεβείς προσκυνητές, που προστρέχουν ικετευτικά να προσκυνήσουν τη χάρη των εκεί εορταζομένων Αγίων Αδριανού και Ναταλίας, των οποίων η Αγία Εκκλησία μας τιμά την πάνσεπτη και ιερή μνήμη στις 26 Αυγούστου.


Έξι χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ναυπλίου και ένα χιλιόμετρο μετά το ομώνυμο χωριό Αγ. Αδριανός (Κατσίγκρι) βρίσκεται παλαιός σταυρεπίστεγος ναός, όπου τιμώνται οι Άγιοι μάρτυρες Αδριανός και Ναταλία. Ο ναός στην απογραφή του 1696-1700 αναφέρεται ως παρεκκλήσι του χωριού Μολιβίδι, με εκκλησία την Αγία Παρασκευή και έτερο παρεκκλήσι την Παναγία.
Ο ναός βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχει γίνει όμως επικάλυψη της εξωτερικής τοιχοδομίας και έχει «δεθεί εσωτερικά και εξωτερικά με σιδερόβεργες λόγω των διαφόρων ρωγμών που παρουσιάστηκαν κατά μήκος του να­ού».

Ολόκληρο το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με τοιχογραφίες, οι οποίες δεν έχουν υποστεί μεγάλη φθορά, ώστε οι περισσότερες να σώζονται ακέραιες.
Στο μέσο του νοτίου τοίχου σώζεται σε καλή κατάσταση γραπτή επιγραφή, που αναφέρεται σχετικά με την αγιογράφηση του ναού. Κατά την επιγραφή αυτή, ο ναός ιδρύθηκε με δαπάνη του Δραγουμάνου του Μορέως και αγιογραφήθηκε από τον ιερομόναχο Ιερεμία, ο οποίος κατα­γόταν από το Αδάμι Αργολίδος. Αγιογραφήθηκε τον Ιούνιο του έτους 1743.
Επίσης, σύμφωνα με τον Α. Ορλάνδο, η παντελής έλλειψη παραθύρων ή “η ύπαρξη τοιούτων στενωτάτων εν είδη πολεμίστρων” είναι ενδεικτικά των χρόνων της τουρκοκρατίας.

Στην διάταξη των τοιχογραφιών μπορεί να διακρίνει κανείς τους τρεις εικονογραφικούς κύκλους: Το δογματικό, το λειτουργικό και τον ιστορικό. Σαν
σημαντικές και σπάνιες αγιογραφήσεις αξίζει να αναφέρουμε:
Στο αριστερό τμήμα του ανατολικού τοίχου και δίπλα από την αγία Πρόθεση παριστάνεται ο “Ο Παλαιός των Ημερών”, δηλαδή ο Λόγος του Θεού που αποτελεί το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.
Στο δυτικό ημιχόριο του ναού παριστάνεται ο ζωδιακός κύκλος, που είναι μια πολύ σπάνια αγιογραφία.
Το τέμπλο, σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουμε, έχει αγιογραφηθεί μεταξύ των ετών 1910 έως 1918 και είναι δυτικής τεχνοτροπίας, κάτι που δημιουργεί αντίθεση με την όλη αγιογράφηση του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου