Με ραγδαίο ρυθμό επιδεινώνεται η άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες και μέχρι τις 23 Μαΐου, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι «διαρροές» των οφειλετών που είχαν ενταχθεί είτε στη νέα είτε στην πάγια ρύθμιση στον ΟΑΕΕ.
Περίπου 200 έως 250 οφειλέτες σταματούν να εξυπηρετούν τις μηνιαίες δόσεις ανά δύο εβδομάδες. Ως άμεση συνέπεια της απώλειας εσόδων, καταγράφεται η αδυναμία καταβολής των συντάξεων από τον Σεπτέμβριο και μετά εάν δεν προικοδοτηθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με ποσό τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που συναρτά την εξόφληση των προ του 2014 οφειλών από την καταβολή των τρεχουσών, πολλοί ασφαλισμένοι βγαίνουν εκτός συστήματος μόλις χάσουν δύο δίμηνα ή δύο τρίμηνα.
Aπό τους περίπου 300.000 οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε μία από τις ρυθμίσεις διευθέτησης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σε σύνολο 400.000), αυτοί που εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις δεν υπερβαίνουν τους 11.500 οφειλέτες. Στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα η ισχύουσα ρύθμιση είναι τελειωμένη και δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιες εισροές από το σύνολο των βεβαιωμένωνν οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ.
Οι δυσκολίες εξυπηρέτησης των δόσεων οδήγησαν τη διοίκηση του ΙΚΑ στην έκδοση νέας εγκυκλίου με την οποία επιχειρείται να επανακάμψουν στη ρύθμιση όσοι έμειναν εκτός για παλαιότερες οφειλές. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε διακανονισμό πριν από το 2013 και τον εξυπηρετούσαν κανονικά (αλλά στη συνέχεια υπήχθησαν υποχρεωτικά στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» με τις 48 δόσεις) να επανενταχθούν στο ισχύον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής.
Η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα έως και 38 δόσεων και ελαχιστοποιούσε το κατώτατο ποσό δόσης στα 150 ευρώ. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι ισχύει η αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών έως 30 Ιουνίου 2017 που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού πριν από τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης της «νέας Αρχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου