Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τεχνικά Εφικτός ο Αγωγός ΦΑ Ελλάδας-Κύπρου


Την πίστη του ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εκπόνηση της πλήρους μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline που, «με αφετηρία τα κοιτάσματα της Κύπρου θα καταλήγει στις αγορές της Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας» εξέφρασε στην στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος, Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε μάλιστα, ότι οι προκαταρκτικές μελέτες αποδεικνύουν ότι «ένας αγωγός είναι τεχνικά εφικτός».

Και επισήμανε ότι το αέριο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου «αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την ασφάλεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης».

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικότητας (EBC), είπε, στηρίζει τόσο τον Eastern Mediterranean Pipeline, όσο και την κατασκευή των δεξαμενών του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην περιοχή του Βασιλικού στην Κύπρο.

Ο κ. Μανιάτης προήδρευσε της 17ηςΕτήσιας Γενικής Συνέλευσης του European Business Congress (EBC), που γίνεται στην Αθήνα.
To EBC είναι διεθνής, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1997 στη Βόννη, Γερμανία, έχει 1367 μέλη από 24 χώρες του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), και σκοπός του είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των χωρών μελών.

Ο Έλληνας υπουργός, απευθυνόμενος στον Δρα. Αλεξέϊ Μίλερ, που είναι πρόεδρος του EBC αλλά και Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, κάλεσε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό να επανεξετάσει τη στάση του ως προς την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό θα διέρχετο μέσω Ελλάδας, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών.

Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Στο περιθώριο της ημερίδας, ο υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μίλερ και, όπως ανακοινώθηκε μετά, «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τηνGAZPROM, και παράλληλα, επισημάνθηκε η επιθυμία των δύο μερών να συνεχιστεί η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου