Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πόσο θα κοστίσει το ψηφιακό μέρισμα;

















Το λογαριασμό… για το ψηφιακό μέρισμα περιμένει η αγορά Κινητής Τηλεφωνίας.
Με αγωνία αναμένει η αγορά της κινητής τηλεφωνίας την αναθεώρηση της έκθεσης για την αποτίμηση του ψηφιακού μερίσματος, ό,τι δηλαδή περισσεύει από τη χρήση του ψηφιακού φάσματος για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Το αρχικό κόστος είχε οριστεί στα 300 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που εντάσσεται στον προϋπολογισμό και ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Κομισιόν για άντληση εσόδων από την κινητή τηλεφωνία και για τη δημιουργία της λεγόμενης «ψηφιακής οικονομίας».

Πρόσφατα, το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων ζήτησε επανεκτίμηση της αξίας του κονδυλίου μετά την κατάθεση σχετικού αιτήματος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, με το επιχείρημα πως δεν είναι θεμιτό και δίκαιο να καταβάλουν 300 εκατ. ευρώ, όταν οι καναλάρχες έδωσαν για όλες τις άλλες ψηφιακές συχνότητες μόλις 18,6 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα λοιπόν η εταιρεία Analysys Mason οφείλει να παραδώσει τη νέα αποτίμηση του ψηφιακού μερίσματος.

Η ανάθεση για τη νέα αποτίμηση έγινε από την ΕΕΤΤ στις 14 Απριλίου αντί του ποσού των 45.000 ευρώ, με στόχο η εταιρεία να παρουσιάσει νέα εκδοχή της μελέτης της για την αξία του ψηφιακού μερίσματος, την οποία είχε υποβάλει το 2012 και επικαιροποίησε με νεότερα στοιχεία τον Απρίλιο του 2014. Και σε αυτή την επικαιροποίηση όμως δεν προβλεπόταν μείωση του αρχικού ποσού των 300 εκατ. ευρώ για το ψηφιακό μέρισμα. Είναι ενδεικτικό πως στην απόφαση της ΕΕΤΤ καλείται η Analysys Mason να λάβει υπόψη της για τη νέα αποτίμηση, τις δημοπρασίες που έγιναν στην Ευρώπη μετά το 2012.

Ανάμεσά τους βέβαια κι αυτή της χώρας μας, στην οποία δόθηκαν οι ψηφιακές συχνότητες έναντι 18,6 εκατ. ευρώ στην Digea. Η νέα μελέτη έπρεπε να παραδοθεί στις 14 Μαΐου στην ΕΕΤΤ και με βάση αυτή να διαμορφωθεί η προκήρυξη του ψηφιακού μερίσματος. Παράλληλα, η Ελλάδα μπήκε σε ψηφιακή τροχιά στην τηλεόραση, με αναβολή του switch off της Πελοποννήσου για τις 27 Ιουνίου εξαιτίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Το switch off των υπολοίπων 156 κέντρων εκπομπής θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια ακολουθεί στις 4 Ιουλίου η Αττική και αμέσως μετά τα αλλεπάλληλα switch off, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε. Στόχος να σβήσει το αναλογικό σήμα της τηλεόρασης στα 156 κέντρα εκπομπής που καλύπτουν το 90% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, έως τις 19 Δεκεμβρίου.

Ανοιχτό προς επίλυση παραμένει το θέμα της ψηφιακής μετάβασης των περιφερειακών καναλιών. Η Digital Union (κάτι σαν «Digea της περιφέρειας») έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του διαγωνισμού παραχώρησης του ψηφιακού τηλεοπτικού φάσματος, προσβάλλοντας την απόφαση της ΕΕΤΤ. Οι περιφερειακοί σταθμοί, σύμφωνα με νέα διάταξη του υπουργείου Μεταφορών, υποχρεούνται σε ψηφιακή μετάβαση, χωρίς να ξεκαθαρίζεται θεσμικά τι θα συμβεί εάν δεν προχωρήσουν σε σύμβαση με την Digea ώστε να μεταφέρει το σήμα τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πάροχος δικτύου της Digea προτείνει στους περιφερειακούς σταθμούς δύο επιμέρους σενάρια: είτε να αναλάβει την εκπομπή σήματός τους τοπικά σε περιοχές αντί του ποσού των 2.000 2.500 ευρώ είτε σε όλα τα σημεία εκπομπής της Πελοποννήσου έναντι 4.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σήμα των περιφερειακών καναλιών φθάνει στην control room της Digea μέσω γραμμής ΟΤΕ, με το μίσθωμα να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Ετικέτες: Technology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου