Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Σίμος Βαρδάκας: "Οχι στην ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων


Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, «η καταγραφή της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, με την ενίσχυση δυνάμεων που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνον στο θυμικό του, θεωρώ, ότι θα επηρεάσει αρνητικά την χώρα και θα της στερήσει το οξυγόνο της αναγκαίας στροφής που χρειάζεται για τις ζητούμενες αλλαγές».

Την πιο πάνω εκτίμηση κάνει, μιλώντας στην «Ε», ο Σίμος Βαρδάκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς - Προοδευτικής Συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει όμως ότι «δεν θεωρώ, όμως και απίθανο, οι Ευρωπαίοι πολίτες, στις ευρωεκλογές, με την ψήφο τους, να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους, ενισχύοντας θολές και ακροδεξιές δυνάμεις, αντιδρώντας στο επιβαλλόμενο καθεστώς που ευτελίζει τις ως άνω αρχές».

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Θα κριθεί, το κατά πόσον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, θα αντιληφθούν, με τις επιλογές τους, ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής: ότι η Ελλάδα χρειάζεται συνολική ανασυγκρότηση και ότι η Ευρώπη οφείλει να επανατοποθετήσει την πορεία της.

Εφόσον με την ψήφο τους οι πολίτες ενισχύσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς και τις φωνές που υπερασπίζονται την κοινή προσπάθεια, το κοινό ευρωπαϊκό όραμα, τότε η ευρωπαϊκή οικογένεια θα δείξει ότι ξυπνά από τον ύπνο της και παίρνει την τύχη στα χέρια της, μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών και της βιομηχανίας του χρήματος.

Ενισχύοντας τη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, οι Ελληνες πολίτες θα εκδηλώσουν τη βούλησή τους ότι ορθολογισμός απαιτεί μια Ελλάδα, που ως κράτος, θα πρέπει να υπηρετεί αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Ενισχύοντας την Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, τον πολιτικό σχηματισμό που δηλώνει ότι εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό, αυτόν των σοσιαλιστών – δημοκρατών, οι Ελληνες πολίτες θα εκδηλώσουν τη βούλησή τους να αλλάξει η Ευρώπη, να θυμηθεί τον σκοπό της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Δεν θεωρώ, όμως και απίθανο, οι Ευρωπαίοι πολίτες, στις ευρωεκλογές, με την ψήφο τους, να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους, ενισχύοντας θολές και ακροδεξιές δυνάμεις, αντιδρώντας στο επιβαλλόμενο καθεστώς που ευτελίζει τις ως άνω αρχές».

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Η ανάδειξη φωνών που εκφράζουν την ''κοινωνική αντίληψη'' για τα πράγματα, πρέπει να ενισχυθούν. Η Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, ως έκφραση της Ανανεωτικής Αριστεράς, είναι τέτοια φωνή και διαχρονικά, από τη γέννησή της, είναι η κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, που θεωρεί τον Ελληνα πολίτη ως Ευρωπαίο πολίτη. Η ενίσχυσή της θα οδηγήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεργασίας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Η καταγραφή της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, με την ενίσχυση δυνάμεων που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνον στο θυμικό του, θεωρώ, ότι θα επηρεάσει αρνητικά την χώρα και θα της στερήσει το οξυγόνο της αναγκαίας στροφής που χρειάζεται για τις ζητούμενες αλλαγές. Πιθανόν να οδηγήσει σε καταστάσεις αβέβαιες και δύσκολες, απομακρύνοντας την κοινωνία από τα αληθινά προβλήματά της, οδηγώντας την στη συντήρηση και τη στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση (ΝΔ) ή σε περιδινήσεις άγνωστης κατάληξης στην άλλη περίπτωση (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και στις δύο αυτές, επηρεάζοντας αρνητικά το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας».

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η ένταξη της Δημοκρατικής Αριστεράς - Προοδευτικής Συνεργασίας στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των σοσιαλιστών – δημοκρατών, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Η ενίσχυση του ''σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο'', ως ζητούμενο ιδεολογικό ρεύμα, στο σύνολο της Ευρώπης, μετά βεβαιότητας, θα επαναφέρει τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης των λαών. Τότε, ίσως χαθεί η Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας, των εθνικισμών και της Ακροδεξιάς και φανερωθεί η Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της ισοτιμίας και της αναγνώρισης της ιδιοπροσωπίας της κάθε εθνότητας χωριστά».

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Το μέσον, η στοιχειώδης τακτική και μέθοδος, ο τρόπος, που οδηγεί τις κοινωνίες στην πρόοδο, είναι η παιδεία. Και ο χρόνος. Είμαστε αναγκασμένοι, ως κοινωνία, ξεπερνώντας τα τρέχοντα, δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα, να αφοσιωθούμε στην αναδημιουργία των αρχών που διέπουν την παιδεία μας, αυτής που διαμορφώνει την κουλτούρα της χώρας, να υπηρετήσουμε την αληθινή αναγκαία επανάσταση στην εκπαίδευσή μας.

Και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τωρινών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων μας, η Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία έχει, έμπρακτα αλλά και με κάθε τρόπο διακηρύξει, ότι η συνεργασία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη. Η συσπείρωση των προοδευτικών πολιτών, στη λογική του τρίτου πόλου, στη λογική της Κεντροαριστεράς είναι η πρότασή μας. Είναι το όχημα που μπορεί να οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της.

Για το μεγάλο θέμα της αλλαγής των κατευθύνσεων της παιδείας, που θα οδηγήσει, εν τέλει, στην αλλαγή της κυρίαρχης νοοτροπίας (τρόπος του νοείν), απαιτείται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα, αλλά δεν είχε την ευκαιρία και το περιβάλλον να φανερωθεί. Η Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία πιστεύει στον Ελληνα νέο και στην Ελληνίδα νέα, που μόλις του δοθεί η ευκαιρία θα εκδηλώσει τις μεγάλες αρετές του. Γι’ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, αισιοδοξεί για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της».

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Η προτίμηση στο πρόσωπό μου από τους Πελοποννήσιους φίλους - μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς - Προοδευτικής Συνεργασίας, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, αποτελεί τιμή και υποχρέωση για εμένα. Ειδικότερα, η επαγγελματική μου ενασχόληση ως νομικού και η επί σειρά ετών ενασχόλησή μου από διάφορες θέσεις ευθύνης στον πρωτοβάθμιο βαθμό αυτοδιοίκησης, με υποχρέωσε να έρθω σε επαφή και με το ανάλογο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό αυτό.

Φιλοδοξώ να μου δοθεί η δυνατότητα να εμβαθύνω την κατακτημένη αυτή γνώση, προς ωφέλεια των συμπολιτών μου, πιστεύοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, είναι ο βασικός μοχλός διαμόρφωσης της συμπεριφοράς μιας κοινωνίας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

*Ο Σίμος Βαρδάκας γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1960, όπου και τελείωσε το λύκειο. Δικηγόρος του Δ.Σ. Ναυπλίου. Ζει και εργάζεται στο Αργος. Είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής Κομοτηνής και Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από μαθητής, επαγγελλόμενος διαχρονικά "τον σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο", μέλος του "Ρήγα Φεραίου" και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την οποία υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας στις εκλογές του 2012. Αναμείχθηκε στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες του Δήμου Αργους – Μυκηνών και υπήρξε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος, αντιπολίτευσης, συμπολίτευσης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί τετραετία (2006 – 2010). Υπήρξε μέλος της Διοίκησης, από διάφορες θέσεις, στον επαγγελματικό του φορέα (Δικηγορικό Σύλλογο Ναυπλίου) και σε αρκετούς πολιτιστικούς και άλλους οργανισμούς (Σύλλογος Νεφροπαθών Αργολίδας, Σύλλογος Θρακών Αργολίδας κ.α). Είναι παντρεμένος με τη Νατάσσα Καραμάνου, δικηγόρο και έχει ένα γιο, φοιτητή Νομικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου