Το κείμενο αυτό μοιράστηκε από την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2010. Τέσσαρα περίπου χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα και οι σκέψεις μας είναι ακόμα απόλυτα επίκαιρες
Το Αραχναίο είναι το μοναδικό απομακρυσμένο ορεινό δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων. Με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί ωστόσο να γίνει το πιο προνομιακό διαμέρισμα του νέου δήμου. Πρότασή μας είναι ο οικισμός να αποκτήσει πάλι το χρώμα που είχε κάποτε. Να διασώσει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και να θεσπίσει κίνητρα για να προσαρμόζονται οι νέες οικοδομές στο περιβάλλον.
Αφού το 50 % των κτηρίων είναι κτισμένα πριν από το 1960 ενώ περίπου το 70 % των κτηρίων είναι από πέτρα, το Αραχναίο θα ήταν δυνατόν, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, να γίνει αρχιτεκτονικά ένα πρότυπο χωριό. Έχει εξάλλου υποστεί τη μικρότερη αλλοίωση φυσιογνωμίας από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου δήμου. Με τον τρόπο αυτό αλλά και με την εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής, η οποία ανήκει σε ζώνη προστασίας NATURA, μπορούν να διοργανωθούν δραστηριότητες περιπατητικού τουρισμού, πολύ περισσότερο σήμερα με την ύπαρξη του αιολικού πάρκου.
Η θέα από το όρος Αραχναίο, την υψηλότερη κορυφή της Αργολίδας, είναι ανεπανάληπτη. Άμεσα θα πρέπει να γίνει και η ανάδειξη των ναών της περιοχής, κύρια του εγκαταλειμμένου ναού της πρώτης μονής Ταλαντίου. Οι δράσεις αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί το Αραχναίο στον τουριστικό χάρτη της χώρας, με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
Κτηνοτροφία:δεσμευόμαστενα εξασφαλίσουμε τους όρους για την επιβίωσή της. Στο νέο δήμο υπάρχουν περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Σε περιοχές, όπως το Αραχναίο και η Αμυγδαλίτσα, οι κτηνοτρόφοι και ο νέος δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα της χωροθέτησης των στανοτοπίων, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Να γίνουν πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές. Όσον αφορά το Αραχναίο, τα χρήματα από την εισφορά του αιολικού πάρκου θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να επενδυθούν για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οργανωμένο σχέδιο και στόχους.
Ας δούμε το παράδειγμα του χωριού Ανάβρα στο νομό Μαγνησίας, για μη θεωρήσει κανείς ότι θεωρητικολογούμε.
Οι υποδομές του είναι υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο δίνει ετησίως έσοδα στην κοινότητα 100.000 ευρώ. Εκεί κατασκεύασαν τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο και φυσικά περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Με φως, νερό και σωστή δόμηση σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου και την ταυτόχρονη λειτουργία πιστοποιημένης βιολογικής γραμμής, τη μοναδική δημόσια στην Ελλάδα.
Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν εξάλλου οι παραπάνω υποδομές.
Ο επόμενος στόχος είναι η τηλεθέρμαση. Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύεται, με υπόγειους αγωγούς στους δρόμους της Ανάβρας, καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Το σύστημα θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά). Τουλάχιστον για την κτηνοτροφία του Αραχναίου στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν τα χρήματα του αιολικού πάρκου ώστε να γίνουν σημαντικά πράγματα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σήμερα μπορούν όλοι να αναρωτηθούν που πήγαν τα λεφτά του αιολικού πάρκου. Επενδύθηκαν σε κάποια αναπτυξιακή μελέτη για το χωριό ή απλά «έκλεισαν κάποιες τοπικές τρύπες προβλημάτων»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου