Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κυβέρνηση VS Τρόικα: Πού τα βρίσκουν και πού όχι για γάλα, φάρμακα












Κυβέρνηση VS Τρόικα: Πού τα βρίσκουν και πού όχι για γάλα, φάρμακα
Στο Eurogroup θα θέσει το πρόβλημα η Ελλάδα - «Έκλεισαν» τα δημοσιονομικά χωρίς νέα μέτρα για το 2014 - Νέα συνάντηση απόψε Στουρνάρα με Τρόικα για τα ανοιχτά θέματαΝα τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα απειλεί η εμμονή του κυρίου Τόμσεν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα των τραπεζών της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, αν και κάτι δεν τέτοιο δεν είναι δουλειά του, αφού δεν προβλέπεται από πουθενά. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ΔΝΤ ψάχνει τώρα να αποκτήσει νέα «ταυτότητα» μέσα στην Τρόικα. Αλλά για να δώσει λύση στα «υπαρξιακά» προβλήματα που αντιμετωπίζει στα προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, μπλοκάρει την συμφωνία για την έκθεση προόδου της χώρας μας, που θα άνοιγε το δρόμο για την επόμενη δόση στο Γιούρογκρουπ.

Η διαμάχη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπουν να επέλθει συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να έρθει πιο κοντά με την Τρόικα, στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που τους χωρίζουν. Τα θέματα αυτά επιδιώκει να κλείσει ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας έστω και την τελευταία στιγμή πριν το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, για αυτό θα έχει και σήμερα το απόγευμα νέα σύσκεψη με την Τρόικα.

Σχετικά με τις τράπεζες, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε μετά το μαραθώνιο συσκέψεων με την Τρόικα χθες, ότι «το πρόβλημα ξεπερνά την κυβέρνηση. Φαίνεται πως εκτός από τις διαφωνίες ΔΝΤ με την ΤτΕ, οι δανειστές έχουν και μεταξύ τους διαφωνίες. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Τρόικα είναι ένας νέος θεσμός και ζητά να έχει λόγο για τις τράπεζες. Υπάρχει μια θεσμική διαφορά για το ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στα θέματα αυτά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δύο φορές τοποθετηθεί ανοικτά στο Γιούρογκρουπ και ο Μάριο Ντράγκι έχει πει ότι αυτά τα κανονίζει πάντα ο ανεξάρτητος Επόπτης (δηλ. η ΤτΕ στη χώρα μας) και σε 6 μήνες η ΕΚΤ θα κάνει τα δικά της stress test».


Η Αθήνα "καίγεται" να κλείσει το θέμα για να κλείσει και η διαπραγμάτευση.

«Όσο μένει ανοικτό το θέμα, δεν κλείνει η διαπραγμάτευση» έλεγε η ίδια πηγή. "Δεν μπορεί σε μια περίοδο που οι αγορές ανταμείβουν την χώρα για τις προσπάθειες, να παρατείνεται η αβεβαιότητα" έλεγε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κύριος Στουρνάρας θα θέσει ανοικτά το θέμα και πάλι στο προσεχές Γιούρογκρουπ της 10ης Μαρτίου, για να δείξει πως δεν φταίει η Αθήνα που δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία. Ποντάρει όμως και στην αντίδραση των ευρωπαίων ομολόγων του στην ευρωζώνη, που δεν θα ήθελαν να παρέμβαση του ΔΝΤ στα θέματα των τραπεζών τους. «Προτιμάμε μια ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε μάλιστα το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «οι ελεγκτές συμφώνησαν ότι έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του 2014 και δεν υπάρχουν μέτρα». Η ίδια πηγή διαβεβαίωνε ότι «δεν ισχύει ότι θέλει η κυβέρνηση να βάλει χέρι στα λεφτά του ΤΧΣ, τα λεφτά θα μείνουν εκεί μέχρι να τελειώσουν τα stress test» ενώ διέψευδε ότι επίκειται έκδοση ομολόγου: «το ομόλογο θα βγει στο β΄εξάμηνο του 2014» έλεγε χαρακτηριστικά.
Στα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης, παραμένουν τα «αγκάθια», αλλά διαφαίνονται ελπίδες σύγκλισης μετά την τακτική υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας.
Στα υπόλοιπα θέματα, παραμένουν τα «αγκάθια», αλλά διαφαίνονται ελπίδες σύγκλισης μετά την τακτική υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Πιο κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και Τρόικα μετά τις χθεσινές συσκέψεις στα εξής θέματα:
- Για τα μέτρα του ΟΟΣΑ: η Αθήνα έκανε 10 μέτρα «πίσω». Από 50 «όχι» πλέον έχει περιοριστεί στα 40, για τη λίστα των 329 μέτρων που οι δανειστές ζητούν να εφαρμοστούν.

- Για το γάλα: το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει στον χαρακτηρισμό «γάλα ημέρας» για την προάσπιση των συμφερόντων των ελλήνων παραγωγών. Σε αυτό η Τρόικα επιφυλάσσεται να απαντήσει αν το κάνει δεκτό. Τα δύο μέρη συμφωνούν να πωλείται επίσης γάλα «χαμηλής παστερίωσης» και διάρκειας ανάλογης με τις προδιαγραφές της τεχνολογίας που παστεριώνεται, αλλά και «υψηλής παστερίωσης» μακράς διαρκείας.

- Για τα φάρμακα: η λύση που έχει προτείνει ο υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης είναι να «πετάξει το μπαλάκι» στους ίδιους τους φαρμακοποιούς για να ρίξουν τις τιμές πωλήσεώς τους, αν θέλουν να κρατήσουν τη διακίνηση των φαρμάκων στα χέρια τους. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται πιλοτικά για τρεις μήνες μόνο από τα φαρμακεία, όπως και σήμερα. Θα καταργηθεί όμως το σταθερό περιθώριο κέρδους του που είναι σήμερα 33%. Η σημερινή τιμή (με κέρδος 33%) θα οριστεί ως Ανώτατη Τιμή Πώλησης κάθε φαρμάκου, αλλά χωρίς διατίμηση. Δηλαδή κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί να πουλά φθηνότερα. Αν δεν πέσουν οι τιμές μέσα σε τρεις μήνες, τότε θα επιτραπεί να πωλούνται τα φάρμακα αυτά και σε άλλα σημεία πώλησης.

- Για τα φαρμακεία: το υπουργείο Υγείας απορρίπτει το αίτημα της Τρόικα για πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Επιμένει να λειτουργούν μόνο από φαρμακοποιούς, αλλά δέχεται πχ ένας φαρμακοποιός να μπορεί να ανοίγει και δεύτερο κατάστημα ή, αν είναι συστεγασμένα, να μην ανήκουν σε ποσοστό 50%-50% στον κάθε συνιοδιοκτήτη φαρμακοποιό αλλά να διαμορφώνεται αυτό ελεύθερα (πχ 80%-20%).

- Για τα βιβλία: καταργείται ουσιαστικά η ενιαία τιμή πώλησης και οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα, εκτός από τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την α΄έκδοση της κυκλοφορίας τους. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν θα ισχύει ενιαία τιμή, ούτε καν για τα ξενόγλωσσα και τα εκπαιδευτικά βιβλία που αρχικά η κυβέρνηση ήθελε να τα εξαιρέσει επίσης.

- Για αδειοδοτήσεις αρμοδιότητος άλλων υπουργείων: το ΥΠΕΚΑ αποδέχτηκε να περιοριστούν οι απαιτήσεις για εταιρίες παραγωγής ασφάλτου και λειτουργίας των λατομείων. Το Μεταφορών αποδέχεται οι τουριστικές μεταφορές να γίνονται με αυτοκίνητα με κυβισμό κάτω και από 1.500 κυβικά εκατοστά. Το Ναυτιλίας αλλάζει τους όρους για την κυκλικότητα στις κρουαζιέρες.

Στην κυβέρνηση επιμένουν πάντως σε 40 «όχι»: περίπου 15 εξ αυτών αφορούν στην κατάργηση φόρων «υπέρ τρίτων», ενώ άλλα αφορούν στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, στην κυκλοφορία ελαιολάδου με πρόσμιξη με άλλους τύπους (πχ πυρηνέλαια), στη λειτουργία των ΚΤΕΛ, μέτρα απελευθέρωσης των φορτηγών, η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο και επέκταση των εκπτωτικών περιόδων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου