Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Εξόδιος Ακολουθία της μοναχής Ευγενίας, Hγουμένης Ι.Μ. Παλαιοπαναγιά


Εν ειρήνη εκοιμήθη και ενταφιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον περιβάλλοντα χώρο της Ι.Μ. Παλαιοπαναγιάς η μακαριστή γερόντισσα Ευγενία μοναχή, ηγουμένη του μοναστηριού για αρκετά χρόνια, σε ηλικία 83 ετών. Στην αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία που τελέστηκε στον ναό της Μονής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και παραβρέθηκαν το σύνολο σχεδόν των Πατέρων Κληρικών της περιοχής, ηγούμενοι μοναχοί και μοναχές, μέλη αδελφοτήτων από Μονές της ευρύτερης περιοχής καθώς και πλήθος πιστών και προσκυνητών της Μονής Παλαιοπαναγιάς.















Η κατά κόσμον Ευγενία Παναγοπούλου, γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας το 1932 και ακολούθησε το δρόμο του μοναχισμού από αρκετά νεαρή ηλικία, εντασσόμενη στην αδελφότητα της Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής, συμμετέχοντας από την αρχή στις κοπιώδεις προσπάθειες υποστήριξης και ανάδειξης του σπουδαίου αυτού Μοναστηριού, παραμένοντας εκεί ως τη μέση ηλικία του μοναχικού της βίου. Στη συνέχεια, με την μετατροπή της Μονής Παλαιοπαναγιάς από ανδρική σε γυναικεία, ξεκίνησε μια ακόμα γιγάντια προσπάθεια ως ηγουμένη μιας μικρής αδελφότητας, για την αναστήλωση αρχικά και την ανάδειξη στη συνέχεια ενός μοναστηριού που σήμερα αποτελεί κόσμημα αλλά και εκκλησιαστική και πολιτιστική παρακαταθήκη για την Μητρόπολη και την περιοχή της Κυνουρίας. Στην προσπάθεια της αυτή, σταθερός συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στάθηκε ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος, ο οποίος εκτός από το ποιμαντικό και πατρικό ενδιαφέρον, έχει απλόχερα προσφέρει ακόμη και το προσωπικό του μεράκι για την ανακαίνιση και διαμόρφωση της Μονής.
Απλόχερα άλλωστε έπλεξε και ο ίδιος το εγκώμιο της μακαριστής μοναχής μιλώντας μετά το πέρας της Ακολουθίας τόσο για το βίο όσο και για την συνεργασία τους.
Παρόντες στην Εξόδιο Ακολουθία, εκτός από το πλήθος των πιστών, οι αντιδήμαρχοι Β. Κυνουρίας Τάκης Μαντάς και Δημήτρης Γκαύρος και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Δαλιάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου