Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Π. Τατούλης: «Η Πελοπόννησος δεν είναι κομματικό λάφυρο»



Για «πολιτική αστάθεια» κατηγορεί τον βασικό του αντίπαλο στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξή του στην Free Sunday και την Αγγελική Σπανού. Υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέας Βουδούρης έκανε ήδη την «πρώτη του κυβίστηση» (αναφορικά με το διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων) και τονίζει ότι το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δεν τον αφορά.

Το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» θα επηρεάσει, κατά τη γνώμη σας, το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Αυτό το δίλημμα για εμάς δεν ήταν το διακύβευμα ούτε καν των προηγούμενων εκλογών. Είμαι, ξέρετε, πεπεισμένος ότι οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα διλήμματα και θέλουν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Θέλουν να δουν το φως στην άκρη του τούνελ. Είναι εύκολο για κάποιον που δεν μπορεί να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις και έναν συγκροτημένο σχεδιασμό να ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα. Εμείς δεν επιλέξαμε αυτό τον εύκολο και αδιέξοδο δρόμο. Το 2010 καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Πελοποννήσου, ως τον μόνο δρόμο για να αποφύγουμε την κατάρρευση υπό το βάρος της κρίσης. Πάνω σε αυτόν εργαστήκαμε σκληρά και γι’ αυτό θα μας κρίνουν οι πολίτες.

Είναι σωστό να πολιτικοποιούνται έντονα οι αυτοδιοικητικές εκλογές; Το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το συνέχισε η ΝΔ.

Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα του τόπου είναι η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής. Αυτός ο αχταρμάς απόψεων που διατυπώνονται ευκαιριακά και που χτίζουν τελικώς πολιτικές δράσεις πάνω σε κινούμενη άμμο, αφού λείπει το θεμέλιο, που δεν είναι άλλο από τη μεταρρυθμιστική θεωρία. Ασφαλώς, οι εκλογές είναι πάντοτε πολιτικές. Δεν μπορώ εγώ, για παράδειγμα, και ο κ. Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε τις ίδιες προτάσεις, αφού δεν πιστεύουμε στο ίδιο μοντέλο. Ωστόσο, οι απόψεις είναι σεβαστές, από τη στιγμή που τις διακρίνει συνέπεια και συνέχεια. Το ζήτημα, κατά την άποψή μου, είναι να μπαίνει το σωστό διακύβευμα. Άκουγα, για παράδειγμα, τον εκλεκτό του κ. Τσίπρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην πρώτη του συνέντευξη να αναφέρει ότι ο στόχος του είναι να βαφτεί η Πελοπόννησος με τα χρώματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη βραδιά των εκλογών και επίσης να δώσει την ευκαιρία στον όψιμο αρχηγό του να διατυμπανίσει ότι κέρδισε ακόμη μια περιφέρεια. Ε, λοιπόν, για εμάς η Πελοπόννησος δεν είναι ακόμη μια περιφέρεια που κάποιος πρέπει να δώσει ως λάφυρο σε κάποιον κομματικό αρχηγό. Είναι ο τόπος μας, που έχουμε την ευθύνη να του προσφέρουμε συγκεκριμένη πορεία και να λύσουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Ποια είναι ορισμένα σημεία του έργου που κάνατε την τριετία που πέρασε;

Εμείς αυτό που προτείναμε το 2010 ήταν ένα συνεκτικό, πολυεπίπεδο σχέδιο, με κοστολογημένες δράσεις, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, το οποίο είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας. Αυτός ο στόχος έχει ήδη φέρει απτά αποτελέσματα. Στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών. Ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια, τη στιγμή που την περασμένη 15ετία και με δύο κοινοτικά πακέτα –το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ– δεν έγιναν ούτε τα μισά από αυτά που εμείς μέσα σε τρία χρόνια δημιουργήσαμε. Αναμενόμενη η εξέλιξη; Σαφέστατα όχι, αν λάβετε υπόψη σας ότι το ΕΣΠΑ που παραλάβαμε ήταν ένα πρόγραμμα «κοιμώμενο» και με ενταγμένα έργα που δεν είχαν καμία ανταποδοτικότητα στους πολίτες. Έργα για τα έργα. Αυτά δεν διστάσαμε να τα απεντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε άλλες υποδομές, δρόμους, λιμάνια, κέντρα υγείας, σχολεία, βιολογικούς καθαρισμούς, έργα ύδρευσης, υποδομές που με την ολοκλήρωσή τους μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν καταστήσει την περιφέρειά μας μια σύγχρονη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στον κρίσιμο τομέα της κτηνοτροφίας πετύχαμε να μας εκχωρηθούν 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργήσουμε πέντε κτηνοτροφικά πάρκα. Αυτή η δράση έχει στόχο να εξασφαλίσει μέσα στην πενταετία 6.000 νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας διέξοδο στους νέους ανθρώπους μας να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και να επιχειρήσουν σε έναν τομέα με πολλές δυνατότητες, που μέχρι σήμερα είχε σχεδόν «πεθάνει» στην Πελοπόννησο.

Κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας έχουν ήδη φανεί. Η Πελοπόννησος έφτασε στη δεύτερη θέση των εξαγωγών, γεγονός που αποδίδεται αφενός στις δράσεις εξωστρέφειας που αναλάβαμε και αφετέρου στη δημιουργία στενών σχέσεων με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης, όπως τη Ρηνανία-Βεστφαλία. Πάνω από 22.000 νέοι επισκέπτες έφτασαν φέτος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αναδεικνύοντας έναν νέο προορισμό, που γίνεται της μόδας. Θα γινόταν έτσι κι αλλιώς; Όχι. Οι διαπραγματεύσεις που κάναμε με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες μας εμπιστεύτηκαν παρά την κρίση αξιοπιστίας που περνούσε η χώρα, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Άλλο παράδειγμα; Το λιμάνι του Γυθείου, το οποίο εκσυγχρονίζουμε, ήταν την περσινή χρονιά ένα από τα δυναμικότερα λιμάνια της χώρας αναφορικά με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Και άλλα πολλά παραδείγματα.

Θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής: Καμία ενέργεια, καμία πολιτική, καμία δράση δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς αν δεν βασίζεται σε μια συνολική στρατηγική. Το μοντέλο της Πελοποννήσου βασίστηκε σε έναν συνεκτικό σχεδιασμό και γι’ αυτόν το λόγο είχε γρήγορα αποτελέσματα. Και έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Ποιος είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου;

Ο στόχος της περαιτέρω ενδυνάμωσης της τοπικής μας οικονομίας ασφαλώς και παραμένει ο ίδιος. Σε αυτόν προστίθεται μια διττή στόχευση. Αφενός η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου μέσα από ένα Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα συνδυάζει πόρους από το επόμενο πρόγραμμα που έχουμε ήδη δεσμεύσει με τραπεζικά κεφάλαια και θα έχει ως στόχο να δώσει ρευστότητα στην αγορά, μέσα από κεφάλαια κίνησης και παροχή εγγυήσεων. Δύο τομείς που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τους επιχειρηματίες μετά την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, κρίσιμη θα είναι η διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια. Πριν από λίγο καιρό πήρα την πρωτοβουλία να απευθυνθώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσω να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κατάσταση βαθιάς ένδειας. Οι αρμόδιοι επίτροποι ανταποκρίθηκαν θετικά και μας έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικών δομών, όπως η δημιουργία κοιτώνων για άστεγους και άπορες οικογένειες και η δημιουργία των λεγόμενων κέντρων βοήθειας για εξασφάλιση ρουχισμού και σχολικού εξοπλισμού. Μπορεί να πει κάποιος ότι κάποια από αυτά τα πράγματα ήδη γίνονται σε εθελοντική βάση. Θέλω να σας πω την άποψή μου ξεκάθαρα. Ο εθελοντισμός και η συνανθρώπινη αλληλεγγύη δεν μπορούν να υποκαθιστούν το κράτος. Είναι λάθος και υπεκφυγή να πέσουμε στην παγίδα ότι απλώνουμε το χέρι στον συνάνθρωπο και το κράτος αδρανεί. Το κράτος πρέπει να είναι παρόν και ο εθελοντισμός να δημιουργεί την υπεραξία. Και αυτό να γίνει με έναν στρατηγικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να γίνουν βιώσιμες και εκεί να μπορούν να βρουν εργασία ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αυτό είναι για εμάς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής οικονομίας. Και πάνω σε αυτό θα εργαστούμε την επόμενη περίοδο.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρης υποστήριξε ότι το «σύστημα Τατούλη» στην Πελοπόννησο εκφράζει «το σαθρό πολιτικό σύστημα». Σας ενόχλησε;

Αν θέλει ο κ. Βουδούρης να διολισθήσει από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει την πολιτική του πορεία σε χιλιοειπωμένες ρητορείες, ας το κάνει. Εμείς μιλούμε στην Πελοπόννησο μόνο για το έργο που έχουμε κάνει και όσα θα κάνουμε την επόμενη πενταετία. Όσο για την πολιτική μου πορεία και συμπεριφορά, έχει κριθεί. Άλλωστε, όταν ο κ. Βουδούρης επιτελούσε έργο σε διάφορες ΜΚΟ, ως εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου, ήμουν από τους ελάχιστους πολιτικούς που έδωσαν σκληρή μάχη ενάντια στο σαθρό πολιτικό σύστημα, πλήρωσα με πολιτική απομόνωση και δικαιώθηκα από τους συμπολίτες μου.

Ο κ. Βουδούρης είπε επίσης ότι θα ελέγξει κάθε σκοτεινή πτυχή του διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Υπάρχουν σκοτεινές πτυχές;

Ο κ. Βουδούρης είναι γνωστός για την πολιτική αστάθεια που χαρακτηρίζει τη διαδρομή του. Λίγες ημέρες πριν, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δήλωσε ότι δεν θα ακυρώσει τη σύμβαση με τον ανάδοχο και ότι είναι υπέρ των ΣΔΙΤ. Ο εκπρόσωπος, λοιπόν, του κ. Τσίπρα στην Πελοπόννησο μόλις την περασμένη Πέμπτη έκανε την πρώτη του κυβίστηση, αφού προφανώς οι όψιμοι «σύντροφοί» του του τράβηξαν το αυτί, και δήλωσε ότι θα ακυρώσει το διαγωνισμό, που αποτελεί, σύμφωνα με εκείνον, «πολιτικό σκάνδαλο». Πρέπει λοιπόν να αφήσει το ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεσμικά όργανα που παρακολουθούν στενά το έργο της Πελοποννήσου, και να διαμορφώσει επιτέλους τη δική του άποψη. Ειδάλλως, δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου