Εκεί, όπου επανήλθε, στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και έθεσε για δεύτερη φορά το ζήτημα, συνδέοντάς το μάλιστα με την λιτότητα και τα μέτρα που «ο ελληνικός λαός καλείται να υλοποιεί», σε αντίθεση «με τη Γερμανία, που αρνείται να συνομιλήσει». Ο κ. Παπούλιας είχε θέσει και το πρωί της Πέμπτης με ηπιότερους τόνους το ζήτημα.
«Δεν κατανοώ την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις», είπε ο κ. Παπούλιας. «Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής», είπε αρχικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, «είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών».
Η θέση σας, είπε ο κ. Παπούλιας, «ότι δεν υφίσταται θέμα είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».
Επίσης ο κ. Παπούλιας είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, θέτοντας και αυτό το ζήτημα.
Για το Κυπριακό
Αλλά στο Κυπριακό, μπήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου