Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Δεύτερη παρέμβαση Παπούλια για γερμανικές αποζημιώσεις


Ανέβασε τους τόνους στο επίσημο δείπνο προς τιμή του Γερμανού ομολόγου του το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που επανήλθε δριμύτερος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναφέροντας ότι η Γερμανία αρνείται τη διεθνή νομιμότητα«Η Γερμανία αρνείται τη διεθνή νομιμότητα και δεν συζητά για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο». Ήταν μία αποστροφή από όσα είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε την Πέμπτη το βράδυ, προς τιμή του Γερμανού ομολόγου του , Γιόαχιμ Γκάουκ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκεί, όπου επανήλθε, στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και έθεσε για δεύτερη φορά το ζήτημα, συνδέοντάς το μάλιστα με την λιτότητα και τα μέτρα που «ο ελληνικός λαός καλείται να υλοποιεί», σε αντίθεση «με τη Γερμανία, που αρνείται να συνομιλήσει». Ο κ. Παπούλιας είχε θέσει και το πρωί της Πέμπτης με ηπιότερους τόνους το ζήτημα.

«Δεν κατανοώ την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις», είπε ο κ. Παπούλιας. «Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής», είπε αρχικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, «είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών».

Η θέση σας, είπε ο κ. Παπούλιας, «ότι δεν υφίσταται θέμα είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».

Επίσης ο κ. Παπούλιας είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, θέτοντας και αυτό το ζήτημα.

Για το Κυπριακό

Αλλά στο Κυπριακό, μπήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου