Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

SOS εκπέμπει το Ωνάσειο



Ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να ξελαρυγγιάζεται υπέρ της εξυγίανσης της δημόσιας υγείας, αλλά επί των ημερών του είναι πιθανόν να χαθούν μεγάλες και ξεχωριστές νοσοκομειακές μονάδες, εξαιτίας της κακοδιοίκησης και της διατήρησης καθεστώτων αδιαφάνειας.

Ήδη το Ερρίκος Ντυνάν παραπαίει χωρίς διοίκηση μετά τις απίθανες αποφάσεις των Δικαστηρίων, ενώ άμεσα κινδυνεύει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Τα ελλείμματά του αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, έφτασαν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως και η δομή του εξυπηρετεί μόνο τους γιατρούς και τα κυκλώματα προμηθειών που συνεχίζουν να δρουν σχεδόν ανενόχλητα.

Η διοίκηση, άσχετη κατά βάση με το αντικείμενο, είναι άβουλη, ο πρόεδρος του παραιτήθηκε, ο γενικός διευθυντής άλλοτε στέλεχος του ΟΤΕ, δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου.

Αυτή την ώρα η προσωρινή διοίκηση ασκείται από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο επίσης ασκεί πλημμελή έλεγχο και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που πηγάζουν εκ του καταστατικού, παρά μόνο απολαμβάνει φήμη και δημοφιλία λόγω του χαρακτήρα του έργου που προσφέρει το νοσοκομείο.

Οι γιατροί από την πλευρά τους υποαμείβονται και ταυτόχρονα λαμβάνουν «μαύρες» αμοιβές από τους ασθενείς, ενώ κλίκες ιατρικές και συνδικαλιστικές μεγαλουργούν στον τομέα των προμηθειών.

Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν καρδιολόγοι οι οποίοι προμήθευαν οι ίδιοι με στεντ το νοσοκομείο σε υψηλές τιμές, πάνω από 4.000 ευρώ το ένα, κάνοντας βεβαίως υπερβολική χρήση των συγκεκριμένων υλικών.

Ο ένας εκ των δύο, αυτός που εκπροσωπούσε την προμηθεύτρια εταιρία στεντ, είναι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και δεν έχει σκοπό να επιστρέψει, όπως φημολογείται.

Όπως και να έχει διοικητικά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κινδυνεύει να μετατραπεί ένα πρωί σε νέα ΕΡΤ και έτσι να χαθεί ένα πλεονέκτημα υγείας που είχε επιτύχει η Ελλάδα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως λέει ο καθηγητής κ. Κυριάκος Σουλιώτης χρειάζεται να αναληφθεί άμεσα δράση από την κυβέρνηση ώστε να επιβληθούν νέοι όροι λειτουργίας στο νοσοκομείο, οι γιατροί να αποδεχθούν νέο καθεστώς αμοιβών, να διαμορφωθούν συνθήκες υγιούς χρηματοδότησης, το ίδρυμα Ωνάση να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και το νοσοκομείο να αυξήσει τα κρεβάτια του, να ελέγξει τις δαπάνες του και να εισέλθει σε νέα φάση ανάπτυξης, καθώς η ζήτηση των υπηρεσιών καρδιολογίας πολλαπλασιάζεται, η γνώση και η ειδίκευση υπάρχει και θα ήταν ιστορικό ατύχημα να κλείσει το Ωνάσειο ένα πρωί όπως η ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου