Το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συζήτησε στην τελευταία συνεδρίασή του το θέμα που προέκυψε με την πρόσφατη προκήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ανάθεση σε φορείς, της παραλαβής και ενεργοποίησης των ετήσιων αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα, η προκήρυξη δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και προσπαθεί να δημιουργήσει στεγανά αφού μεταξύ διαφόρων άλλων απαιτείται προκαταβολική υποβολή εξουσιοδοτήσεων εκ μέρους των παραγωγών προς συγκεκριμένο φορέα για να διαχειριστεί την ενεργοποίηση των ενισχύσεων. Επιπλέον η απαίτηση αυτή προβάλλεται πολύ νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία έναρξης των ενεργοποιήσεων. Αυτή είναι μια νέα καινοτομία μέσα από την οποία επιχειρείται προσπάθεια εγκλωβισμού παραγωγών σε συγκεκριμένες δομές, κανείς δε δεν ενημερώνει τους παραγωγούς ότι οι εξουσιοδοτήσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικές.Με δεδομένο ότι η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ και των ετησίων ενεργοποιήσεων επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα και ο κύριος όγκος των αιτήσεων έχει ταυτοποιηθεί και έχει ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτούνται αλλαγές, παρά μόνο στην περίπτωση των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων, προς τι λοιπόν η όλη ταλαιπωρία των παραγωγών; Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντηθεί σε τι είναι χρήσιμες οι προκαταβολικές δεσμεύσεις οι οποίες μάλιστα είναι πιθανόν να φθάνουν και σε ορίζοντα επταετίας. Άποψη του Παραρτήματος είναι ότι οι δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής θα πρέπει να υποβάλλονται με ελεύθερη επιλογή μεταξύ φορέων που πληρούν βασικές και όχι φωτογραφικές προϋποθέσεις, είτε στα κατά τόπους γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους ΟΤΑ, είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε σε ιδιώτες γεωπόνους συμβούλους, είτε ακόμα στα γραφεία των συνεταιρισμών χωρίς προαπαιτούμενα και εξουσιοδοτήσεις. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ για την διαδικασία του ΟΣΔΕ, πώς ξαφνικά δημιουργείται η ανάγκη να γίνουν όλα εξ αρχής και μάλιστα με εκ των προτέρων εξουσιοδοτήσεις και με άγνωστο κόστος για τους δικαιούχους αγρότες – παραγωγούς καλλιεργητές.
Καλείται το αρμόδιο Υπουργείο να αφήσει να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά που επικαλείται, χωρίς εκ των προτέρων εγκλωβισμούς και διαιώνιση καταστάσεων που δεν βοήθησαν τον αγροτικό κόσμο αλλά και αυτό το συνεταιριστικό κίνημα.
Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σωτ. Β. Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος Ο ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μιχ. Αντωνόπουλος
Γεωλόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου