Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ























Οι προτάσεις μας για τις αλλαγές που απαιτούνται στον Ν.3852/2010 – «Πρόγραμμα Καλλικράτης»

Πρόσφατα η ΚΕΔΕ «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας ζήτησε την κατάθεση προτάσεων – θέσεων για τις δυσλειτουργίες του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και τις αλλαγές που απαιτούνται στα πλαίσια τροποποίησης του Ν. 3852/2010. Οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν και θα διαβιβαστούν στην εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) και στην νομοθετική εξουσία (κοινοβούλιο) οι οποίες θα πάρουν την τελική πρωτοβουλία γι’ αυτές τις αλλαγές, γι’ αυτές τις τροποποιήσεις.

Εμείς συμμετέχουμε στην διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει και γνωστοποιούμε τις θέσεις μας τόσο στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στα ΜΜΕ του τόπου μας για να ενημερωθούν οι δημότες μας .

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Αυτό σχετίζεται τόσο με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από άλλα συλλογικά όργανα του Δήμου προς τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όσο και με την δυνατότητα υλοποίησης πολιτικής με προτεραιότητες, με αξιολογήσεις και με τήρηση ενός ολοκληρωμένου τρόπου παρέμβασης σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου. Τα συμβούλια των κοινοτήτων απαιτείται να αναβαθμιστούν πολιτικά και να έχουν σοβαρές αρμοδιότητες και ευθύνες για την πορεία της κοινότητας τους στα πλαίσια όμως υλοποίησης του προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης του Δήμου.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Η δημιουργία μιας νέας δομής με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ο νόμος 3852/2010 προέβλεπε την συγχώνευση των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων και έδινε την δυνατότητα ο δήμος να έχει μια δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, μια κοινωφελή επιχείρηση, δυο σχολικές επιτροπές ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ένα Ν.Π.Δ.Δ. (στην περίπτωση μας έχουμε δυο αφού υπήρχε απόφαση εξαίρεσης), ένα δημοτικό λιμενικό ταμείο (ΝΠΔΔ). Πιστεύουμε ότι απαιτείται η τροποποίηση του Νόμου και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μιας νέας δομής η οποία θα ασχολείται με την αναπτυξιακή πολιτική του τόπου μας. Μια δημοτική επιχείρηση στην οποία θα συμμετέχει ο δήμος μας αλλά θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής και άλλοι κοινωνικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι με κύριο στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο του τόπου μας. Αυτός ο φορέας-επιχείρηση να ασχοληθεί με την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, με την ανάδειξη και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας, με την αξιοποίηση των υποδομών και της δημοτικής περιουσίας. Υπάρχει αναγκαιότητα η τοπική αυτοδιοίκηση να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή διαδικασία και η αποδοχή αυτής της πρότασης είναι η λύση για την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του τόπου.

ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κίνητρα συμμετοχής για να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι νέοι θεσμοί συμμετοχής. Τους θεσμούς αυτούς τους δημιούργησε ο νέος Ν. 3852/2010, ένας από τους θεσμούς αυτούς είναι η επιτροπή διαβούλευσης , ο συμπαραστάτης του δημότη (για τους μεγάλους δήμους), οι συνελεύσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Αξίζει επισημανθεί ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν ουσιαστικά κίνητρα συμμετοχής για να έχουν την βούληση οι συμμετέχοντες να παρακολουθούν οργανωμένα και αποτελεσματικά τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Τα κίνητρα σχετίζονται με τις δυνατότητες παρέμβασης ελέγχου, παροχή ενημερωτικού υλικού, με την ενίσχυση της δράσης των φορέων που εκπροσωπούν, δηλαδή κίνητρα θεσμικά , πολιτικά , οικονομικά.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Η αλλαγή ρόλου του ελεγκτικού συνεδρίου.

Πολλές φορές οι ελεγκτές –επίτροποι ασχολούνται όχι μόνο με την νομιμότητα των χρηματικών ενταλμάτων αλλά υπεισέρχονται και στην σκοπιμότητα αυτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει όλα τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν επιθυμεί έλεγχο, απαιτείται όμως ο έλεγχος να μην ακυρώνει την αυτονομία και ην αυτοτέλεια του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.


ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δήμων και της περιφέρειας. Υπάρχουν πολλές επικαλύψεις επί συγκεκριμένων αντικειμένων δράσης, των δυο αιρετών θεσμικών οργάνων. Χρειάζεται μια συλλογική δουλεία από τα συνδικαλιστικά όργανα των δήμων και των περιφερειών και ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία για να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες για να μην υπάρχουν άγονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Υπάρχει κατάλογος κοινών αρμοδιοτήτων που πολλές φορές συγχέονται μεταξύ τους και αυτό πρέπει να ανατραπεί.

Οι προτάσεις μας αυτές συμβάλλουν στον διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει αλλά αποτελούν και τις δεσμεύσεις μας και τις διεκδικήσεις μας για την επόμενη δημοτική περίοδο 2014-2019.

Tάσος Λάμπρου
Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου