Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Στον Κορυδαλλό Γερμενής και Ηλιόπουλος, στις φυλακές Ναυπλίου ο Μπούκουρας

Εννέα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τρία τζιπ της αντιτρομοκρατικής, καθώς και μοτοσικλέτες συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταγωγής των δύο προφυλακισθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου στον Κορυδαλλό. Ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος έπειτα από την επτάωρη απολογία του οδηγείται στις φυλακές Ναυπλίου.



Ολοκληρώθηκε η μεταγωγή των δύο προφυλακισθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό. Η μεταφορά του Παναγιώτη Ηλιόπουλου και του Γιώργου Γερμενή ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε σε περίπου 10 λεπτά.

Εννέα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τρία τζιπ της αντιτρομοκρατικής, καθώς και μοτοσικλέτες συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Ο Στάθης Μπούκουρας μεταφέρεται στις φυλακές του Ναυπλίου.

Ο τελευταίος κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα.

Απολογήθηκε ενώπιον των ειδικών εφετών ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου επί επτά ώρες, ολοκληρώνοντας την απολογία του λίγο μετά τις πέντε και μισή το απόγευμα της Κυριακής. Αρνήθηκε τις κατηγορίες που τού αποδίδονται και όπως αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγης αλλά φίλος, καθώς προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο.
Ο κ. Μπούκουρας οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου παρέμεναν από το Σάββατο οι δύο άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που κρίθηκαν και αυτοί προφυλακιστέοι, μετά τις πολύωρες απολογίες τους. Ο κ. Μπούκουρας θα οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου και οι άλλοι δύο βουλευτές στις φυλακές Κορυδαλλού.
Νωρίτερα, στο υπόμνημά του, δήλωσε κατηγορηματικά αθώος, υποστηρίζοντας ότι «η δίωξη του είναι πολιτική και «βάλλεται» στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά του κόμματός του».

Επίσης ανέφερε ότι «ουδέποτε έλαβε μέρος σε «εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» και ότι η μοναδική επίθεση κατά μεταναστών που έχει αναφερθεί στην περιοχή της Κορινθίας από το σχολείο μεταναστών, έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος δεν κατοικούς στην Κόρινθο».

Ο κ. Μπούκουρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας απόδειξη του οποίου συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Ο βουλευτής Κορινθίας τόνισε τέλος ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Για «σκληρή κρίση» έκανε λόγο ο Αλ.Κούγιας

Σκληρή χαρακτήρισε την κρίση για τον εντολέα του, Στάθη Μπούκουρα, ο συνήγορός του κ. Αλέξης Κούγιας, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη, αμέσως μετά την ανακοίνωση για την προφυλάκιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κούγιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω ξαναδεί πολιτική μέσα από τη Δικαιοσύνη. Εύχομαι να μην συμβαίνει αυτό γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία. Όταν καταρρέει η Δικαιοσύνη, καταρρέουν τα πάντα». Ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι ο εντολέας του ρωτήθηκε από τις ανακρίτριες, για άλλους ανθρώπους «μέλη της Χρυσής Αυγής», αλλά και για τους συγκατηγορουμένους συναδέλφους του, ερωτήσεις στις οποίες απάντησε ότι δεν γνωρίζει και αποδοκιμάζει οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες. «Σέβομαι την απόφαση, τόνισε ο κ. Κούγιας, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω. Δεν ασχολούμαι με τους άλλους κατηγορουμένους, εδώ πάντως δεν ισχύει ό,τι ισχύει για άλλες υποθέσεις. Οι ανακρίτριες πήραν την απόφαση χωρίς να μας κοιτάξουν στα μάτια». Ο γνωστός ποινικολόγος χαρακτήρισε «ατυχή» τη διαδικασία και τόνισε ότι είναι βέβαιος πως ο εντολέας του στο δικαστήριο θα απαλλαγεί.

Υποπτοι για τη διάπραξη νέων αδικημάτων Γερμενής και Ηλιόπουλος

Ως ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι το Σάββατο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος που θα οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού για την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Ανακρίτριες της υπόθεσης Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου καθώς και ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο βουλευτές έχουν αυξημένη ευθύνη για τη δράση του κόμματος και την κατεύθυνση που δίνεται σε ενέργειες ρατσιστικές και ξενοφοβικές.

Ένα άλλο στοιχείο που βάρυνε στην κρίση των δικαστών φαίνεται να είναι ότι οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίζονται, από δεδομένα της δικογραφίας, να έχουν έντονη δραστηριότητα στις περιοχές που είχαν υπό την ευθύνη τους, προς την κεντρική κατεύθυνση που αποδίδεται στην οργάνωση με επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και άλλες έκνομες δραστηριότητες.

Για την ποινική τους μεταχείριση αξιολογήθηκαν μαρτυρίες θυμάτων επιθέσεων αλλά και στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην ανάκριση από τις κατασχέσεις σε σπίτια στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστικά αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, βίντεο με ορκωμοσίες «νεοσύλλεκτων» της Χρυσής Αυγής με συγκεκριμένο τελετουργικό σε κάποιο από τα οποία ο προσωρινά κρατούμενος, πλέον, βουλευτής Γιώργος Γερμενής χαιρετίζει τις εκδηλώσεις αυτές με ομιλίες υπέρ «της φυλής» και κατά «αυτών που την απειλούν».

Αντίστοιχα, για τον βουλευτή Ηλιόπουλο φαίνεται να αξιολογήθηκαν στοιχεία όπου εμφανίζεται να συμμετέχει σε επιθέσεις κατά μικροπωλητών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές αποτίμησαν ακόμη και το γεγονός ότι το κόμμα δεν προέβη σε καταδίκη ή αποδοκιμασία φαινομένων παραβατικότητας που σχετίζονται με ρατσιστική ιδεολογία.

Ο κ. Γερμενής παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο επί 7 ώρες, ενώ ο συνάδελφός του Π. Ηλιόπουλος, για τουλάχιστον 5 ώρες.

Ο τρίτος βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας, συναίνεσε στο να μην απολογηθεί το Σάββατο, λόγω κόπωσης των δικαστών.

Προσερχόμενος, ο κ. Μπούκουρας κατήγγειλε πως οι μαρτυρίες σε βάρος του είναι μυθεύματα ψευδομάρτυρα, και επανέλαβε πως θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Για αβάσιμες κατηγορίες έκανε λόγο ο κ. Ηλιόπουλος.

Απολογία Ηλιόπουλου - Βασικά σημεία

Σύμφωνα με το απολογητήριο του Παναγιώτη Ηλιόπουλου που παρατίθεται, ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά το κατηγορητήριο τόσο κατά το πραγματικό όσο και κατά το νομικό του μέρος. Αρνείται ρητά και κατηγορηματικά ότι το πολιτικό κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. «Δεν αποδέχομαι ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, γιατί ούτε είναι, ούτε εντάχθηκα σε τέτοια, ούτε αποτελεί δήθεν κάποια κλειστή ολιγομελή ομάδα, αλλά αντίθετα είναι ένα πολυμελές, πολυσυλλεκτικό και σίγουρα νόμιμο πολιτικό κόμμα», τονίζεται στην απολογία του. Ακόμη, υποστηρίζει πως «ο καθένας μας προσωπικά αλλά και ως πολιτικός φορέας είμαστε θύματα βίας». Τέλος, αναφέρει ρητώς πως δεν αποδέχεται «σε καμία περίπτωση» να τον χαρακτηρίζουν ναζί και κακοποιό.

Παρών στο Εφετείο o Ηλίας Κασιδιάρης

Στην έδρα του Αρείου Πάγου μετέβη και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και δεν θα υποκύψει στις παράνομες πολιτικές πιέσεις».

«Οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθεροι, ούτε ένας βουλευτής ή υπουργός δεν έχει κληθεί σε ανάκριση για τα σκάνδαλα και τις μίζες, οι μόνοι που σέρνονται σε ανακρίσεις και στη φυλακή είναι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα «έκτροπα εντός εισαγωγικών» τους προπηλακισμούς υποστηρικτών της ΧΑ που βρίσκονταν χθες έξω από το Εφετείο σε βάρος δημοσιογράφων.

Συγκεντρωμένοι φίλοι και μέλη της ΧΑ, αργά τη νύχτα του Σαββάτου, μόλις έγινε γνωστή η προφυλάκιση των βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιοπούλου, άρχισαν να βρίζουν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις απολογίες, να τους απειλούν ενώ μερικοί από αυτούς τους πέταξαν μπουκάλια.

Ο κ. Κασιδιάρης που μετέβη στο Εφετείο για την απολογία του συναδέλφου του Στάθη Μπούκουρα αρνήθηκε να καταδικάσει την αντίδραση αυτή των συγκεντρωμένων και κατήγγειλε μόνο τη στάση της αστυνομίας που απέσυρε τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα «να δημιουργηθούν τα έκτροπα εντός εισαγωγικών» όπως είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι τα έκτροπα τα προκάλεσαν «κάποιοι άγνωστοι».

Ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, παρών επίσης έξω από το Εφετείο δήλωσε πως, «επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα χθες. Κανείς δεν κακοποιήθηκε, κανείς δεν σφαγιάστηκε».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, Η ΧΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταγγέλλει ως παράνομη και αντισυνταγματική την προφυλάκιση του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου, και των βουλευτών Παππά και Λαγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου