Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Όποιος προλάβει και… όποιος έχει: Μένουν τρεις ημέρες για πέντε «χαράτσια»


Τρεις ημέρες προθεσμία έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να πληρώσουν κατά περίπτωση έως και πέντε διαφορετικούς φόρους. Συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους εισοδήματος, ακινήτων και φόρους πολυτελείας.

Οι φορολογούμενοι καλούνται μέχρι την Παρασκευή να τρέξουν στα γκισέ των τραπεζών και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς αν λήξει η προθεσμία, από την 1η Φεβρουαρίου κάνουν «πρεμιέρα» τα νέα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή, 0,7% τόκος κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.

Οι πέντε φόροι που πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή:

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά τους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Πρόκειται για την έκτη δόση των δύο φόρων, που αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η έβδομη και τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΦΑΠ του 2013. Η πέμπτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Φόρος εισοδήματος οικονομικού έτους 2013. Αφορά τους φορολογούμενους που έλαβαν το χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα τον Νοέμβριο και καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου με έκπτωση 1,5%.
ΕΕΤΗΔΕ 2012: Αφορά τους φορολογούμενους που εντοπίστηκαν μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση μην έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται τώρα να καταβάλουν αναδρομικά το «χαράτσι» που άφησαν απλήρωτο μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.
Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να πληρώσουν τους παραπάνω φόρους με χρήση πιστωτικής κάρτας έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν πέραν της έκπτωσης που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για εφάπαξ καταβολή π.χ. στο φόρο εισοδήματος και έως 12 άτοκες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου