Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με ΕΕ-τρόικα για τα θέματα διαχείρισης της κρίσης χρέους, τους επόμενους μήνες θα έχει να αντιμετωπίσει και σφοδρή εκ των έσω αμφισβήτηση, που θα της "δένει τα χέρια", περιορίζοντας τις δυνατότητες υλοποίησης μέτρων και πολιτικών. Η συνοχή του δικομματικού κυβερνητικού σχήματιος υποσκάπτεται από τη διαφοροποίηση μεγάλης ομάδας στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως τις επιλογές Βενιζέλου, αντιτάσσονται ανοιχτά στην συμπόρευση με Σαμαρά-ΝΔ και προσπαθούν να στήσουν γέφυρες προς την Αριστερά, προσβλέποντας σε κυβερνήσεις κεντροαριστερής συνεργασίας.
Καταλύτη εσωτερικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί η αποκαλούμενη «Κίνηση των 75», η οποία αποκτά σταδιακά προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό και έχει δημιουργήσει ήδη ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση.
Οι πρωτεργάτες της Κίνησης προσπαθούν να δώσουν ιδεολογικό χαρακτήρα στις διαφοροποιήσεις τους από τη "γραμμή Βενιζέλου", επικαλούμενοι την "σοσιαλιστική ταυτότητα" του ΠΑΣΟΚ.
Θεωρώντας ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσουν ένα κείμενο -πολιτική πλατφόρμα, προσπαθούν να δώσουν ένα πρώτο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, ασκώντας έντονη κριτική προς την ηγεσία του κόμματος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κίνηση των 75», τονίζεται ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαφοροποιηθεί ιδεολογικά και πολιτικα από τη Δεξιά.
Με αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου και των επιλογών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι «δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την ΝΔ. Υπήρχαν εναλλακτικές που αποκλείστηκαν. Η χώρα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση, ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις. Η είσοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές».
Ζητώντας από την ηγεσία του κόμματός τους να πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και να μην κόψει τις γέφυρες με την Αριστερά, αναφέρουν:
«Όσοι ονειρεύονται μια στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με την Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Όσοι βολεύονται με ένα “μικρό” ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου